Izložba "TransBalkan" Aleksandra Crnogorca u Galeriji DOB

Datum objave:29.01.2019

Pročitano:994 puta

Datum održavanja: 05.02.2019 - 22.02.2019

Lokacija: Beograd

Otvaranje izložbe u utorak, 5. februara u 19:00
Izložba traje do 22. februara 2019.
Galerija Doma omladine Beograda


Aleksandar Crnogorac se kroz seriju dokumentarnih fotografija bavi preispitivanjem problema transrodnih ljudi iz Srbije i regiona. Ovim projektom autor ističe vidljivost društveno marginalizovane grupe i kroz intervjue (koji će biti izloženi pored fotografije sagovornika) direktno suočava posmatrača sa problemima kroz koje oni prolaze.

 Osvrćući se na preispitivanje distorziranog tela, rodnih i polnih kategorizacija, Aleksandar Crnogorac kroz ovu izložbu ima za cilj da predstavi društveno aktuelne probleme LGBTQ+ zajednice u savremenom dobu. Uzimajući za potku društveni konstrukt koji stigmatizuje i odbacuje pripadnike ove manjinske grupe, umetnik kroz seriju portreta prikazuje važnost vidljivosti transrodnih osoba i razumevanje problema sa kojima se oni svakodnevno suočavaju.

U toku trajanja izložbe će biti održana i tribina u Galeriji Doma omladine Beograda, na kojoj će govoriti neki od portretisanih predstavnika trans zajednice o ovoj problematici kroz lična i kolektivna iskustva.

BIOGRAFIJA

Aleksandar Crnogorac je rođen u Beču 1979. godine od roditelja jugoslovenskog porekla. Proveo je detinstvo u Beogradu (Jugoslavija), a potom se školovao u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama (BA International Relations & Political Science, University of Southern California; MA Mediterranean Studies, Kings College London, UK; MA Photography, SPEOS Institute, Paris France). U svom fotografskom radu posvećen je dokumentovanju različitih aspekata ljudskog iskustva i života. U velikom broju svojih ostvarenih radova autor istražuje vezu između fizičkog aspekta ljudskog iskustva, tražeći vezu između ljudskog tela i ličnog identiteta. Trenutno živi i radi na relaciji Milano – Beograd i posvećen je dugotrajnim dokumentarnim radovima kao i komercijalnoj i portretskoj fotografiji.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :