Barutana klub Beograd

Izložba slika Petra Omčikusa do kraja marta u Beogradu

Datum objave:17.02.2021

Pročitano:1759 puta

Lokacija: Beograd

Beogradska ARTE galerija predstavlja izložbu PETAR OMČIKUS, povodom obeležavanja 70 godina od prve samostalne izložbe ovog neumornog stvaraoca i jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih slikara.

 Izložba je postavljena u dva izlagačka prostora ARTE galerije – Kralja Milana 3 i Andrićev venac 12. Zvaničnog otvaranja usled trenutne epidemiološke situacije neće biti, a izložba će biti otvorena do kraja marta 2021. godine.

ARTE galerija nastavlja sa jednom od svojih dobrih praksi, koja se odnosi na prezentovanje radova iz privatnih beogradskih kolekcija u javnom prostoru, a koje su, gotovo, van uvida šire javnosti.

„Omčikus od rane mladosti samostalno formira svoj sistem vrednosti i ideale, svesno se izmeštajući van glavnog toka misli i delovanja sredine u kojoj se nalazi. Prevazilazeći određenja vokacije i strasti, slikanje za Petra Omčikusa predstavlja potrebu koju zadovoljava neposredno, iskreno i nezavisno od konteksta sredine i vremena u kojima se formirao, sazrevao i razvijao kao umetnik."
- Anđela Maletić, istoričar umetnosti, ARTE galerija

Navedeno potvrđuje slika iz 1947. godine – „Autoportret sa šajkačom" – koju prati burna reakcija na ULUS-ovoj godišnjoj izložbi. Tom prilikom slika je morala da bude uklonjena, zbog „provokativnog i nepodobnog" sadržaja. Ista slika je, na izložbi o kojoj govorimo, u februaru 2021. godine izložena u ARTE galeriji.

Prilikom jednog intervjua iz 1998. godine, Petar govori kako je: „Koliko je mogao, profesor Tabaković nam je prenosio svoja znanja o muzici, astronomiji, filozofiji. Podsticao nas je da istražujemo." Profesora Ivana Tabakovića sa svojim studentima, Petar Omčikus slika 1946/7. godine, kada se na njegovim platnima jasno uočava pravac kojim će se razvijati njegov slikarski izraz. Naglašeni kolorit, psihološki portret i pomeranje od realizma postaće osovina vizuelno-fenomenološke spirale umetničkog opusa Petra Omčikusa.

"Uočio sam da se moj rad odvija u vidu spirale. U svakom navoju nailazim na probleme prethodnog."
- Petar Omčikus

Neprekidni krugovi od kojih je satkana spirala unutar koje se Omčikus tematski i gestualno kreće, podeljeni su, ovom prilikom, u 10 celina. Kako se motivi i prizori koje predstavlja neprestano ponavljaju, pokušali smo da definišemo skupove radova koji se mogu posmatrati u smislu kategorije kao takve. Niz počinje mrtvim prirodama, sa prepoznatljivim motivima hleba i paradajza, zatim se izdvajaju pejzaži postzadarskog perioda, motivi iz Dubrovnika i sa Korzike koji su najava postepenog prelaska u apstraktnu fazu u kojoj nastavlja serije „Ritmova". Posvećenost boji i naglašen, snažan potez četkom mogu se detektovati zagledanošću u slike iz ciklusa „Drvo u cvatu", koje su pune energije i slavljenja bujanja novog života. Naglašene tonove u prizorima koji su vizuelna ekspresija sami po sebi, Omčikus je pretočio u platna koja gotovo vibriraju od zvuka koji sa njih dopire. Siloviti prizori zagađenjem okupiranih gradova i predstavnici sile koji je besomučno sprovode, kritički su osvrt Petra Omčikusa na svet u kojem živi. Žanr-scene svakodnevnog života, koji se ulepšava boravkom u frizerskim salonima i berbernicama, slikareva su opsesija i izvor kolorističko-vizuelnog spektakla u kojem uživa. Portreti i grupni portreti studije su slučaja svakog portretisanog pojedinca, uključijući i samog autora koji se samoportretiše tokom čitavog svog veka. Volevši Beograd, Omčikus za sobom ostavlja portret jednog grada, pružajući uvid u njegove najsitnije pore, ujedno brinuvši se za njegovu budućnost.

Izložbu prati publikacija sa reprodukcijama, i tekstovima Čedomile Marinković, Pavla Vasića, i Anđele Maletić. Radovi, iz privatnih kolekcija, koje će publika imati priliku da vidi, pregled su stvaralaštva Petra Omčikusa u periodu od druge polovine dvadesetog veka, pa sve do prve decenije dvadeset prvog veka. Četrdeset pet dela, među kojima su izložene i dve skulpture, geneza su delanja stvaraoca mediteranskog duha koji je stvarao u Veloj Luci, Beogradu i Parizu.

Radno vreme ARTE galerija (Kralja Milana 3, Andrićev venac 12) je od 10 do 20 h radnim danima i subotom, a nedeljom od 10 do 18 h.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :