Izložba slika Duhovi šume, autora Saše Montilja

Datum objave:03.04.2014

Pročitano:9390 puta

Datum održavanja: 04.04.2014 - 17.04.2014

Lokacija: Ustanova kulture Vuk Karadžić

Izložbu slika i oslikanih objekata slikara mlađe generacije Saše Montilja, pod nazivom “Duhovi šume”, svečano će otvoriti istoričarka umetnosti i književnica Tanja Ognjanović i pisac Branislav Pipović u petak, 4. aprila od 19h u multimedijalnoj sali Ustanove kulture Vuk Karadžić.

 


Izložba će biti otvorena od 4. do 17. aprila, svaki dan od 10 – 20h.

Biografija:

Slikar Saša Montiljo rođen je 19. 5. 1978. godine u Beogradu.

 

Slikarstvo je učio kod profesora Aleksandra Lukovića Lukijana. Član je ULUPUDS-a.Samostalne izložbe: 1998. Galerija kluba Andergaund, Beograd 2003. „Ambisi“ – Galerija Radničkog univerziteta, Subotica 2011. „Mreže“ – Ustanova kulture „Vuk Karadžić“ 2012. „Svetlost“ – Narodna banka Srbije 2013. „Duhovi šume“ – Radul-begov konak, Zaječar

 


“Mada jedan od najmlađih, Saša Montiljo je brzo postao ugledan slikar. U njegovom stilu se prožima hiperrealizam i fantastika, magični realizam i vizionarstvo. Njega zanima naša planeta, ekološke promene tokom njene istorije, njihovo predviđanje i vizija života u drugim uslovima. Montiljovo slikarstvo je irealno jer pripada paralelnom ili budućem svetu, Zemlji koju ne prepoznajemo ili nekoj drugoj planeti. Istovremeno, njegova vizionarska ekologija je realnost, a slika precizan opis onoga što će se dogoditi. On istaražuje fenomene gledanja unutrašnjim, duhovnim, i spoljnim, fizičkim okom. Slikarstvo je za njega, kao i za avangardne umetnike, stanje svesti, ostvarenje ideja, a višem svetu inteligentno suprotstavlja neiscrpnost materije. On postavlja mnoga pitanja, ali, za razliku od drugih, traga za odgovorima.

 

 

Na kraju sveta i vremena, u gnezdu ustred okeana, množe se Montiljove fascinacije, a slika postaje ogledalo kosmosa i simbol večnosti. Njegove priče sa plave planete su apsurdne, ali uverljive. On se slikarski iscrpno, s pažnjom usmerenonom na detalj, bogatstvo materije i likovno tkanje, suočio sa beskrajem, nesanicom, opasnošću i psihodelijom. Za Sašu Montilja umetnost je postala veliki izazov, duhovno putovanje i avantura, ali nije izgubila poetičnost. Tako se zapravo vratila iz budućnosti.”

 

Iz knjige "Stvarnost umetnosti - uvod u studije realizma",

Dejan Đorić, likovni kritičar i teoretičar

 


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
jankovic slavica
30.01.2016 18:36
najzad malo orginalnosti


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :