Izložba Žolta Kovača ,,Beskonceptnost" u galeriji B2

Datum objave:28.02.2021

Pročitano:1199 puta

Datum održavanja: 27.02.2021 - 27.03.2021

Lokacija: Beograd

Galerija B2
Balkanska 2, Beograd
27. februar - 27. mart 2021.

 

Izložba počinje u subotu 27. februara. Kako su na snazi epidemiološke mere, neće biti zvaničnog otvaranja i koktela. Publika je dobrodošla od 16 do 21h, uz poštovanje mera, manje grupe u galeriji i zaštitne maske. Vidimo se!


Beskonceptnost #14, 2019, boja u spreju na platnu, 120x150cm

Poznati američki apstraktni slikar Ed Rajnhard (Ad Reinhardt) je davne 1946. godine objavio šaljivi strip didaktičke funkcije Kako gledati kubističku sliku (How to look at a cubist painting) čiji je segment postao skoro nezaobilazan materijal za objašnjavanje nerazumevanja moderne umetnosti. U njemu je prikazan muškarac odeven u građansko odelo sa šeširom na glavi pred apstraktnom slikom u koju upire prstom podrugljivo joj postavljajući pitanje: „Ha ha, šta ovo predstavlja?". Reagujući na pitanje, apstraktna slika se ljutito okreće prema posmatraču i odgovara: „Šta ti predstavljaš?" U nizu implikacija koje ovaj duhoviti komentar o komplikovanom odnosu slike i posmatrača otvara, ističe se ona o kulturološki uvreženom statusu slike kao predstavi/objektu/vizuelnom iskazu za koji se pretpostavlja da nosi specifično semantičko, istorijsko, teorijsko i(li) simboličko značenje – da postoji kao reprezentacija ideje koju je potrebno otkriti, saznati, ispričati. Duhovito komentarišući ovako konstituisan, gotovo kultni status slikarstva od koga se očekuje da proizvodi različite slojeve i vrste značenja, što sliku prevodi u domen mitskog objekta velike potencije, Žolt Kovač 2000. godine stvara Slikarstvo razvija natprirodne sposobnosti, jednu vrstu indirektnog autoportreta u kome je umetnik fotografisan kako levitira pred nekoliko apstraktnih slika okačenih na zidu ateljea. U konstantnoj potrazi da istraži i ukaže na kompleksne mehanizme kojima slika u formalnom i semantičkom smislu progovara i polemiše o sebi i publici sa kojom se sučeljava, Žolt Kovač temelji svoju umetničku praksu tokom koje od prve Dobre i loše slike (2000) otkriva Nevidljive slike (2002), upućuje na Ekransku apstrakciju (2005), slika Glupe slike (2008-09) i bavi se Slikama suvišnih informacija (2010), veruje u Sjajne slike (2021-13), uzvikuje Blagi Bože, Smrt, Upomoć i druge slike (2017), pokušava Preživeti rad (2017-19) i sve to ne bi li stigao do koncepta Beskonceptnosti – serije apstraktnih slika koje predstavlja u okviru svoje najnovije izložbe. „Ha, ha, šta predstavljaju beskonceptne slike, sve ove sprejem na platno nanete tačke, krugovi i linije različitih boja", zapitaće se zaintrigirani posmatrač. Da li je na dobrom putu da otkrije značenje?Beskonceptnost #26, 2020, boja u spreju na platnu, 150 x 120 cm

[Apstrakcija] ...funkcioniše kao forma koja je izbegavajući referentnost postigla kontra-efekat i postala jezička konvencija koji je u svojoj „nečitljivosti" razumljiva svima i može da predstavi bilo šta, ali ne zbog toga što je svedena na banalizovani označitelj, već zbog toga što je izgubila referentni potencijal u smislu istoričnosti. Apstrakcija koju Kovač bira da „pobegne" od koncepta angažuje elemente apstraktnog jezika kako ga poznajemo istorijski, ali ne pretenduje da ostvari novi niti koherentni stilski obrazac koji bi reprezentovao kulturološki okvir u kome je nastala jer takav okvir u atemporalno organizovanoj savremenosti nije moguć. U savremenosti koja izmiče logici istorične organizacije vremena (post-history) i koju karakteriše relativizacija bilo kakvog determinisanog značenja (post-truth), slikarstvo beskonceptnosti čini se logičnim paradoksom. Nema koncepta jer nema ni ideje koju je potrebno apstrahovati. Drugim rečima, prevedimo na lokalnu verziju šaljivo pitanje sa početka teksta: „Šta je slikar hteo da kaže?" – „Ništa, slikar je hteo da slika."

Odlomci iz teksta Ane Ereš Apstrakcija u doba beskonceptnosti, iz pratećeg kataloga izložbe


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :