Izložba ''Zašto nema velikih muških umjetnika?'' u prvom mesecu privukla veliku pažnju

Datum objave:11.08.2018

Pročitano:761 puta

Datum održavanja: 28.08.2018

Izložba ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’, koju organizuju Narodni muzej Crne Gore i British Council prva je u nizu izložbi u okviru regionalnog umetničkog projekta ‘’Percepcije’’ koji nakon Cetinja putuje u Novi Sad. Tokom prvog meseca izlaganja na Cetinju, izložba je privukla veliku pažnju stručne, ali i šire javnosti.

 


Sam naziv izložbe, ali i vrlo zanimljiv koncept, koji je osmislila umetnica i kustostkinja Natalija Vujošević, privukao je ljubitelje umetnosti ali i mnogobrojne turiste. Da podsetimo, izložba predstavlja dela iz bogate kolekcije British Council-a, zajedno sa radovima crnogorskih umetnica, tako da posetioci imaju priliku da uživaju u radovima umetnica kao što su: Abigail Lane, Adrijana Gvozdenović, Anka Burić, Anthea Hamilton, Brigita Antoni, Camilla Løw, Celia Hempton, Clare Strand, Elizabeth Price, Gillian Wearing, Gordana Kuč, Helen Chadwick, Irena Lagator Pejović, Jelena Tomašević, Laura Aldridge, Lenka Đorojević, Lubaina Himid, Madame Yevonde, Rachel Whiteread, Sarah Lucas, Tracey Emin.


‘’Izuzetno mi je drago što sam dio ove izložbe, naročito zbog činjenice što su na ovoj izložbi učesnice i najveće britanske umjetnice, kojima smo se i tokom školovanja, a i posle (što nije često slučaj) divili’’ – kaže Jelena Tomašević.
Među radovima su izložena i dela koja su već zauzela izuzetno važno mesto u istoriji umetnosti pa će tako posetioci galerije Miodrag Dado Đurić do kraja avgusta imati priliku da vide aplikaciju na ćebetu „Something’s wrong” i fotografiju “Outside myself (Monument Valley)” umetniceTracey Emin i poznata dela, koje je uradila čuvena umetnica Sarah Lucas - “Self-portrait with fried eggs” i “I’ve got salmon“. Rame uz rame sa radovima britanskih koleginica predstavljeni su i radovi crnogorskih umetnica: od mrežastih najlonskih čarapa razvučenih po slikama u delu Gordane Kuč  ‘’Ja je neko drugi’’, slike, skulpture i tekstovi u “Mixed Memories” Jelene Tomašević, potrošene kutije lekova koje je za svoj rad koristila Andrijana Gvozdenović, pa sve do zanimljive video instalacije Brigite Antoni.

 


‘’Učešće na ovoj izložbi za mene je kao dijalog između centra i periferije. Ovakav projekat je vrlo važna stvar, i obzirom da će biti tokom godinu dana slične izložbe u regionu, one mogu da podignu pitanje vrijednosti kulture u našem regionu, ali isto tako i da osvijetli vrlo značajne umjetničke pozicije, koje, kao što ova izložba pokazuje, ništa manje relevantno ne tretiraju važna pitanja, kao što je položaj žena u današnjem društvu, od britanskih umjetnica.’’ – kaže Irena Lagator.
Jedan od ciljeva ove izložbe je da usmeri pažnju na pitanje rodne ravnopravnosti u umetnosti i širem društvenom kontekstu i da ukaže na manju zastupljenost i neravnopravan položaj ženskih umetnica.

‘’Ova izložba za mene znači baš mnogo i predstavlja jedan veliki korak, za nas umjetnike, a naročito umjetnice, jer konačno smo u situaciji da pokažemo ko smo, šta smo i šta znamo, i koliko je važno to što radimo i koliko je važna umjetnost kao način izražavanja’’ – izjavila je Brigita Antoni.

 


Izložba ‘’Zašto nema velikih muških umjetnika?’’ biće postavljena u Crnogorskoj galeriji umetnosti ‘’Miodrag Dado Đurić’’ do 28. avgusta 2018. Projekat ‘’Percepcije’’ nastavlja se već od 28. septembra izložbom ‘’Žena po meri društva’’, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :