JAMI DISTRIKT: Šest nagrada za sedam meseci u osam država!

Datum objave:13.11.2017

Pročitano:3353 puta

By:Anita Ivanović

“Jami distrikt” je pozorišna predstava koja se bavi pojmom nacije i pitanjima nacionalnog identiteta u savremenom društvu.

 

Jami Distrikt


U formi lažnog dokumentarca, predstava je bazirana na (izmišljenom), ali mogućem događaju: u selu Jamena, na tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naučnici su najsavremenijim sredstvima (koja uključuju satelitsko snimanje Zemljine kore specijalnim kamerama sa infra-crvenim i rendgenskim zracima) otkrili najstarije paleolitsko naselje u istoriji čovečanstva. Otkriće je značajno jer pomera naučna saznanja o početku razvoja ljudske vrste stotinama hiljada godina unazad: homo sapiensi su bitno stariji nego što se do sada mislilo.


Ovo revolucionarno otkriće od značaja je za čitavo čovečanstvo, ali se za njega posebno interesuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci, budući da se praistorijska Jamena, nalazi na teritoriji sve tri države. Niz apsurdnih teorija o tome koji je narod stariji i kome pripada drevna Jamena počinje kada svaka država pokušava da ga prisvoji.


Teorije vode sve tri nacije u rat, a u rat se uključuju i sve svetske sile, na različitim stranama. Praistorijska Jamena biva uništena, a broj žrtava veći od 150 hiljada. Tada nastupa mir i trajno rešenje za Jamenu: ona postaje distrikt pod međunarodnim protektoratom, a transnacionalne kompanije ulažu novac u to da se na prostoru Jamene otvori najveći naučno-zabavni park na svetu. Svi preživeli stanovnici sela Jamena (ima ih oko stotinu) dobijaju posao u ovom parku - glume drevne Jamence pred turistima. Svi dobijaju kostime neandertalaca i plate, a međunarodna zajednica s ponosom ističe kako je stopa nezaposlenosti u Jameni – nula. Sve tri nacije sada su spuštene na nivo paleolitskih ljudi, u službi krupnog kapitala.


Ova priča pokazuje koliko su nacionalne podele besmislene u XXI veku, kada usled galopirajućeg razvoja nauke i tehnologije svetom odavno vladaju transnacionalne kompanije i kada jedan odsto čovečanstva poseduje 46 odsto svetskog bogatstva. Ideja o naciji plasira nam se kao nešto na šta treba da budemo ponosni, a zapravo je fenomen koji ponižava naše ljudsko dostojanstvo.

 

Jami Distrikt

Premijerno izvođenje "Jami distrikt" imao je 24. marta ove godine, do danas je predstava odigrana dvadeset dva puta, a do kraja godine predstoji joj još desetak izvođenja. Bili su ili će u narednom periodu biti deo selekcije značajnih festivala poput "Mikser festa" u Beogradu, "Dana satire Fadila Hadžića" u Zagrebu, "Ohridskog leta", "Poletneg festa" u Kopru, "Purgatoria" u Tivtu, "Thealter feszta" u Segedinu, "International Danube Theatres festa" u rumunskom Đurđu, "Borinih dana" u Vranju, "Zapleta" u Banjaluci, "Dana Jurislava Korenica" u Sarajevu i drugih. 


Dobitnici su nagrade za najbolju kabaretsku predstavu na festivalu "Dani Fadila Hadzića" u Zagrebu, za najbolju režiju i najbolju žensku ulogu na festivalu "Novi tvrđava teatar", za najbolju predstavu i najbolju glumicu na festivalu "Zaplet" u Banjaluci, kao i za najbolju predstavu na festivalu "Borini dani" u Vranju.

Po svojoj formi, predstava je fragmentarna i postmoderna, a njen važan deo čini video rad, sastavljen od različitih sekvenci koje podržavaju žanr (lažnog) dokumentarca, kao i “živo” izvođenje originalne muzike grupe VROOOM.
U videu su nahovane izjave različitih političara, donosilaca odluka i vlastodržaca, a kako bi sve izgledalo što uverljivije, tu su i lažna izdanja nacionalnih dnevnika i drugih informativnih emisija.

Pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svetu "Jami distrikt", u režiji Kokana Mladenovića i prema tekstu Milene Minje Bogavac, vraća se 17. novembra u Bitef teatar, a premijerno izvođenje imaće sutradan, 18. novembra, u niškom Narodnom pozorištu. U predstavi glume Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković, tekst je napisala Milena Bogavac, dok je za originalnu muziku zadužen kompozitor i koproducent Marko Grubić, koji i svira u predstavi sa Džemalom al Kisvanijem. Početak obe predstave zakazan je za 20h.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :