Izložba strip crtača Alekse Gajića: Saznajte kako se snimao spot za Buđav lebac

Datum objave:28.09.2016

Pročitano:5653 puta

Datum održavanja: 04.10.2016 - 08.10.2016

By:Mirko Lukić

Lokacija: DKSG

Izložba "12 sličica u sekundi" čiji je autor strip crtač i animator Aleksa Gajić, biće otvorena u utorak 4. oktobra u 19.30 časova u Velikoj galeriji Doma kulture Studentski grad.  zložba je deo 13. Evropskog festivala animiranog filma Balkanima koji se u DKSG održava od 4. do 8. oktobra. Na izložbi će biti prikazani Gajićevi animirani radovi, a prvi put će biti prikazani i radovi iz novog dugometražnog filma „Prorok“ koji je trenutno u procesu produkcije.

 

Aleksa Gajić

Aleksa Gajić

 

Aleksa Gajić je poznat po svom ravnopravnom delovanju u tri različite grane popularne umetnosti. U zadnjih 20 godina, Gajić se predstavljao brojnim radovima iz polja ilustracije, stripa i animacije; i do danas kako kaže ne može da se odluči koji mu broj sličica tačno odgovara.

 

 

"Ako priču pričate kroz jednu sliku - to je ilustracija, ako je pričate kroz sto - to je strip, ali ako dodate još hiljadu - eto animiranog filma. Pravi cilj je lepo ispričati priču, a koji će medijum izabrati, to je već na senzibilitetu samog autora". U Gajićevom slučaju to je: "12 sličica u sekundi".

 

Edit i ja - Aleksa Gajić


Osim ovog interesantnog poređenja, Gajić je ovim nazivom izložbe takođe uputio i na tehniku kojom radi svoje animirane filmove, a kao da je hteo i da se osvrne na samu situaciju u kojoj deluje: poznato je da puna animacija podrazumeva 24 slike u sekundi, ali eto... Gajić ima sredstava samo za 12 (kroz smeh dobacuje, dok priča o izložbi).


Šalu na stranu, broj sličica u njegovim radovima varira od već spomenutih 24 u 3D animacijama, do 1 sličice koja bi rasplanjena na nekoliko delova (lejera) u pokretu davala utisak prostora. Ovu spomenutu tehniku vešto je koristio u kratkim filmovima koje je radio za serijal RTS-a "Radiovizija".

 

Buđav lebac - Aleksa Gajić

Scena iz spota Buđav lebac 


Ipak, klasična 2D animacija je glavno Gajićevo oružje, i to je ono što će se u najvećem broju primera i videti na ovoj izložbi. Ona nas hronološki vodi, kroz prve stidljive pokušaje promrdavanja crteža, preko video spotova i reklama do njegovog drugog dugometražnog animiranog filma.

 

Uspon i pad umetnosti - Aleksa Gajić


Ova će izložba zbog svoje estetske vrednosti biti interesantna i običnim posmatračima, a zbog svoje edukativno tehničke strane i profesionalcima i kolegama. Pošto će se, putem video projekcija, svi filmovi moći videti na samoj izložbi - samim tim je interesantnije zaviriti u tehnički proces: "Šta je sve potrebno učiniti da bi se dobio viđeni rezultat".


Za kraj, ova izložba takođe upućuje na još jednu Gajićevu osobinu, a to je balansiranje između artizma - odnosno autorstva, i komercijalnosti - odnosno komunikativnosti. Kako i sam kaže, uvek pokušava da se što više približi liniji koja će film istovremeno činiti jasnim i razumljivim, a opet iskrenim i ljudskim, kako u vizuelnom smislu, tako i sa pripovedačke (scenarističke) strane.

 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :