Javni čas crtanja ponovo u KC Grad: Konstruktivizam kao inspiracija

Datum objave:22.01.2021

Pročitano:1578 puta

Datum održavanja: 24.01.2021

Lokacija: Beograd

Nakon duže pauze, program Umetnost za sve! vraća se u Kulturni centar GRAD, a inspiracija 11. po redu Javnog časa crtanja biće pravac konstruktivizam. Čas će biti održan u nedelju, 24. januara od 17 do 19h.

Čas će voditi Ljudmila Stratimirović, zajedno sa Jelenom Pavlović kao modelom. Zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani se mogu prijaviti na mejl mail@gradbeograd.eu. Potrebno je poneti pribor za crtanje, podloge i papire. Participacija iznosi 200 dinara.

 

KC GRAD

Konstruktivizam je pravac apstraktne umetnosti koji je nastao u Rusiji 1913. godine. Ovaj avangardni pokret je ubrzo stigao i u Evropu, naročito u Holandiju, a nešto kasnije i u SAD. Pojam konstruktivizam je nastao najpre u slikarstvu, a kasnije se upotrebljavao za obeležavanje načina pristupa projektovanju u arhitekturi. Koristio se osnovnim geometrijskim oblicima – krugom, kvadratom, trouglom i linijama, te se uz pomoć njih „konstruisala" slika i gradila tenzija unutar iste.
Njegovi začetnici bili su umetnici Aleksandar Rodčenko i Kazimir Maljevič, koji je svoju formu konstruktivizma zapravo nazvao suprematizam. Značajne uloge u razvoju ovog pravca apstraktne umetnosti imali su i Vladimir Tatlin, El Lisicki i Naum Gabo, dok je u arhitekturi ovaj stil najviše primenjivao Le Korbizje. U Holandiji je pod ovim uticajima nastala grupa De Stijl, nemačka škola Bauhaus, a konstruktivizam je uticao i na kubizam, futurizam, kao i avangardne pravce kinetizam, optičku umetnost i na mnoge druge pravce u istoriji umetnosti i arhitekture.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :