Jeff Koons u Versaju - Invazija američke umetnosti

Datum objave:14.10.2008

Pročitano:4840 puta

By:Tanja Beljanski

Glavna sporedna atrakcija na pariškoj oktobarskoj nedelji mode ovoga puta bila je poseta Versaju u kom je upravo u toku retrospektivna izložba Jeff Koons Versailles.Ovo je prva izložba nekog savremenog umetnika postavljena u bivšoj rezidenciji francuskih kraljeva, pa su se tako jedni pored drugih našli radovi slavnih umetnika baroka i modernističke Kunsove skulpture.
 


Ukupno 17 radova raspoređeno je u kraljevskim odajama. Svaki rad je u korelaciji s tematikom pojedine sobe. Tako na primer, kraljičine odaje krasi velika vaza s cvećem-omaž kraljici i majčinstvu; u kraljičinoj predprostoriji gde su okačeni portreti dvorskih dama i kraljevskih rođaki nalaze se usisivači; u sobi princeze predodređene za krunu nalazi se delfin, dok se jastog nalazi u salonu posvećenom bogu Marsu. Pored navedenih, u Versaju su izloženi još mnogi ironični radovi ovog umetnika kao na primer skulptura Majkla Džeksona s ljubimcem Bablesom, skulptura auto-portret i jedno od najpoznatijih dela - jastog. U vrtovima se posebno ističu cvetna skulptura od 10 000 cvetova, kao i plavi konj i dinosaurus.
I ova izložba, kao i sve drugo što Kuns radi, naišla je na zgražavanje i skandale. Udruženje Francuski pisci, koje se bori za dostojanstvo umetnika, strogo je protestvovalo kada je izložba postavljana, ali je njihove optužbe Kuns ignorisao uz objašnjenje da je barokni duh Versaja idealan u kontekstu isticanja filozofskog, višeg smisla njegovih radova.
 
Kritičari su istakli kako će izložba, postavljena na mestu koje godišnje poseti više od 7 miliona ljudi, sigurno dodatno podići cenu njegovih radova. Iako Kuns tvrdi da mu do toga nije stalo, bilo bi suludo u to poverovati. Kako uopšte poverovati umetniku koji od početka svoje karijere ima čoveka koji radi na njegovom imidžu? Naime, 80-ih je bilo nepojmljivo da jedan umetnik ima konsultanta za imidž. No, situaciju razjašnjava podatak da je Kuns pre nego što se ustoličio kao umetnik radio kao broker na Wall Street-u, što jasno govori o njegovom stavu prema novcu, ako i o tome ko je i šta je Kuns.Kunsove radove najčešće svrstavaju u kategoriju neo popa ili post popa, a ono što ih sigurno karakteriše su kič, jeftina ironija i petparačka kontroverza. Mnogi sumnjaju da je i Kunsov brak sa italijanskom porno zvezdom Ćićolinom sklopljen iz razloga da zaintrigira i šokira. Iz braka dugog nepune dve godine nastala je serija slika, fotografija i skulptura pod imenom "Made in Heaven", koja prikazuje par u seksualnim pozama. Nakon tog poteza interes javnosti je još više porastao i njegovi radovi su počeli da se prodaju kao ludi.Upravo je takvim potezima 2007. godine postao najskuplji živi umetnik. Njegova viseća skulptura "Hanging Heart" kupljena je za tada rekordnih 23,6 miliona dolara.
Nema kraja ljudskoj gluposti.
 
Izložba će u Versaju biti postavljena do 14. decembra 2008. godine.
Ako imate priliku, posetite izložbu ovog berzanskog brokera. Nadam se da će vam biti jasno šta se sa umetnošću desilo.
 
 
 
 
 
 
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :