Jean Michel Jarre > ELEKTRIČNI BOG

Datum objave:15.10.2008

Pročitano:4093 puta

By:Dejan StojiljkovićJean Michel Jarre, sin proslavljenog i Oskarima ovenčanog francuskog kompozitora Mauricea Jarrea, na svet je došao 1948. godine u Lionu. Veoma brzo se zainteresovao za klasičnu muziku i komponovanje, ali njegova prva dela ostala su relativno nezapažena. Proboj se desio izdavanjem albuma Oxygene, 1976., koji se sa pravom smatra remek-delom moderne muzike. Ovaj instrumentalni uradak, koji je u sebi nosio ambijentalne pasaže ukrštene sa prefinjenošću Tangerine Dreama i električnom oštrinom Kraftwerka, predstavljao je pravu revoluciju i njegov uticaj na muzičare širom sveta do danas je ostao neosporan. Usledio je još bolji album Equinoxe, zatim Magnetic Fields, a potom i događaj koji je od Jarrea napravio internacionalnu zvezdu bez premca. Naime, Jarre je bio prvi muzičar sa Zapada koji je napravio turneju po komunističkoj Kini. Sve to zabeleženo je na duplom koncertnom LP-u Live In China, na kome su se sem instrumentala sa prva tri albuma našle i numere inspirisane tradicionalnom kineskom muzikom.   


Kontraverzan i egocentričan, Jarre nakon toga pravi jedan od svojih prvih iskoraka u bizarno: album Music For Supermarkets štampan je u samo jednoj kopiji i nakon emitovanja na Radio Luksemburgu, master traka je uništena a jedinstvena kopija prodata na aukciji. Usledio je Zoolook, zaokret ka etno muzici, produkcijski i idejno veoma neobičan album i, naravno, veoma uticajan u godinama koje će doći. Već u to vreme Jarreovi koncerti predstavljali su vanserijske događaje, prave pravcate spektakle, a on sam je u više navrata ulazio u Ginisovu knjigu rekorda kao muzičar sa najmasovnijim koncertnim izvođenjima. Jarreaova deviza bila je da gledalac koji se nalazi na trista metara od bine ima isti doživljaj koncerta kao i onaj koji je ispred nje.  

Vatrometi, laseri, reflektori koji šaraju nebo, džinovske slike projektovane na oblakoderima, ogromna bina sa monumentalnim dekorima, sve je to od početka bilo obeležje Jarreovih živih nastupa.
 
Koncert za oko milion i po gledalaca u Hjustonu, 1986., gde je promovisan njegov album Rendez-vous, zasigurno predstavlja jedan od najvećih muzičkih događaja u osamdesetim. Ali Jarre se tu nije zaustavio, njegovi potonji koncerti u Lionu, na londonskim dokovima, u Moskvi, među piramidama, u Gdanjsku, ponovo su ga ustoličili kao suverenog kralja živih nastupa sa kojim niko ne može da se poredi. Štaviše, upravo je Jarre osmislio moderni koncept koncerata velikih bendova i zvezda, koji sem muzike gledaocu pruža vanserijski vizuelni doživljaj.
 


Njegov uticaj na elektronsku muziku je ogroman. Sasvim je sigurno da techno i drugi vidovi «muzike na struju» ne bi danas zvučali isto da nije bilo ovog velikog Francuza. Njegove inovacije, ne samo u zvuku i komponovanju, već i u opremi i instrumentima (famozna "Laserska harfa" tek je jedan od njih) ostavile su neizbrisivi pečat na modernu muzičku produkciju. U devedesetim, kada je techno muzika doživela svoj procvat, i kada su DJ-evi i drugi muzičari skloni elektro zvuku postajali zvezde preko noći, Jarre je mogao mirno da gleda kako njegove ideje postaju stvarnost i koliko je uticaj muzike koju je stvarao ogroman.
 


Ipak, on nije mirovao. Upravo u 90-im nastaje jedan od njegovih najboljih albuma Chronologie, ritmičan i sa uticajima modernog techna, a opet sa prepoznatljivim Jarreovim šarmom. Pomalo zasićen manirizmom zvuka koji je kreirao čitavu karijeru i koji su mnogi počeli besomučno da oponašaju, Jarre se u poslednjih desetak godina okrenuo eksperimentisanju. Kreirao je posebni zvučni sistem nazvan Aero, radio bizarne electro-jazz sesije, na omot albuma Geomerty Of Love stavio je stilizovanu fotografiju pubisa svoje tadašnje ljubavnice Isabele Agiani... Prilično dobar album Metamorphoses izdat početkom milenijuma, kao što mu i samo ime kaže, doneo je promenjen zvuk i drugačiji pristup muzici, a za njim je usledila serija upečatljivih nastupa uživo.
 


Jean Michel Jarre dolazi prvi put u Srbiju 8. novembra ove godine. Koncert u Beogradskoj areni je u sklopu Oxygene 30th Anniversary turneje i njegov značaj ogleda se i u činjenici da je to tek druga Jarreova turneja u karijeri. Na njoj Jarre, između ostalog, promoviše svoj poslednji studijski album Teo and Tea, konceptualno ostvarenje sa jakim uticajem techno i disco muzike. Iako je ovaj album dočekan na nož od strane muzičke kritike on poseduje par istinski sjajnih numera kao što su pilot-singl Vintage i Touch To Rememeber. Ono što posebno raduje jeste da će Jarre na beogradskom koncertu izvesti Oxygene od početka do kraja, i to na staroj, analognoj opremi, a sve u sklopu obeležavanja tridesetogodišnjice izlaska ovog albuma koji je ponovo snimljen izdat kao Oxygene New Master Recording 2007 na trostrukom disku sa najmodernijom tehnologijom zvuka i slike.

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :