Izložba Ranke Lučić Janković u galeriji ULUS

Datum objave:13.04.2019

Pročitano:798 puta

Datum održavanja: 17.04.2019 - 30.04.2019

Lokacija: Beograd

Pozivamo vas na izložbu grafika Ranke Lučić Janković koja se otvara u sredu, 17. aprila 2019. u 19 časova u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije.


Izoženi radovi pripadaju ciklusu „Crveno i crno“, nastali su u poslednjih deset godina i većina selektovanih grafika do sada nije izlagana. Crveno-crni odnos dominira na najvećem broju grafičkih listova a sve u cilju, kako to autorka objašnjava eksperimentisanja sa međusobnim odnosom ova dva kolorita, njihovim nijansama, odnosima površina i njihovom transparentnošću. Uz primenu crteža i isticanjem crvene, umetnica teži da postigne poseban vizuelni utisak isijavanja iz unutrašnjosti radi stvaranja dinamike na površini.

 

Zvezdana staza


Sve grafike su rađene u kombinovanoj tehnici, pri čemu preovlađuje suva igla, a upotreba određenih aplikacija je u funkciji osnovne ideje, da se postigne različitost određenih celina dramatikom prostora.


U tekstu u katalogu izložbe, istoričarka umetnosti Ljiljana Ćinkul, je između ostalog istakla: „Može se reći da su u poetskom izrazu Ranke Lučić Janković srećno sublimisana pluralistička iskustva stečena tokom školovanja na akademijama u Sarajevu i Beogradu. U početku, likovna morfologija njenog rada bila je zasnovana na jednostavnoj i čitljivoj figuraciji („Sepeti“, „Trnke“) da bi u sledećoj deceniji dostigla izvestan stepen asocijativne apstrakcije koja je upućivala ka novim rešenjima. Očito, logične promene su se dogodile upravo u ovoj deceniji, najupadljivije u novim radovima; ukinuta je doza asocijativnosti, a uritmovani energetski koncentrat svojim unutrašnjim kvalitetom dominira čitavom kompozicijom. U prepoznatljivoj ortografiji Ranka Janković gradi mrežasto, živo i pulsirajuće crtačko tkivo čiji senzibilitet i frekvenciju određuje baršunasta linija suve igle. Isto tako, temperaturu prividno jednostavne kompozicije balansiraju zasićeni i transparentni pasaži, arhitektonika prostora, njegova sferična dubina i svetlo, izvori i uviri, tekstura znaka, a njena plastička materijalizacija optički je bliska varijaciji modula vazarelijevskog roda. Deo stvaralačkog koncepta ovih grafika su i bojene vrednosti upadljive u sukobu vatreno energične crvene sa vitalno elegantnim crnim. Sugestiju plastičkog prostora i njihovu pulisrajuću materiju naglašavaju upadljive linije živih crtačkih sekvenci čiji tok i ritam, kao zaustavljena misao, fokusira vizuelni događaj i vrhunac njegovog zgusnutog sadržaja. U službi ovog razvijenog idejnog koncepta očito je superiorno vladanje grafičkim medijem i njegovim finesama. Estetski, vizuelni i energetski potencijal novih radova Ranke Lučić Janković deo su kompleksnog stvaralačkog sistema koji potvrđuje stvaralačku zrelost utemeljenu na dobro temperovanom stanju duha i intelekta.“


Biografija: Rođena 1955. godine u Stambulčiću. Završila srednju školu za primijenjenu umjetnost i Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu, a poslediplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1982. godine, na odseku grafika. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Živi i radi u Beogradu kao slobodni umetnik.


Izlaže redovno na svim izložbama ULUS-a, Majskoj izložbi Beogradskog kruga, Oktobarskom salonu, Zlatnom peru Beograda, Izložbi male grafike u Galeriji GK, kao i na brojnim bijenalima i trijenalima grafike u zemlji i inostranstvu: Berlin, Vankuver, Tokio, Peking, Seul, Atina, Budimpešta, Temišvar, Solun, Ajova/USA, Varna, Kanagava/Japan, Tajpei/Tajvan, Gdansk, Brunico/Italija, Prag, Krakov, Ljubljana, Santiago de Kompostele /Španija, Sofija, Đindao/Kina, Lođ, Guanlan/Kina, Bodio Lomnago /Italija, Namur/Belgija, Opole/Poljska, Talin, Biella /Italija, Chamalieres /Francuska, Bitola, Caixa Ourense /Španija, Ortona/Italija, Yogyakarta (Indonezija), Sarajevo, Parnu/Estonija, Koči/Japan, Acqui Terme/Italija......

 


Priredila je šesnaest samostalnih izložba i učestvovala na preko 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njeni radovi nalaze se u mnogim muzejima i galerijama, kao i u privatnim kolekcijama, u zemlji i svetu. Dobitnik je više nagrada u zemlji i inostranstvu, među kojima su:
• Druga nagrada na izložbi Mala grafika – Novi Sad 2017;
• Zlatna igla na 12. Međunarodnom Grafičkom Bijenalu „Suva igla“- Gradska galerija, Užice 2015;
• Prva nagrada, Medalja 18. Prolećnog anala, Čačak 2014;
• Otkupna nagrada Ministarstva Kulture i informisanja republike Srbije na izložbi male grafike 2013:
• Prva nagrada za najboljeg grafičara na 5. EX YU konkursu za grafiku, Beograd, 2011;
• Nagrada za grafiku na 55. okotbarskom salonu, Narodni muzej Šabac, 2011;
• Treća nagrada na Prvom međunarodnom konkursu ekslibris društva Vojvodine, Novi Sad, galerija „Prometej“,2009;
• Nagrada Veliki pečat Gafičkog Kolektiva Beograd, 2009;
• Zemun, treća nagrada na izložbi grafike 107x107, galerija «107» Zemun 2008;
• Nagrada Ex libris društva Beog,rad za ex libris, povodom pola veka Televizije Beograd, galerija RTS, Beograd;
• Nagrada selekcionog žirija na izložbi „Američko Bijenale i Arhiva savremene grafike“, Ajova (USA) 2008;
• Bronzana igla na 8. Međunarodnom Grafičkom Bijenalu „Suva igla“- Gradska galerija, Užice 2007;
• Specijalno priznanje na 1. Međunarodnom bijenalu Qingdao (NR Kina), 2000;
• Pohvala za «ex libris» na međunarodnom konkursu, povodom obeležavanja 800 godina manastira Hilandar, Beograd 1999;
• Otkupna nagrada na Međunarodnoj izložbi male grafike «Felicien Rops», Namur (Belgija), 1999;
• Nagrada «Zlatna igla» na Prolećnoj izložbi ULUS-a, 1997;
• Nagrada Centra za grafiku i vizuelna istraživanja „Akademija“, na 4. Međunarodnom bijenalu grafike, Beograd 1996;
• Otkupna nagrada na konkursu „Vitalovi suncokreti", Vrbas, 1995;
• Druga nagrada na Međunarodnom bijenalu grafike malog formata, Leskovac 1993;
• Otkupna nagrada na 2. Bijenalu „Milena Pavlovic “, Požarevac 1985;
• Treća nagrada lista „Mladost“ na konkursu jugoslovenskog stripa mladih, Beograd 1980;

Izložba se održava do 30. aprila 2019.


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :