Barutana klub Beograd

Jeff Mills: Techno je futuristička muzika koja može da se kombinuje sa drugim žanrovima

Datum objave:23.11.2016

Pročitano:7152 puta

By:Marija Joksimović

Ako kažemo da je Jeff Mills vizionar i pravi techno umetnik, nećemo pogrešiti, ni preterati. Za njega elektronska muzika odavno prevazilazi zabavu u noćnim klubovima i na festivalima, pa svojim projektima naročito u poslednjih nekoliko godina pokušava da joj da potpuno novu dimenziju dovodeći je na lokacije kao što su muzeji i koncertne dvorane i predstavljajući je publici koja nije tipična klupska i festivalska publika koja sluša techno.

 

Jeff Mills

Karijeru je započeo 80-ih godina prošlog veka i važi za jednu od centralnih figura detroitske, ali i svetske techno scene. Izdvojio se pre svega neverovatnim tehničkim sposobnostima i kreativnošću, a neke njegove trake slobodno se mogu svrstati u evergreen elektronske muzike, tako da u potpunosti opravdava nadimak The Wizard pod kojim je nastupao kao DJ. Prvi je producent koji se 2005. godine osmelio da kombinuje elektronsku i klasičnu muziku i od tada gotovo svakog meseca nastupa sa orkestrima širom sveta, stvarajući pritom muzičku fuziju koja stvara i novu publiku. Jedan takav nastup očekuje nas i sutra u Beogradu gde će Mills nastupiti sa Simfonijskim orkestrom RTS-a u okviru proslave desetogodišnjice Lovefesta. Koncert nosi naziv The Light From The Outside World, a o tome kako on doživljava elektronsku muziku možda najbolje svedoči njegova izjava: “Techno je sve ono što još ne možete ni da zamislite.”

Osim nastupa sa orkestrima Mills je u poslednjih nekoliko godina imao projekte u okviru kojih je puštao muziku u muzejima, snimao nove soundtrackove za filmove pokušavajući da pokaže kako je elektronskoj muzici mesto i u kinematografiji, a takođe potpisuje i nekoliko originalnih soundtrackova.

Čini nam se da pokušavate da techno muzici date i neku drugu dimenziju koja nije vezana samo za podijume za ples u klubovima i na festivalima. Da li to znači da bismo u budućnosti techno mogli da slušamo u muzejima ili koncertnim dvoranama, a ne samo u noćnim klubovima? I kako vi vidite techno u budućnosti?

 

Pokušavam da techno kao žanr izmestim iz klubova, ali samo zbog mogućnosti da pronađem nešto novo. Dajem mu različite scenarije i nadam se da će oni inspirisati ljude da stvore nešto novo. Mislim da ljudi prepoznaju taj moj trud i daju mu na značaju time što dođu da vide te nastupe i žele da iskuse to. Možda se ova muzika u budućnosti neće zvati techno, jer čak i u poslednjih 30 godina industrija ne može da ga definiše i da mu da okvire. Techno se razlikuje od grada do grada i od lokacije do lokacije. Mislim da više i ne pokušavamo da ga definišemo, ne postavljamo pitanje gde su granice, samo stvaramo. Mnogi producenti stvaraju muziku na osnovu svojih osećanja i ako nastavimo tako, da se ne ograničavamo, veća je šansa da stvorimo nešto što će trajati decenijama, možda čak i vekovima. Ako uspemo muziku da vežemo za nešto što je značajno svima, onda ćemo imati veću šansu da ona traje duže i da prati razvoj i promenu sveta u kome živimo. Ako uspemo da u elektronsku muziku utkamo priču odnosno da ispričamo šta se dešava u različitim delovima sveta, onda će ona više vredeti jer nosi bitnu informaciju. Možemo je koristiti i u edukativne svrhe. Techno je krajnji žanr jer nema strukturu i ne možemo da ga ograničimo. Lično mislim da je spajanje više žanrova model budućnosti, ako jazz želi da preživi moraće da mutira i da se pomeša sa nekim drugim žanrom, isto važi i za klasiku, a elektronska muzika je futiristička, ona je ta sa kojom bi trebalo ukrstiti ostale žanrove. Posmatrajući ono što se dešavalo poslednjih 30 godina i generacije koje su odrastale na elektronskoj muzici, mislim da će upravo oni i biti konzumenti tih muzičkih fuzija. Osim toga, mislim da je samo pitanje vremena i da će se to desiti u narednih 50 godina, techno i elektronska muzika postaće deo pop kulture, kao što je to rokenrol na primer, kompanije će koristiti elektronsku muziku u komercijalne svrhe, da dopru do određenih klijenata ili kupaca.

 

Jeff Mills

U ranijim godinama vaše karijere govorili ste da vas inspirišu knjige, stripovi i filmovi koji se bave naučnom fantastikom. Šta vam je danas inspiracija?


I dalje su to nauka i naučna fantastika. Ako pogledate vreme u kome živimo, ono što je ranije bilo naučna fantastika danas je samo nauka. Jako puno čitam knjige tog žanra, kako starije tako i novije. Trenutno radim na jednom projektu o crnim rupama, u pripremi za taj projekat pogledao sam film o crnim rupama iz 80-ih godina – fasciniraju me te stvari. Veoma se radujem filmu Ghost In The Shell, tu je i novi Star Wars, zaista se trudim da ispratim sve što izađe sa tematikom naučne fantastike jer me generalno inspiriše.

Često su i vaše trake inspirisane putovanjima u svemir i susretima sa vanzemaljskim vrstama. Da imate priliku da otputujete u svemir, šta biste poneli sa sobom?


Verovanto jednu bocu kiseonika više (smeh). Šalu na stranu, verovatno bih poneo kameru kako bih zabeležio kako stvari izgledaju. Ili još bolje, pre nego što otputujem u svemir uzeo bih nekoliko časova da naučim da crtam, kako bih mogao da nacrtam ono što doživim i osetim tamo. Kada je muzika u pitanju… hmm. Pa kada bih recimo otputovao na Mars, nisam baš siguran da bi bilo šta sa planete Zemlje moglo da proizvede zvuk za koji bi me Mars inspirisao. Tako da olovka i papir, to je moj izbor.

Pogledajte kompletan program i satnicu sutrašnjeg Lovefest Experience događaja.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :