Izložba slika Vladimira Antovića

Datum objave:06.12.2013

Pročitano:4601 puta

Datum održavanja: 07.12.2013

Lokacija: Atelje Otklon, Beograd

Predstavljeni radovi Vladimira Antovića pokazuju ciklus apstraktno mišljenih slika nastalih promišljanjem reljefno obrađene “male slike”. Uzorna gotovo kao model “mala slika” iniciraće da svako naredno ostvarenje proizađe iz vizuelnog i procesualnog iskustva prethodno nastalog artefakta čime umetnik vrlo vešto prezentira razradu jedne slike.

 

 

Pastozno nanošenje bojenih slojeva, potom struganje i otpadanje istih rezultira u pojavi zaravnjenog, vrlo blagog reljefa koji poprima karakter nefiguralnog all over-a. Slika biva ispunjena podacima i mnoštvom vizuelnih punktova kojima umetnik manipuliše uvećavajući i prenoseći ih na veliki format. Proces nastanka jedne ovakve slike utoliko je značajniji jer je manuelno i samostalno iznađen i realizovan dugotrajnim, istrajnim istraživanjem što čini posebnu dragocenost. Meke konture, odnos između kontura, interakcija boja, kontakt bojenih separata i šire komunikacija fragmenata obojenih vrlo tankim četkama su atributi minuciozne, precizne obrade i koncentrisanog, predanog rada nad mogućnostima oblikovanja.

 

Izloženi radovi pokazuju polihromnu i belu apstraktno mišljenu sliku koja je nastala promišljanjem istog motiva. Uslovno rečeno motiva jer u tradicionalnom određenju pojma o motivu ne možemo govoriti. Više je reč o obliku koji analitično tretiran biva uvećan, razložen i približen oku posmatrača. To je oblik koji nas uvlači u sadržaj koji zavodi našu svest da mislimo u parametrima istog a izmenjenog, uvećanog i time novog. Početna “mala slika” poslužila je kao neiscrpan vokabular vizuelnih znakova i značenja. U tom smislu, slika je rađajuće tkivo koje uvek nanovo iz sebe rađa novu mogućnost i još jedno likovno ostvarenje. U posebnom odnosu prema obliku prepoznaje se kontinuitet i potreba umetnika da jednom dotaknutu ideju treba valjano obraditi i nadalje je obrađivati. Iz posvećenog, fokusiranog rada na slici proizilazi nova ideja o drugom vizuelnom entitetu izvedenom iz prethodnog.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :