Izložba RAZVIJANJE FOTOGRAFIJE: Evolucija fotografije od samog nastanka do digitalne ere!

Datum objave:12.05.2015

Pročitano:5524 puta

Datum održavanja: 16.05.2015

Lokacija: Ustanova Kulture Paroborod

U Ustanovi Kulture Paroborod će tokom ovogodišnje Noći muzeja, u subotu, 16. maja od 17h do 1h, biti predstavljena izložba: Razvijanje fotografije. Udruženje Fotomuzej će predstaviti evoluciju fotografije od samih nastanaka na srebru i metalu, sve do današnje digitalne fotografije na ovoj velikoj izložbi čija je autorka istoričarka umetnosti Milena Gnjatović.
 

Izložba RAZVIJANJE FOTOGRAFIJE: Evolucija fotografije od samog nastanka do digitalne ere!

 

U okviru izložbe biće predstavljena najveća kolekcija dagerotipija na Balkanu. Ove prve fotografije, nastajale na posrebrenoj ploči sredinom 19. veka, danas su veoma retke i neumitno nestaju jer im štete svetlost i vazduh, a nikada nije nađen način da se zaštite od propadanja, pa će posetiocima ovo biti jedinstvena prilika da pogledaju ove srebrne fotografije uživo. Zanimljiv segment na izložbi svakako će biti i fotografije dinastija Obrenović i Karađorđević , kao i fotografije poznatih književnika, glumaca, naučnika i političara snimljene početkom 20. veka u Srbiji. Najzad, posetioci će videti prve foto albume iz 19. veka, ukrašene bogatim vezom i ručno oslikane, kao i prve foto-aparate različitih materijala i dimenzija. Poslednji segment izložbe ukazaće na to koliko je pronalazak fotografije uticao na različite aspekte kulture i života, i podsetiti posetioce na nasleđe prvih instant fotografija koje se čuva kroz današnje socijalne mreže i savremene digitalne aparate.

Ovo svojevrsno razvijanje fotografije u vremenu ilustrovano kroz bogatu kolekciju Fotomuzeja biće upotpunjeno i stvarnim razvijanjem fotografije. Naime, nakon što se u prostoru izložbe posetioci fotografišu u enterijeru nekadašnjeg foto-studija s početka 20. veka analognim aparatom, moći će da u komori za razvijanje u prostoriji do, posmatraju proces nastanka crno-bele fotografije na papiru.


Partneri na izložbi Razvijanje fotografije Fotomuzeju su Noć muzeja, Fotostudio Nikolašević i Centar za muzeologiju i heritologiju sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Fotomuzej Beograd je neprofitno udruženje građana specijalizovano za prikupljanje i prezentaciju istorijske građe. Osnovano je sa ciljem da se fotografije kao istorijski i kulturološki artefakti prikupe, sistematizuju, definišu i prezentuju javnosti savremenim mogućnostima komunikacije, najviše Internetom. Fotomuzej je do sada formirao u svetskim razmerama jedinstven, virtelni muzej fotografija na internet adresi fotomuzej.com. Takođe, izložba Fotografije pre fotografija do sada je obišla čak deset gradova Srbije nakon uspešne postavke u Muzeju istorije Jugoslavije novembra 2013. godine, a tokom 2015. nastaviće se projekat prezentacije i oživljavanja starih fototehnika koji već drugu godinu za redom podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :