IZLOŽBA SKEENS U GALERIJI INSTITUTA SERVANTES

Datum objave:07.09.2021

Pročitano:797 puta

Lokacija: Beograd

Izložba Skeens španske umetnice Elise Kveste otvara se 8. septembra, u Galeriji Instituta Servantes, u Beogradu, kao uvodni događaj manifestacije art+science: svetovi veštačke inteligencije Centra za promociju nauke.

 


Izložba Skeens Elise Kveste posvećena je asemblažima fizičkih tela i mnogobrojnim digitalnim ekstenzijama koje formiraju većinu savremenih identiteta. S obzirom na njihovu kompleksnost i delimičnu vidljivost, a suprotno od strategija o dezinformacijama, komoditizaciji i otuđivanju koje promovišu masovni mediji, Skeens nudi alternativne veze bazirane na sećanju, konačnosti i naklonosti. Naziv izložbe predstavlja mešavinu reči ekran i koža na engleskom jeziku (engl. screen i skin), a sama postavka sadrži tkaninu dužine jedanaest metara, trikotažu i nekoliko kalemova niti.

Rad Elise Kveste predstavlja kritički pogled na društvene mreže i velike tehnološke korporacije, preispitujući nedostatak komunikacija, greške u sistemu, preteranu kontrolu i virtuelne odnose. Skeens je pobednički projekat jedanaestog poziva produkcionog programa LABjoven_Los Bragales, realizovan u umetničkom centru LABoral u Hihonu 2019. godine, uz podršku Colección de Arte Contemporáneo los Bragales i Kneževine Asturije.

Elisa Kvesta je španska umetnica koja se bavi pitanjima integracije tehnologije u okvirima društva i prirode, poput vrednosti podataka, informacionih infrastruktura i figurom dijagrama kao alatom za spekulisanje i generisanje znanja. Uvek na raskrsnici umetnosti, dizajna, nauke i digitalnih kultura, učestvovala je u različitim društvenim projektima i sarađivala sa javnim i nezavisnim umetničkim inicijativama, uključujući Sajens geleri Dablin, Umetnički centar LABoral, festival Tentakular, Medijalab Prado u Madridu i festival Madatak.

„U pokušaju da dođem do odgovora na pitanja koja se pojavljuju, preduzela sam proces seciranja i ponovnog prisvajanja svog digitalnog identiteta pomoću materijalizacije malog dela svog digitalnog otiska: poslednjih deset godina sa mog Fejsbuk profila. Iskoristila sam materijale, veštine i simbole iz tekstilne tradicije, prirodno povezane sa izražavanjem identiteta, ali i duboko upletene u poreklo računanja, da bih stvorila niz dela – različitih delova skupa podataka – koje je arhivirala najraširenija društvena mreža pod mojim korisničkim imenom“, objašnjava Elisa. „Tekstil je materijal duboko povezan sa izražavanjem identiteta. Odeća, u direktnom kontaktu sa našim sopstvenim ćelijama, štiti nas od klimatskih faktora i od fizičkog izlaganja intimnog. To je verovatno jedini predmet koji dodirujemo više od svog pametnog telefona“, dodaje autorka.

Izložba Elise Kveste je deo manifestacije art+science Centra za promociju nauke, koja će zvanično biti otvorena 23. septembra u Muzeju nauke i tehnike. Izložbe i prateći programi mogu se posetiti do 23. oktobra.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :