James Leg (Chattanooga, TN, U.S.A.) u klubu Feedback u Nišu

Datum objave:22.01.2019

Pročitano:1486 puta

Datum održavanja: 05.02.2019

Lokacija: Niš

John Wesley Myers aka James Leg već je godinama jedan od najintrigantnijih garage-rock predvodnika. Prvi od poznatijih bendova u kojima se pojavio bili su The Immortal Lee County Killers po čijem je raspadu formirao Black Diamond Heavies 2004.

godine, trio u kojem su pored njega na električnom klaviru i vokalu bili još gitarista, i bubnjar. Gitarista Mark “Porkchop” Holder 2006. napušta bend i to preostale 2/3 navodi da se zamisle kako da nastave dalje gde donose potpuno ispravnu odluku – bez gitare! Do tada je bilo dvočlanih bendova, ali uvek se radilo o gitari i bubnjevima, a sa novom postavom Black Diamond Heavies su uveli i novi trenutak u formaciji rokenrol grupe: električni klavir/vokal + bubnjevi. U toj postavi snimaju dva studijska i jedan live album (sve za Alive Records) i postaju jedna od najtraženijih američkih garažnih atrakcija do kraja prve decenije 21. veka svirajući širom SAD, Evrope i Australije.

 


Pored matičnog, James svira svoj instrument i peva u Cut In The Hill Gang, još jednom važnom američkom garage/blues/punk sastavu nastalom na pepelu Soledad Brothers.


Po raspadu Black Diamond Heavies (2009.) James Leg radi na prvom solo albumu „Solitary Pleasure“ (opet renomirani Alive Records, 2011.) koji prolazi zapaženo među poklonicima Black Diamond Heavies i ljubiteljima svih podžanrova garažnog rokenrola. Duboki, hrapavi vokal i topli, a zastrašujući tonovi klavira čijim dirkama kao u transu lete njegovi prsti zaštitni su znak ovog južnjačkog gospodina. Obrada rokenrol heroja Linka Wraya (Fire And Brimstone) i obrada hita u Americi anonimnih Australijanaca Kill Devil Hills (Drinking Too Much) pored osam sopstvenih pesama potvrđuju Legov dobar izbor da se popuni jedan pristojan solo prvenac i krene sa utabavanjem staze nastavka rokerske karijere.


2012. sa kolegama sa Alive Records etikete, Left Lane Cruiser, snima album „Painkillers“. Deset blues obrada (od Roberta Johnsona do Rolling Stonesa) odsviranih/otpevanih na srčani, garage/blues način kako se i očekivalo od ove garažne super-grupe učinili su da se ploča na kraju 2012. nađe visoko kotirana na dobrom broju garage/rock/blues lista.


U septembru 2015. objavio je drugi solo album za Alive Records pod nazivom “Below The Belt”. Ploča je snimljena u studiju Johnnyja Walkera (Soledad Brothers i Cut In The Hill Gang), a miks je uradio Jim Diamond u legendarnom Ghetto Recorders (White Stripes, Andre Williams, Dirtbombs, Left Lane Cruiser, The Sonics…). Ta ploča u tandemu sa višemesečnim turnejama koje su usledile po Evropi i SAD 2015. i 2016. raširili su priču o razbacanom, istetoviranom baji koji ubija boga u Fender Rhodes klaviru.


2016. izlazi “Blood On The Keys” (Alive Records), remek-delo šefa električnog klavira koji pod njegovim prstima zvuči kao Hendriksova gitara. Leg istražuje kroz različite stilove od očekivanog pulsirajućeg bugivugija i garaž rok momenata za headbanging, do soula sporog tempa i usputnom stankom u možda najveći hit do sada St. Michel Shuffle sa sve violinama, orkestrom i vidnim tragovima istočno-evropske ciganske muzike.


Mačo pijanista đavoljeg glasa vraća se u Niš početkom februara. Osim redovnog repertoara na set listi naći će se i par novih pesama jer se album snima početkom marta, praktično malo pošto završi ovu turneju.
Koncert će se održati u utorak, 05. februara u klubu Feedback s početkom od 21:00, a kao gosti nastupiće niški blues duo Süpersolid.


Süpersolid je dvočlani bend koji spaja naizgled nespojive muzičke pravce, neki bi rekli čak i suprotne. Bend je nastao 2017. godine, kao neformalni duo, isprva sa idejom da se priključi neko na bas gitari i posle više neuspelih pokušaja da se neko nadoveže na već oformljeni zvuk dvojca, nastavlja rad u toj formaciji. Nastupi su ispraćeni dobrim prijemom kod publike kojoj nije teško da zaigra uz prošarane ritmove čiji se uticaji mogu naći u žanrovima poput garage rock-a, funk-a, progressiv-a, d&b-a, bossa nove a neretko i tvrđem zvuku.


Süpersolid cine Filip Pesić na bubnju i Dušan Nikolić na gitari i vokalu.


Ulaznice se mogu naći do 29. januara po pretprodajnoj ceni od 300 dinara u Vintage Shopu – Davidova 9, i Galileo Toursu, Nikole Pašića 35. Od 29. Januara cena ulaznica biće 400 din, a na dan koncerta karte se mgu kupiti na ulazu kluba po ceni od 500 din.

 

FACEBOOK EVENT


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :