Javni čas crtanja u Gradskoj galeriji KC Grad u znaku Danteove "Božanstvene komedije"

Datum objave:17.02.2021

Pročitano:1466 puta

Dvanaesti po redu Javni čas crtanja po modelu programa Umetnost za sve! biće održan u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad u nedelju, 21.02. od 16 do 19 sati i biće posvećen Danteu Aligijeriju, najvećem italijanskom pesniku kasnog srednjeg veka, u godini kada se obeležava 700 godina od njegove smrti.

 

Foto: Katarina Ćirković


Javni čas crtanja biće inspirisan Danteovom "Božanstvenom komedijom", jednim od najvećih remek-dela svetske književnosti, a zamišljen je kao trosatna transformacija modela u nekoliko likova sa kojima se Dante sretao na svom putovanju kroz Pakao, Raj i Čistilište i kroz upoznavanje njihovih osobina i izgleda, a posebno mesto imaće Beatriče, kao Danteova večita inspiracija.
U ulozi modela biće producentkinja Jelena Pavlović.


Danteova "Božanstvena komedija" sastoji se od tri dela - Pakao, Čistilište i Raj i obeležila je italijanski XIV vek, i prema rečima mnogih, prerasla svoje vreme i postala neprevaziđeno blago. U ovom delu pesnik silazi u tamu ljudskog greha i stiže do svetlosti oslobođenja od njega, a na svome putu kroz tri zagrobna carstva on obuhvata nebo i zemlju, vreme i večnost, božansko i ljudsko. To je traganje ljudske duše za apsolutnom srećom, slobodom, mirom i konačnim prosvetljenjem. Delo Dantea Aligijerija (1265-1321), jednog od najvećih svetskih pisaca, nastaje u onom periodu Srednjeg veka kada se već pomalja nova i otvorenija civilizacija, ali još opstaju krute dogmatske i skolastičke šeme. Na mesto pisaca doktrinarne književnosti dolaze novi pesnici. Dante je jedan od najznačajnijih tvoraca tog novog talasa kojim se završava Srednji vek u književnosti i otvara prostor renesanse.

Od početka realizacije ovog programa, Javni časovi crtanja obuhvatali su različite teme i inspiracije: Žene Bauhausa, Italijanski barok, Konstruktivizam...Času crtanja mogu prisustvovati svi umetnici, fotografi, ilustratori, bez starosnih ili drugih ograničenja, a zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani umetnici se mogu prijaviti na mejl mail@gradbeograd.eu. Potrebno je poneti pribor za crtanje, podloge i papire. Participacija iznosi 200 dinara.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :