JEFF KOONS - Skulptura od 23,6 miliona dolara!!!

Datum objave:13.05.2008

Pročitano:6409 puta

By:Ivan Gucunski

 
 
 

Rođen 1955. u Jorku, Pensilvanija, Džef Kuns (Jeff Koons) je nesumnjivo jedan od najznačajnijih živih umetnika. Kao tinejdžer duboko se divio Salvadoru Daliju, toliko da ga je jednom prilikom posetio kada je Dali odseo u nekom hotelu u Njujorku. 
Kuns je studirao slikarstvo na umetničkom institutu u Čikagu i nakon toga na koledžu u Merilendu, da bi nakon završenog koledža radio kao broker na berzi u Vol Stritu, dok je istovremeno postajao prihvaćen i kao umetnik. 
Prva formalna priznanja kao neo-pop umetnik dobio je 80-ih, da bi ubrzo u Njujorku osnovao sopstveni studio nalik na fabriku, koji je brojao 30 zaposlenih, od kojih je svakom dodeljen zadatak u drugačijem delu proizvodnje Kunsovih radova - po uzoru na fabriku Endija Vorhola (Andy Worhole), Demijena Hrsta (Damien Hirst), kao i mnogih renesansnih umetnika. 

Njegova dela objedinjuju sve tehnike: instalacije, fotografiju, kompjutersku grafiku, slikarstvo i skulpturu kroz sve materijale (drvo, mermer, staklo, nerđajući čelik...).

Daleko od toga da je elitista, Džef Kuns pokušava da stvara umetnost za široku publiku. U svojim radovima Kuns uvek namerava da "tretira stvari sa kojima svi mogu da se povežu". On bira odgovarajuće objekte i pokušava da "razume zašto i kako proizvodi koje svi koristimo mogu biti glorifikovani", kao što je to, između ostalog, ova skulptura Elephant, koja je izrađena od visoko hromiranog nerđajućeg čelika, obojena transparentnom bojom:
 
 

 
 

 Jedan od radova kasnijih osamdesetih iz serije Statuary je veliki (104 x 48 x 30 cm) Rabbit, izliven u nerđajućem čeliku 1986., a koji je danas priznat kao prepoznatljivi simbol kraja dvadesetog veka.
 
  

 
Iz serije Banality, koja je kulminirala 1988. sa skulpturom Michael Jackson and Bubbles - najvećom keramičkom skulpturom na svetu, koja je obložena zlatom i predstavlja pevača u prirodnoj veličini kako uspravno sedi mazeći Bablsa, svog kućnog ljubimca šimpanzu. Ubrzo je prodata na aukciji u Sotebiju za 5.6 miliona dolara.
  

 Početkom 1991. Džef Kuns se oženio italijanskom porno zvezdom mađarskog porekla Ćićolinom, koja je u tom periodu bila aktivni član italijanskog parlamenta. Njegova serija Made in Heaven slika, fotograija i skulptura (predstavlja par u eksplicitnim seksualnim pozama), stvorila je Kunsu još kontraverzniju reputaciju.
 
 

 


Tokom tog perioda dobio je narudžbinu da kreira delo za jednu umetničku izložbu u Nemačkoj. Rezultat je bio Puppy, 12.5 metara visoka skulptura šteneta zapadnog hajlendškog belog terijera, izrađena od raznog vrsta cveća (ukupno 17 hiljada cvetova), ispod kojih se nalazi čelična konstrukcija. Kasnije je skulptura razmontirana i ponovo postavljena u Muzeju savremene umetnosti u Sidneju, na novoj, trajnoj armaturi od čelika sa internim sistemom za navodnjavanje.
 

 
Godine 2007. Kunsovo delo Hanging heart prodato je na Sotebijevoj aukciji za 23.6 miliona dolara, i time je postalo najskuplje ikada prodato delo od strane nekog živog umetnika. Kupila ga je Gagozijan galerija (Gagosian Gallery), koja je kupila još jednu Kunsovu skulpturu nazvanu Diamond (Blue) za 11.5 milona dolara.

 

 

 
 

 
Kuns je oduvek dobijao ekstremne reakcije na svoj rad. Za skulpturu od nerđajućeg čelika Ballon Dog oni koji ga podržavaju tvrde da je "veoma impresivna stvar...masivni dugotrajni spomenik", a za druge radove da izazivaju "uzbuđenje svojom tehničkom virtuoznošću i velelepnom vizuelnom eksplozijom".
 

 
Ipak, drugi ga opisuju kao "dekadentnog umetnika kome nedostaje mašta i volja da uradi više od trivijalizovanja i naglašavanja sopstvenih tema i tradicije u okviru koje stvara...", govoreći za njega da je "još jedan od onih koji služe bogatašima bez ukusa", ili njegov rad vide kao "poslednji, patetični pokušaj samopromocije i senzacionalizma koji je bio karakteristika onog što je najgore iz osamdesetih", nazivajući ga još "veštačkim", "jeftinim" i "besramno ciničnim".
 

 
Šta god bilo ko govorio, jedno je sigurno: Džef Kuns je postao sinonim za sve što je uzvišeno i apsurdno u umetnosti. Smatran za genija od strane jednih, za bezazlenog šarlatana od strane drugih, i bez sumnje za prevaranta od strane nekolicine, rad Džefa Kunsa nikada nije podbacio u tome da izazove reakciju.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :