JAPANIZAM 2015: Kompletan program i satnica konvencije o JAPANSKOJ POP KULTURI!

Datum objave:25.06.2015

Pročitano:6907 puta

Datum održavanja: 02.07.2015 - 05.07.2015

Lokacija: Dom Omladine, Beograd

JAPANIZAM 2015: Kompletan program konvencije u Domu omladine!

 

Konvencija Japanizam 2015 će biti održana u Domu omladine Beograda od 2 do 5 jula. Tokom četiri dana konvencije posetioci će imati priliku da učestvuju na brojnim radionicama, tribinama, predavanjima, turnirima u video igrama, izožbama radova, prodajnom sajmu rukotvorina, kao i da će moći da vide goste iz inostranstva.

 

 

ČETVRTAK, 2. JUL


Bioskopska sala

 

14h

Projekcija: „Nod na zvezdanim šinama“ Trajanje: 110 minuta Produkcija: Group TAC, 1985.

 

Japanizam ove godine otvaramo jednim kultnim klasikom, „Nod na zvezdanim šinama“ koji važi za jedan od najpoetskijih i najbizarnijih anime filmova „za decu“ ikad napravljenih. Reč je o ekranizaciji klasičnog dečijeg romana Kenđija Mijazave, poznatog ukletog pesnika i napadene duše čije delo zauzima počasno mesto u savremenoj književnosti Japana – često dete čuti da upravo ovaj roman nazivaju japanskim „Malim princem“. Pošto se jedno delo koje demo prikazivati na ovogodišnjem Japanizmu intenzivno poziva na Mijazavin roman, odlučili smo da je krajnje vreme da upoznamo širu publiku s ovim klasikom. Na nod varoškog festivala, dečak po imenu Đovani i njegov drug Kampanela (koji, inače, imaju mačije glave – priču o tome zašto je to tako čudete pred projekciju) ukrcade se na voz koji de ih povesti pravo među zvezde, u obilazak Mlečnog puta. Usput de upoznati mnoge zanimljive putnike i videti nezaboravne prizore – kao, između ostalog, i potapanje „Titanika“– a kako se kraj putovanja bliži, krajnje odredište galaktičkog voza postaje sve očiglednije. Projekcija je primerena svim uzrastima.

 

16h

Tribina: „Ni Hao OriSor“ ~avantura po Kini~

 

Posle internacionalnog uspeha tima OriSor koji je Srbiju postavio na kreativnu mapu kosplej sveta, logičan zaključak proslave prve godine u timskom kospleju je bio put u Kinu na prvi „WizardWorld ComiCon“ u regiji na kome su članovi imali priliku da predstave svetu svoje najnovije radove, kao i da upoznaju fanove, kulturu i entuzijaste i profesionalce sa svih strana planete. Kako je jedan od vrhunskih kosplejera planete, Geša reagovala na srpskog „najjačeg“? Kako su razmenjivani pogledi između Li Pejsa i našeg kralja vilenjaka? Kako je Wonder Woman umalo postala kraj karijere Pola Vizlija? Kako je Sakurabana osvojila Aziju za nedelju dana? 18h Zatvaranje sale – priprema za svečano otvaranje

 

19:30

Svečano otvaranje i modna revija

 

Nakon svečanog otvaranja uz prikladne govore i pompu, tradicionalno sledi modna revija kada de se publici predstaviti mladi dizajneri koji inspiraciju za svoj rad nalaze u estetici Japana. Imadete prilike da vidite nove kolekcije slededih umetnika:

 

Ana Freya: Kolekcija je inspirisana Sweet Lolita stilom. Predviđena je za prolede/leto, ali i za svečanije prilike. Korišdeni su lagani materijali, propradeni detaljima od čipke i satenskih traka. Modeli ističu ženstvenost i nežnost, kako krojem tako i bojama. Namenjeni su nežnoj, nesputanoj ženi koja je sačuvala deo devojčice u sebi.

 

Gaston Crafts: Ovaj brend predstavlja kolekciju pod nazivom „Element“. Inspirisana je savremenim Japanom, a odlikuju je svedene forme, gde su geometrija i arhitektura povezane modernom gotikom. Odeda je od materijala poput kože, mrežice, vune i pamuka, a modeli su namenjeni aktivnim mladim ženama kod kojih je izražena individualnost. One zahtevaju udobnost i sigurne su u svoj izbor i stil.

 

myauMANIA: Ženske bande inspirisane Japanom ponovo izazivaju nered na ulicama! Proledna kolekcija pod nazivom „minimania“ javlja se u monohromatskom, geometrijskom, oversize, unisex i casual izdanju. Usled inspiracije japanskom kulturom, origamijem i dekonstrukcijom u modi, materijalizirali su se Cube Cat, Gangsta Geisha, Rabid Rabbit i drugi zabavni likovi. Cilj kolekcije je stvoriti udobnu i zanimljivu odedu s elementima japanske kulture.

 

MAstuffARI: Kolekcija ručno rađenih torbi inspirisanih japanskom prirodom i Lolita stilom. Usmerene su na osobe sa malo drugačijim modnim ukusima, a nastale su kao suprotnost uobičajnom i konvecionalnom.

 

Mood Board: Modeli su nastali kao rezultat izučavanja savremenih japanskih modnih konstrukcija i novih tendencija 3D modelovanja. Prati ih i kolekcija nakita. Neki modeli de biti oslikani japanskim simbolima i motivima, u detaljima. Kada je kolorit u pitanju, preovlađuju boje cveta japanske trešnje. Zastupljeni su samo prirodni materijali. Forme su arhitektonske, stroge i oštre, umekšane nežnim koloritom. Kolekcija je namenjena ženi koja želi da pobegne od stereotipnog, uniformnog izgleda odevnih predmeta, a da ostane u okvirima modnih pravila koje formalne prilike zahtevaju.

 

Danny Kovačevid Dizajn: Nova kolekcija je inspirisana japanskim stripom, a predviđena je za sezonu prolede/leto. Namenjena je ljudima slobodnijeg duha i nesvakidašnje mašte. Modeli su uprkos neobičnim formama izuzetno funkcionalni. Boje koje preovladavaju u kolekciji su crna i ljubičasta, dok su od materijala zastupljeni pamuk i saten.

 

20:30

Projekcija: „Kaguja-hime“ Trajanje: 140 minuta Produkcija: Studio Ghibli, 2013.

 

Za razliku od proslavljenog anime velikana Hajao Mijazakija, drugi osnivač Studija Ghibli, Isao Takahata, radije se držao u senci i mnogo je ređe sedao u rediteljsku fotelju. Ipak, upravo neki od njegovih filmova važe za najvede klasike u anime istoriji, od studije o uspomenama na mladost kakav je „Only Yesterday“, do srceparajude antiratnog „Grave of the Fireflies“. Takahata godinama nije radio na novim projektima, i taman kada je počelo da se šuška da se povukao sa anime scene, predstavio je svetu novo remek-delo – film „Kaguja-hime.“ Spektakularno animirana „Kaguja-hime“ inspirisana je starom narodnom bajkom o siromašnom trgovcu bambusom koji je, sekudi bambus u šumi, pronašao bebu i odneo je kudi. Beba, devojčica kojoj su dali ime Kaguja, raste k’o iz vode, a čini se da se bambusova šuma brine za sve njene potrebe: u njoj trgovac nalazi novac, skupocenu odedu i druge dragocenosti. Što je bogatiji, trgovac bambusom postaje i sve ambiciozniji: rešen je da svoju usvojenu kder odvede u prestonicu i predstavi je caru. Jedino što Kaguja želi, međutim, jeste da sama odlučuje o svojoj sudbini. Ova gorko-slatka bajka predstavlja jedan od najkvalitetnijih anime ostvarenja u poslednjih nekoliko godina – čak je 2015. bila nominovana za Oskara za najbolji dugometražni animirani film. Velika nam je čast da upravo povratničkim delom Isao Takahate otvorimo ovogodišnji Japanizam. Projekcija je primerena svim uzrastima.

 

Americana

 

13h

Radionica borilačkih veština: Ninđucu

 

Ninđucu klub Buđin de održati predavanje i kradu radionicu na temu istorije i filozofije ninđucua, vrednostima, postulatima, stremljenjima i kodeksu ninđi, meditaciji i energiji, mnogobrojnom oružju i njegovoj primeni u ovoj filozofsko-borilačkoj veštini. Na kraju izlaganja, publika de imati priliku da vidi nekoliko ninđucu tehnika uživo, kao i da postavlja pitanja i da učestvuje u diskusiji sa predavačem, glavnim trenerom ninđucu kluba Buđin, Milanom Vasidem

 

15h

Radionica: Zenkai

 

Volite kosplej? Željni ste avanture? Odlično, spremite se za Zenkai! Zenkai je svojevrstan spoj kospleja i LARP-a, a ogleda se u seriji takmičarskih događaja u kojima imate priliku da uskočite u ulogu vašeg omiljenog lika i sa svojim timom se okušate u brojnim izazovima i borite za titulu najboljeg avanturiste. Izazovi se menjaju svaki put i okušade vaše fizičke i psihičke sposobnosti, kao i vaš timski rad. Da li ste spremni?

 

16:30h

Radionica: Origami

 

Reč origami potiče iz japanskog jezika, a odnosi se na veštinu savijanja lista papira da bi se dobio željeni oblik, pri čemu papir nije dozvoljeno sedi ni lepiti. Danas se origami upotrebljava u različite svrhe: od dekoracije stana, preko ukrasa za jelku, do unikatnog nakita, pa se tako ova veština može slobodno svrstati i u primenjenu umetnost. Na ovogodišnjem Japanizmu, prisustvovadete svojevrsnom performansu koji de u okviru radionice izvesti naši origamisti iz Sakurabane. A koliko ste sami vešti u „gužvanju“ papira, proverite na origami štandu!

 

18h

Predavanje: „Yokai od krvi i mesa – ale i bauci u azijskoj kinematografiji i TV serijama“

 

Reč „kaiđu“, kao džinovsko čudovište nepoznatog porekla čiji je omiljeni hobi da ruši gradske znamenitosti k’o da su od lego kocaka, ušla je u svetsku pop-kulturu kako zahvaljujudi klasicima poput „Godzile“, tako i usled dodatne popularizacije hitovima kao što je „Pacific Rim“. Ali, da li ste znali da kaiđu monstrumi vode poreklo iz yokai folklora? Takođe, da li vam je poznato kako se drevna tradicionalna forma priče o duhovima, takozvani kaidan, prilagodila modernim vremenima do te mere da se upravo taj narativni pristup smatra zaslužnim za munjeviti uspeh japanskih horora 2000-tih godina? I konačno, da li ste ikada pomislili da su mnoga „tipično“ japanska mitološka stvorenja zapravo uvezena sa Zapada, pa zatim do neprepoznatljivosti izmenjena lokalnim kolorom Zemlje izlazedeg sunca? O svim mogudim aspektima komercijalizacije japanske mitologije u filmu i televizijskim serijama, preplitanju tradicionalnog i modernog i istočnog i zapadnog, i uticaju urbanih legendi na vizuelne umetnosti, govoride vam česta saradnica Sakurabane Mirjana Nedak-Kvarta, kao i naš gost Nenad Bekvalac, poznat kao čovek koji je osmislio kultnu emisiju „Šok koridor.“

 

Game Space – hol ispred Amerikane

 

13-22h

Casual Gaming

 

Prvi dan za gejmere na Japanizmu rezervisan je za, srpski rečeno, kežual igranje, kao zagrevanje za sve što sledi u narednim danima. Na repertoaru de biti sledede:

- Tekken Tag Tournament 2 - Casual

- Mortal Kombat X - Casual

- Ultra Street Fighter 4 - Casual

- Guilty Gear Xrd - Casual

- Dragon Ball Z: Budokai 3 – Casual

- Hearthstone - Casual


Taverna – Klub Doma omladine 13-22h

Bleja u Taverni

 

Još jedna novina na ovogodišnjem Japanizmu jeste Taverna – Klub Doma omladine pretvoridemo u svojevrsnu krčmu, gde dete, u pauzama između programa, modi da prisednete sa društvom i napunite baterije uz suši, nudle, razne grickalice, domade mafine i sendviče, kao i, za one malo starije, pivo domadih pivara i čuvenu Ostojinu višnjevaču.

 

PETAK, 3. JUL


Bioskopska sala

 

13h

Projekcija: „AMV8 V: Umro je Drug Titan“

 

AMV, ili ako vam je draže Anime Muzički Video, predstavlja formu audio-vizuelnog izražavanja koja se najlakše može opisati kao anime video spot: na muzičku podlogu se montiraju scene iz jednog ili više animea koje su u ritmičkom i logičkom skladu sa njom. Ovaj po sebi ved prilično specifičan vid stvaralaštva je dobio svoju još uže određenu varijantu pojavom „AMV Hell“ serijala početkom dvehiljaditih. „AMV Hell“ je uveo kratke klipove, do pola minuta trajanja, proširio domen na bilo koji zvučni zapis, bio to film, video igra ili nešto trede, i doneo veliku dozu humora, često preko granice dobrog ukusa. Prvi srpski rad koji je pratio formu zacrtanu od strane „AMV Hell“ je Supermenov „AMV Haos“, a za njim je iz studija Pičvajz Pikčers došla „AMV 8“ serija koja zasad broji četiri nastavka, tri specijala („AMV 8 Plus“, „Director's Cut“ prvog dela i „Best Of“ kompilaciju najboljih klipova) i jedan rad u saradnji sa Supermenom, zvani „AMV Ha8“. Ono što domade AMV projekte čini posebnim je što je sav izvorni materijal na srpskom jeziku, uz najcrnje narodnjake, pesmice za decu, citate iz „Maratonaca“ i „Sunđer Boba“ i probrane primerke treš muzike. Na ovom Japanizmu, posle dvogodišnje pauze, imamo čast da vam predstavimo novi nastavak najbolje srpske AMV kompilacije, „AMV 8 V: Umro je drug Titan“. Okupivši dosad navedi broj saradnika, Pičvajz Pikčers je isporučio još jednu slonovsku dozu iskakanja mozga iz šina. Dođite da se upoznate sa autorima i da se svi zajedno siti ismejemo najnovijem performansu uvrnute duhovitosti ovih darovitih ljudi. „AMV8“ nije primeren mlađima od 16 godina.

 

14:30h

Susret s gostom: Elffi, Finska - tribina „Men in Cosplay“


Elffi, momak fin kao iz Finske, ved godinama dominira svim mogudim i nemogudim svetskim top listama najboljih muških kosplejera. Šarmantan, spontan, duhovit, poznat po sjajnom odnosu s publikom i više nego korisnim tutorijalima koje objavljuje na svojoj Facebook stranici, Elffi spada u retke kosplejere koji mogu da kažu da su postali profesionalci. Kosplej karijera ga je vodila kroz čitav svet: od meseci provedenih u Japanu, preko gotovo svih zemalja Evrope, pa do Južne Amerike gde je čest gost. Prvi put u Beogradu, Elffi de držati tribinu na svoju omiljenu temu, a to je muška strana kospleja. Uz brojne primere i anegdote iz ličnog iskustva, Elffi de vas provesti kroz rutinu muškog kospleja: od saveta za održavanje fizičke forme, sa vežbama i ishranom, preko uputstava za „muževno“ šminkanje, pa do najosnovnijih tehnika šivenja i izrade oklopa. Elffi obedava maksimalnu interakciju sa publikom oba pola, a verujemo da de trikovi koje de podeliti sa vama mnogima biti korisni i van kosplej voda.

 

16:30h

Susret sa gošdom: Okkido, Mađarska


Bez sumnje, Okkido je jedna od najboljih kosplejerki u našem regionu, dobitnica brojnih nagrada i priznanja, i višetruki predstavnik Mađarske na gotovo svim prestižnim međunarodnim takmičenjima. Ova mlada dama je posebno poznata po ljubavi prema Warhammer 40K univerzumu, a oklopi koje je radila „u slavu Imperatora“ nadaleko su čuveni kao najveda kosplej dostignuda u ovoj fascinantnoj franšizi. U susretu s publikom, Okkido de se osvrnuti na svoju petogodišnju kosplej karijeru, koju opisuje kao neprekidno putovanje kroz svet kreativnosti u kome se uvek usavršava, istražujudi nove materijale i tehnike za izradu kostima. Pružide kratak uvid u svoje omiljene zanatske metode, prikazade svoje dosadašnje najpoznatije projekte na koje je ponosna, i podelide s publikom kako napreduje sa svojim trenutnim megalomanskim poduhvatom, oklopom WH40K Ordo Hereticus Inkvizitorke. Posebno de joj zadovoljstvo biti da odgovara na pitanja publike, da zajedno hodate stazama Imperatora.


18:30

Tribina: „Yokai u animaciji“

 

Tradicionalno, jedna od tribina na Japanizmu rezervisana je za anime veterane, gde se diskutuje o svim mogudim i nemogudim naslovima na temu kojoj je konvencija ove godine posvedena. Stari vukovi de vas provesti kroz animirane filmove i serije koji se bave alama i baucima – od melanholičnih serijala koji yokai koriste za sentimentalne priče kakav je „Natsume’s Book of Friends“, preko čuvenih horora eksperimentalne animacije kao što su „One Hundred Stories“ ili „ayakashi“/“Mononoke“, urbane komedije poput „Eccentric Family“ ili spoja moe humora i sredovečnog cinizma oličenog u franšizi „xxxHOLiC“, pa sve do apsolutnih opskuriteta izvučenih iz dubina anime naftalina poput „Mermaid Forest“ ili „Hanada Shounen-Shi“. Znate rutinu – ponesite olovke i beležnicu, padade brojne preporuke za gledanje!

 

20:30

Projekcija: „Đovanijevo ostrvo“

Trajanje: 100 minuta Produkcija:

Production I.G, 2014.

 

Kurilska ostrva predstavljaju bolnu tačku u savremenoj istoriji Japana: nedugo nakon poraza u Drugom svetskom ratu, za razliku od ostatka države koji je stavljen pod američku upravu, ova ostrva su okupirali Rusi. Ubrzo su teritoriju i zvanično pripojili Sovjetskom Savezu, jer im se moglo, proteravši i raselivši japansko stanovništvo. Politički, ova pipava situacija nije rešena ni danas – ali „Đovanijevo ostrvo“ se ne bavi zapetljanim međunarodnim odnosima, ved ljudskim sudbinama u burnim vremenima. Priča počinje neposredno posle završetka rata. Dečak po imenu Đunpei – za prijatelje, Đovani – odrasta na malom ostrvu koje je pravi ratni vihor u mnogome zaobišao. Život mu se iz korena menja kada jednoga dana Crvena armija dođe u njihovo selo i stavi ga pod bezuslovnu kontrolu. Kroz Đovanijevo prijateljstvo sa Tanjom, derkom komandanta ruskih okupacionih snaga, uz brojne poetski iskazane paralele s delom Kenđija Mijazave „Nod na zvezdanim šinama“, pratimo sudbinu japanskog naroda koji je izbegao sa Kurilskih ostrva, u priči koja je možda jednostrana, ali nikako i jeftina. Ova projekcija nije primerena za mlađe od 12 godina.

 

Americana

 

13h

Radionica: Borbena koreografija na sceni, ili Kako ubiti prijatelje na pravi način

 

Mnogo kosplejera, LARP-era, glumaca i svih ostalih koji su se latili mača, makar samo u pozorišne svrhe, pokušavaju da se istim makljaju na sceni. Ukoliko nemaju odgovarajudeg iskustva, u najboljem slučaju ispašde smešni – u najgorem, osakatide sebe ili bližnje, i naneti ozbiljnu štetu scenskom inventaru. Ova radionica iz više delova de se osvrnuti na bezbedno rukovanje scenskim oružjem, od noževa za bacanje do orkovskih sekira, kao i na zaštitnu opremu i borbu golim rukama, i pomodi de vam da savladate osnove scenske akcione koreografije – toliko da s mačem u ruci delujete dostojanstveno i koristite ga bez nanošenja slučajnih telesnih povreda. Namerne ostavljamo za neki drugi put. Radionicu vode naši domadi Mađari, Zoltan Čanadi i Cosfightersi.

 

15h

Festival japanskog kratkometražnog filma: „Rose in Many Colors“

Fantazija je prelepa da bi se prepoznala samoća u njoj.

 

Dobitnik trede nagrade (i ujedno najbolja animacija) na prošlogodišnjem Festivalu kratkometražnog japanskog filma, koji je održan u okviru Japanizma 2014, sa filmom „Kalina“, reditelj Akemi Imazeki predstavlja svoj drugi film inspirisan nuklearnim katastrofama, ovoga puta u Fukušimi. Uz pomod iskustva stečenog nakon posete postrojenju u Fukušimi, a vođen sličnim utiscima koje je poneo iz Černobila, Imazeki predstavlja umetnički prilog koji je adekvatan nastavak njegovog prvenca čija je premijera u Srbiji bila prošle godine. Osim autora, naratorka filma, pevačica Noa Vajtrum, imala je priliku da poseti Srbiju sa turnejom benda 101A i nastupala je na Japanizmu 2013, ostavši u lepom sedanju publike.

 

16:30h

Prezentacije dobitnika MEXT stipendije Vlade Japana

 

Kao i svake godine, na Japanizmu demo imati prilike da čujemo prezentacije studenata koji su ostvarili san koji deli vedina posetilaca Sakurabaninih događaja – neko vreme su živeli u Japanu.

 

Darko Pavlovid: ,,Život u Japanu - Nagoja" .

Jednogodišnje iskustvo života u Nagoji i putovanja po Japanu, od tradicionalnog do modernog Japana.

 

Petra Pribidevid: „Okajama - sunčana zemlja“

Okajama se među japanskim gradovima ne ističe po glamuru, tehnologiji ili veličini i zbog toga ne predstavlja često posedenu turističku destinaciju. Međutim, tokom jednogodišnjih studija jednoj devojci iz Srbije bila je dom: savršeni spoj ruralnog Japana i pejzaža od kojih zastaje dah, i urbanog Japana zahvaljujudi tome što je glavni grad prefekture. Uz razne kulturne i internacionalne događaje na kojima je učestvovala, Petri je Okajama pružila nezaboravna životna iskustva, koja de kroz slike podeliti s publikom.

 

Jovana Marjanovid: „Memoari jedne studentkinje“

Prezentacija pruža detaljan opis svakodnevnog studentskog života u Japanu, zemlji u kojoj se na jedinstven način spajaju tradicionalna i popularna kultura.

 

18h

Anime pictionary!

 

Po ugledu na igru Pictionary, izvlače se kartice na kojima je opisan određeni anime naslov. Na vama je da u određenom vremenskom periodu nacrtate što bolji i zanimljiviji crtež na osnovu kojeg de vaši saigrači pogoditi koji anime je u pitanju. Učestvujte u interaktivnoj aktivnosti koja spaja vaše znanje anime serijala, crtanje i zabavu sa drugima, uz naše instruktore iz manga radionice!

 

Game Space – hol ispred Amerikane

 

13-22h

Dan za mini turnire

 

Drugog dana, gejmeri de ved imati priliku da se oprobaju u turnirima, spremajudi se za subotu kao za udarni gejming dan, dok de između nadmetanja biti prilike i za kežual uvežbavanje. Na repertoaru de biti sledede:

- Tekken Tag Tournament 2 - Casual

- Mortal Kombat X – Tournament @14h

- Ultra Street Fighter 4

– Tournament @14h - Guilty Gear Xrd

– Tournament @ 18h

- Naruto Ultimate Ninja Storm: Revolution – Casual

- Hearthstone - Casual

 

Taverna – Klub Doma omladine

 

13-22h

Bleja u Taverni

 

SUBOTA, 4. JUL

 

Bioskopska sala


12h

Tribina: „Sinhronizacija – Yay or Nay?

 

Svi mi animeholičari smo zasigurno barem jednom u životu upali u oh tako ozbiljnu diskusiju o tome šta je bolje: Sinhronizacija, ili titlovi? Mnoga mišljenja su podeljena, ali u vedini slučajeva titlovi pobeđuju. Ali zašto sinhronizaciju prati užasna stigma? Kvalitetne sinhronizacije obično vezujemo za naše detinjstvo, za Duška Dugouška i ostale crtane filmove uz koje smo odrasli. Ali ako malo bolje razmislimo, nisu nikakve tehnikalije i zvučni efekti bili ona srž koja je načinila sve te sate provedene ispred ekrana tako slatkim. To je bila gluma. Naše famozno „Šefe, koji ti je vrag?“, nije bilo ni blizu prevedeno tačno kao u originalu, ali je postala kultna fraza u našoj kulturi. Zašto je to tako? Na ovoj kratkoj tribini možete se pridružiti diskusiji sa našom poznatom fandub grupom, Rapid Dub, koji vam je doneo prvi srpski anime fandub – seriju „Guilty Crown“, kao i da zavirite u svet sinhronizacije i fanduba. Cilj ove grupe je da otkloni sve predrasude prema sinhronizaciji i otvori sasvim novu dimenziju zabave koja je postala zaboravljena u našoj zemlji. Nakon prezentacije i diskusije o ovim temama, očekuje vas eksluzivna premijera novog fandub projekta Rapidovaca, a to je film „Escaflowne“.

 

12:30h

Projekcija: „Escaflowne“

Trajanje: 95 minuta

Produkcija: Bones/Sunrise, 2000.

Film je sinhronizovan na srpski jezik.

 

Nakon kultnog uspeha TV serije „The Vision of Escaflowne“ koja je sredinom 90-tih osvojila srca mnogih anime fanova, pre svega nesvakidašnjim spojem šođo i šonen svetonazora, te mešanjem tropa „visoke“ fantastike s tabanjem u džinovskim robotima, studio Sunrise je rešio da reprizira učinak tako što de od serije napraviti dugometražni film. Međutim, umesto da padne u „tipičnu“ klopku sabijanja dvaes’ i kusur epizoda serije u sat i po filma brutalnom montažom postojedeg materijala, Sunrise je primenio nov pristup: celu priču je ispričao ispočetka, sažetije, konciznije, i s mnogim zanimljivim izmenama u odnosu na prvobitnu verziju. Glavna junakinja, Hitomi Kanzaki, prolazi kroz depresivnu fazu života. Stalno joj se spava, prate je neobični snovi i želi da jednostavno nestane. Nakon što je oterala i svoju jedinu prijateljicu, ona iznenada biva transportovana u novi misteriozni svet po imenu Gaja, i pojavljuje se unutar čudne mašine po imenu „Zmajev Oklop“. U zemlji Gaje Hitomi proglase za „Boginju Krila“ i ona vremenom otkriva da zemlju čeka teška sudbina. U sukobu između princa Dinastije Crnih Zmajeva, Vana i njegovog brata, Lorda Falkena, ona saznaje da igra jako važnu ulogu...

 


14:30

Predavanje: „Kimono kao umetnost“

 

Još jedna gošda Japanizma, Dora Somova, kostimograf i kosplejer iz Bugarske posebno poznata po svojim fantastično skrojenim kimonoima, održade interaktivno predavanje na svoju omiljenu temu, a to je kimono kultura. Saznadete koji je pravilan način da se nosi kimono, u čemu je razlika između furisodea i jukate, imaju li kiri-e i temari nešto zajedničko, i kako je origami kao veština sastavni deo japanskog svečanog odevanja. U okviru predavanja, Dora de na modelima demonstrirati svoju kimono magiju – publikom de prošetati tri mladida i tri devojke u vrhunskim kimono kreacijama – tako da vas očekuje nesvakidašnje iskustvo koje de objediniti modni spektakl sa uvidom u jednu od najuzvišenijih japanskih tradicija.

 

16:30

Susret sa gošdom: Calssara, Nemačka – tribina „Dangers for Cosplayers in the Internet“

 

Calssara je kosplejerka iz Nemačke koja se ovim hobijem bavi preko deset godina. Predstavljala je svoju zemlju na brojnim međunarodnim takmičenjima, od kojih se ističu World Cosplay Summit (WCS) 2009. i 2011. u Japanu, kao i prestižni European Cosplay Gathering (ECG) u Parizu, u okviru legendarne konvencije JapanExpo, gde je 2012. i osvojila šampionsku titulu sa svojim kostimom Sejber iz „Fate/Stay Night“. Kao profesionalni kosplejer, Calssara je boravila u 26 zemalja (Austrija, Belgija, Brazil, Kanada, Čile, Kostarika, Češka, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Italija, Irska, Japan, Luksemburg, Meksiko, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Španija, Švedska, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati) na 3 kontinenta, kao sudija za kosplej, učesnik u tribinama i promoter ovog hobija. U „svetovnom“ životu, Calssara je bibliotekar, organizator raznih događaja i pasionirani ljubitelj čaja. Veoma je društvena i vesela po prirodi, lako sklapa prijateljstva i uživa u pružanju podrške kosplejerima u čitavom svetu. Calssara de održati tribinu na temu koja postaje sve aktuelnija, a to je kakve klopke vrebaju kosplejere koji žele da svoj rad promovišu preko interneta. Svi znamo da je internet sjajno mesto za postavljanje fotografija i razgovor sa drugim kosplejerima o stvarima koje volimo, bez obzira na to gde živimo. Ali nažalost, internet može da bude i opasno mesto – posebno zato što bilo ko, iz ma kog dela sveta, može da vidi vaše fotografije. To sa sobom nosi razne probleme. Šta raditi ako vas bududi šef na poslu vidi u „čudnom“ kostimu? Šta se dešava ako vam neki „čudan“ sajt ukrade fotke? Kako se nositi sa fanovima koji postaju malo zagriženiji za vas nego što vam prija? Da li je pametno postavljati na net svoje slike u izrazito seksi kostimima? Jesmo li bezbedni na internetu, kao kosplejeri? Na tribini demo pričati o svim tim temama!

 

18:30

Tribina: „Witching Witchers and Witches“

 

Poznato je da je međ’ gejmerima koji vole dobru priču i psihološki razvoj likova u svojim avanturama „Witcher 3: The Wild Hunt“ novi hit – a sage belokosog Geralta koji za sitne novce tamani karakondžule sasvim se lepo uklapaju u glavnu temu Japanizma, makar njegovi ale i bauci bili evropskog porekla. Tribina de okupiti neke od zagriženijih fanova Vešca iz našeg regiona – pripremite se na podužu priču o „Witcher“ knjigama i razlikama između pisanija Sapkovskog i trilogije video igara, čiji je uspon od indi projekta male kompanije do međunarodnog megahita oličenje (američkog) sna. Čeka vas i detaljisanje o likovima i načinu na koji se preplidu u različitim izdanjima franšize, kao i razglabanje o tome kako magija i veštičarenje funkcionišu u Geraltovom svetu, te čemu služi čelično, a čemu srebrno oružje. Čudete i filozofski osvrt na to otkud čudovišta uopšte u tom svetu, da li su ga naseljavala pre ljudi, i koji de nam moj profesionalni lovci na ista. Konačno, učesnici tribine de pokušati da donesu zaključak o tome šta je dovraga „Wild Hunt“ i kako je radnja sage u video igri dospela baš tu. Tribinu vodi Zoltan Čanadi, za ovu priliku posebno obučen u Geralta. Poseban gost tribine su predstavnici Čarobne knjige, srpskog izdavača ovog serijala.

 

21h

Projekcija: „Izgnani iz Raja“

Trajanje: 105 minuta

Produkcija: Toei, 2014.

 

Film „Izgnani iz Raja“ bavi se nešto drugačijom slikom postapokaliptične bududnosti od uobičajenih mračnjaština s turobnom atmosferom, prljavim predelima i prizorima propale teške industrije. Ljudsku rasu desetkovao je fenomen poznat kao „Nano opasnost.“ Kad su svetske vlasti shvatile da postoji rizik od opustošenja planete, počela je trka u pravljenju jedinstvene „Nojeve barke“ koja de spasiti čovečanstvo. Stvorena je svemirska stanica Deva, koja je omogudila evoluciju ljudi. Na Devi živi preko 90% čovečanstva, ali ljudi više nemaju svoja tela ved predstavljaju digitalne ličnosti. Na Devi je memorija sve, što ste aktivniji i vredniji član društva to dobijate više prostora i memorije za rad. Zvuči kao idealan i fer sistem, zar ne? Tako je mislila i mlada agentica Anđela Balzak koja je rođena na Devi i nije nikada okusila realan svet. Kada hakerski napadi na svemirsku stanicu učestaju, administracija otkriva da potiču sa Zemlje i da je neophodno poslati nekoga da eliminiše opasnost. Anđela dobija telo uzgajano u skladu sa njenim DNK, i po prvi put odlazi na Zemlju koja je trenutno naseljena samo onima koji su preživeli „Nano opasnost“ i onima koji odbijaju da se odreknu telesnih užitaka. Nepotrebno je govoriti da je Anđelin susret sa rodnom planetom neprijatan, kao i da de doživeti kulturni šok kad sazna da na Zemlji postoje isksutva koja su potpuno nepoznata na Devi. „Izgnani iz Raja“ predstavlja poslasticu za sve one koji vole dobar vizualni ugođaj, praden pristojnim humorom i pričom koja je na mestu. Bitno je napomenuti i da je ovaj film dobio nagradu za najbolji animirani film 2014. godine od strane Udruženja japanskih filmskih kritičara. Ovaj film nije prikladan za mlađe od 14 godina.

 

Americana


12h

Diskusija s gošdom – Calssara – „Ja, moji roditelji i moj hobi

 

Pre svoje tribine u Bioskopskoj sali u subotu popodne, naša ekskluzivna gošda Calssara želi da se susretne sa domadom publikom u malo kamernijoj atmosferi, predlažudi diskusiju na uvek aktuelnu temu za naše tinejdžere (a i one malo starije) – „Ja, moji roditelji i moj hobi“. Evo kako Calssara opisuje diskusiju: „Pobogu dete, ne možeš tako obučen(a) u javnost!“ „Koji de ti te nenormalne perike?“ „Sigurno su ti svi prijatelji luzeri i propaliteti... To nije društvo za tebe!“ „Trošiš previše novca na ta sr***!“ Mnogi kosplejeri (posebno nešto mlađi) više su puta čuli ovakve stvari od svojih roditelja. Nekim „odraslima“ teško je da shvate da bavljenje kosplejom ne znači da ste štreberski luzer koji živi u svom imaginarnom svetu. Ali, koji je najbolji pristup da roditeljima objasnite da zaista volite svoj hobi, i da vam je on pomogao da steknete mnoge dobre prijatelje koji vam pružaju podršku i u svakodnevnom životu? Tokom diskusije, razgovarademo o problemima koje ste imali u pokušaju da svoj hobi približite roditeljima, i dademo vam savete kako da izađete na kraj sa situacijom.

 

14h

Eksluzivni turniri u video igrama: BANDAI-NAMCO

 

Amerikana de u subotu popodne biti u znaku video igara jedne kompanije – japanskog mogula BANDAI-NAMCO. Igrade se brojni mini okršaji, ali i neki veoma ozbiljni turniri za krupne nagrade. Raspored je slededi:

 

- Tekken Tag Tournament 2 – Glavni turnir @ 16h

- Tekken Tag Tournament 2 – Turnir za devojke @ 16h

- Soul Calibur 5 – Turnir @ 15h

- Naruto Ultimate Ninja Storm: Revolution – Turnir @ 14h

- Dragon Ball Z: Budokai 3 - Turnir @ 14h

 

SVE PRIJAVE ZA TURNIRE VRŠE SE NA LICU MESTA, DO 15 MINUTA PRE POČETKA TAKMIČENJA.

 

Pored turnira, bide prostora i za kežual igranje: - Hearthstone - Casual

 

18h

Mini kosplej – BANDAI-NAMCO

 

S obzirom da je cela subota popodne u Amerikani obeležena BANDAI-NAMCO franšizama, odlučili smo da dodatno začinimo atmosferu tako što demo ubaciti i ekskluzivni mini kosplej na zadatu temu. Pravila su veoma jednostavna:

1) Nije potrebno nikakvo prijavljivanje unapred – dovoljno je da se pojavite u kostimu u Amerikani u 18 časova.

2) Nema nastupa, ved samo bleja u kospleju, a žiri de iz gomile probrati kostime koji de biti nagrađeni.

3) Od kostima, dozvoljeno je sve POD USLOVOM DA KOMPANIJA BANDAI-NAMCO IMA AUTORSKA PRAVA NA FRANŠIZU IZ KOJE JE VAŠ LIK.

 

Ako je potrebno da osvežite pamdenje koji sve fandomi potpadaju pod BANDAI-NAMCO, ovde imate kompletnu listu njihovih igara: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Bandai_Namco_video_games

 

Game Space – hol ispred Amerikane

 

13-19h

Dan za društvene igre

 

Pošto su turniri u video igrama u subotu prebačeni u Amerikanu, naši prijatelji iz kluba C22 preuzede Game Space da se malo pozabavimo društvenim igrama. Na repertoaru je sledede: - Go – drevna misaona igra sa dalekog istoka - Koryo – kartična igre inspirisana japanskim fentazijem - Age of War – igra sa kockicana zasnovana na japanskoj istoriji, sa direktnim citatima iz filozofije Mijamoto Musašija


Taverna – Klub Doma omladine

 

13-19:30h

Bleja u Taverni

 

20h

VIP koktel

 

Za posetioce s VIP kartama, kao i za sve naše ekskluzivne goste, bide upriličen poseban koktel u Taverni, sa druženjem, posluženjem i mejdicama.

 

NEDELJA, 5. JUL

 

Bioskopska sala

 

13h

Revija izvođača

 

Kao i svake godine, na Japanizmu tradicionalno organizujemo Reviju izvođača. Talentovani mladi ljudi de imati priliku da publici predstave svoje tačke (pesma, ples, muzika i još razne kreativne veštine) i da na zabavan način zagreju publiku pred kosplej takmičenje.

 

15h

Zatvaranje sale – pripreme za kosplej takmičenje

 

Sala de se ponovo otvoriti u 15:30, kako bi se publika blagovremeno pustila da uđe i MIRNO I BEZ GUŽVE zauzme mesta. POSETIOCI DE ULAZITI ONIM REDOM KOJI JE U SKLADU SA KARTAMA KOJE IMAJU – prvo vlasnici VIP karata, pa publika s četvorodnevnim kartama, pa oni sa dnevnim kartama koji su uzeli doplatnu ulaznicu za kosplej. BROJ SVIH OVIH KARATA JE OGRANIČEN. Kada se popune sva sededa mesta, u salu de biti pušten određen broj posetilaca koji de modi da stoje sa strane. Stojeda mesta se ne napladuju, ali njihov broj de biti strogo ograničen u skladu sa bezbednosnom procenom. Odluku o broju posetilaca koji de modi da stoje donosi obezbeđenje Doma omladine.

 

16h

Kosplej takmičenje – World Cosplay Masters, Srbija

 

Nedelja popodne rezervisana je za najiščekivaniji događaj svakog Japanizma: kosplej spektakl. Svesni smo da do sad i vrapci znaju šta je kosplej, ali ponovidemo definiciju još jednom: reč je o specifičnom maskenbalu inspirisanom likovima iz sveta mangi, anime ostvarenja i video igara – ali i zapadnih stripova, filmova i TV serija, jer se ova ideja iz Japana brzo prenela i na ostatak sveta. Međutim, cilj nije samo uspešno se obudi u određeni lik, nego i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, nekakvim peformansom, ili šta god vama izgledalo kao dobra ideja. Kosplej takmičenje pruža priliku onima koji su se odvažili da se pojave maskirani da na sceni prikažu svoj lik – pod reflektorima, uz svetlosne efekte i odgovarajudu muziku. Od ove godine, Sakurabana ima novog kosplej partnera: pobednik sa Japanizma 2015 branide čast Srbije na svetskom takmičenju Cosplay World Masters, koje de se u oktobru održati u Portu, Portugal. Prema Cosplay World Masters pravilima, takmičari se dele u dve starosne grupe. Prvo nastupaju juniori, koji se nadmedu za simbolične nagrade, a onda krede seniorsko takmičenje za starije od 16 godina čiji de pobednik putovati u Porto. Očekujte spektakl – i neka najbolji pobedi.


oko 18h

Svečana dodela nagrada i zatvaranje Japanizma 2015

 

Predstavnik Ambasade Japana u Beogradu dodelide prigodne nagrade najboljim učesnicima na kospleju, kao i autorima najboljih radova na izložbi, a pašde i razni prikladni govori za zatvaranje Japanizma, kao i neizostavne konfete.

 

18:30-20:30

Bleja

 

Kao što naziv kaže, pauza u programu je predviđena da malo „uhvatite dah“ pred poslednju projekciju na Japanizmu, ispričate se s prijateljima, ufotkate se s kosplejerima, napravite pokoji selfi s našim ekskluzivnim gostima, ugrabite poslednju priliku da pazarite nešto na Artist Alley, ili okrepite se u Taverni.

 

20:30h

Projekcija: „xxxHOLiC – San letnje nodi“

Trajanje: 60 minuta

Produkcija: Production I.G, 2005.

 

Franšiza „xxxHOLiC“ spada u pozne radove nekada čuvenih CLAMP-ica, autorskog tima od četiri dame koje su kasnih devedesetih i ranih dve’iljaditih žarile i palile manga scenom, i neraskidivo je povezana s njihovim magnum opusom „Tsubasa RESERVoir CHRoNiCLE“, iako se i kritičari i fanovi slažu da ga po kvalitetu prevazilazi. Kroz katkada mračne a katkada komične priče o duhovima i drugim karakondžulama, uz mešavinu japanskog folklora, moetastih fetiša i retko ciničnih svetonazora po kojima je sreda moguda jedino ako se čovek pomiri sa sudbinom, „xxxHOLiC“ prati hronike misteriozne Juko, veštice koja ispunjava želje, i njenog pomodnika Vatanukija, cundere momka koji vidi mrtve. Film „San letnje nodi“ predstavlja divljački animiranu egzibiciju u okviru „xxxHOLiC“ franšize, koja do vizuelnog vrhunca dovodi estetiku CLAMP-ica sa kitnjastim pozadinama i „noodle people“ dizajnom likova, i sasvim se lepo može pratiti i ako niste upoznati s osnovnim zapletom i glavnim junacima. Juko prima poziv za tajanstvenu aukciju koja okuplja samo najstrastvenije svetske kolekcionare, u kome se obedava da de im se pružiti prilika da svoje kolekcije upotpune upravo onim predmetima koji im godinama nedostaju. Čim je sa Vatanukijem došla u starinsku vilu u kojoj se aukcija odvija, Juko je shvatila da tu nisu čista posla, a kad su kolekcionari jedan po jedan počeli da nestaju, sumnje su joj se potvrdile. Sredna što je najzad izašla iz svoje rutine ispunjavanja tuđih želja, Juko de se upustiti u rešavanje misterije, a pored njenog pomodnika, pridružide joj se i Domeki, Vatanukijev samozvani najbolji drug, sa kojim ga naša veštica besramno (i teatralno) šipuje. Ova projekcija nije prikladna za mlađe od 14 godina.

 

Americana – pratedi program Japanizma, kratka Sci-Fi konvencija Kosmodrom


13h

Uvod u konvenciju i program – Džek Grimbl

 

Pozdravljanje gostiju, kratak uvod u program i još kradi uvod u samu naučnu fanastiku.

 

14h

Uticaj naučne fantastike na nauku – Jelena Nikolid


Kako je naučna fantastika uticala na nauku, koji izumi su se prvo pominjali u knjigama, i koji pronalazači su bili ispirisani naučnom fantastikom.

 

15:30h

Otvorena tribina

 

Razgovor s publikom.

 

17h

Podžanrovi SF – Pregrag Kostid

 

Predavanje o svim najbitnijim podžanrovima i delima koja su ovekovečila iste.

 

18:30

Naučna fantastika u svetu igara – Stefan Mitov

 

Radojičid Najpoznatije video igre koje su imale uticaja u Sci-Fi svetu i na koji način su napravile pomak u istom.

 

19:30

Trka kroz galaksiju - Legendarni svemirski brodovi

 

Osvrt na nekoliko famoznih svemirskih letilica iz svih aspekata naučne fantastike, od knjiga do video igara.

 

SVA ČETIRI DANA KONVENCIJE

 

13-22h

Artist Alley

 

Artist Alley, naš prodajno-izložbeni sajam, s dobrim razlogom spada u najatraktivnije sadržaje Japanizma jer se tu mogu pazariti stvari koje se inače retko viđaju u slobodnoj ponudi – unikatni nakit i odeda inspirisani Japanom; posteri, bedževi i crteži u manga stilu koje su svojeručno izradili naši mladi umetnici; anime figure, torbe, privesci za ključeve i slična roba; i eksluzivna ponuda domadih strip izdavača među kojima prednjači nezaobilazni Darkwood, kao i nova i stara izdanja mangi na raznim jezicima. Naši prijatelji iz Poljske de opet biti tu sa svojom jedinstvenom ponudom robe uvezene iz Japana, a ovoga puta povedi štand je zakupila i izvesna knjižara iz Makedonije sa zavidnim repertoarom raznoraznog geekeraja, tako da je vreme da počnete da štedite novac za šoping. Detaljan katalog Artist Alley izlagača na Japanizmu modi dete da vidite na našoj Facebook stranici.

 

Tokom čitave konvencije

 

Wacom nagradna izložba radova u manga stilu Jedan od sadržaja koji iz godine u godinu ponavljamo još od prvog Japanizma jeste nagradna izložba za likovne radove u manga stilu. Radovi nam dolaze iz čitave Srbije, a sve više i iz susednih zemalja. Najbolje radove na glavnu temu Japanizma, „Yokai“, očekuju veoma vredne Wacom nagrade i skupa crtačka oprema od našeg glavnog sponzora.

 

Tokom čitave konvencije

 

Izložba radova polaznika manga radionice Mugen Manga radionica Mugen predstavlja jednu od najatraktivnijih svakodnevnih aktivnosti Sakurabane, a na izložbi dete videti kako su polaznici radionice napredovali u svojim crtačkim veštinama.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :