Izložba "Strelice/Arrows" Simonide Rajčević

Datum objave:09.10.2020

Pročitano:1165 puta

Datum održavanja: 13.10.2020 - 30.10.2020

Lokacija: Beograd

Od 13. do 30. oktobra 2020. // Galerija Doma omladine Beograda

„Izložba slika Simonide Rajčević predstavlja objedinjeni nelinearni narativni tok, kroz koji umetnica prikazuje diverziju nastalu usled disperzivnog konstrukta odnosa moći. Pozicija sagledavanja šire slike projekta Strelice bi mogla biti iščitana kroz fragmente iz popularne kulture, ali ujedno i shvaćena kao referentni sistem koji objedinjuje i suprotstavlja normative ustanovljene u kulturi i društvu.

 

Foto: Bojana Janjić

Insceniranjem događaja, koji u momentu eskalacije postaju zaleđeni u vremenu, umetnica ukazuje na važnost pozicija agresora i žrtve koji se pod određenim okolnostima bore za autoritativnost nad drugim(a). Na taj način simulakrumi sa slika postaju označitelji za borbu koja u zavisnosti od prikaza događaja predstavlja svojevrsnu aluziju na društvene diskurse pozicionirane u popularnoj kulturi, a kroz preneseno značenje – u svakodnevnom životu."

Iz teksta Jelene Pavićević, urednice likovnog programa DOB

Simonida Rajčević rođena je u Beogradu 2. aprila 1974. godine. Diplomirala 1997, 1999. godine magistrirala, a 2015. godine je doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobila je DAAD stipendiju za prvu godinu postdiplomskih studija u Berlinu. Član je ULUS-a od 1998. godine. Od 2000. godine radi na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu, trenutno u zvanju vanrednog profesora. Od 2008. do 2010. godine radila je kao docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i u inostranstvu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :