Izložba radova profesora Beogradske politehnike – 60 godina

Datum objave:19.03.2019

Pročitano:1319 puta

Datum održavanja: 29.03.2019 - 12.04.2019

Lokacija: Kuća Legata, Beograd

Otvaranje izložbe - petak 29. 3. u 19 č


Radovi 28 autora iz oblasti likovnih i primenjenih umetnosti i dizajna.

Šezdeset godina škole i dvadeset pet godina od osnivanja smerova iz oblasti dizajna povod su za realizaciju revijalne izložbe profesora Odeljenja za dizajn Beogradske politehnike. Ova izložba predstavlja svojevrsni presek dizajnerskih i umetničkih radova nastavnika, kojom se javnosti predstavljaju dometi dizajnera i umetnika čija su kreativna rešenja i umetničko stvaralaštvo obeležila kulturu i svakodnevicu, ne samo našeg područja nego i Evrope, a sve od šezdesetih godina do danas.

 


Još od vremena doajena industrijskog i grafičkog dizajna Beogradske politehnike, profesora Gojka Varde i profesora Miodraga Vartabedijana Varte, uvedena su ključna načela i temelji nastavnih programa dizajnerskih smerova u okviru kojih se prepliću znanja i iskustva dizajna i tehnologije. Dobru tradiciju edukativne metodologije nastavili su da unapređuju i razvijaju nastavnici Odeljenja za dizajn koji danas čine smerovi Grafički dizajn, Dizajn industrijskih proizvoda, Modni dizajn proizvoda od kože, kao i najmađi smer Koncept i karakter dizajn. Ovu tvrdnju dokazuje i činjenica da je Beogradska politehnika prva Visoka škola strukovnih studija u Republici Srbiji koja je uvela i master strukovne studije iz Grafičkog dizajna. Od početka rada do današnjih dana na odeljenju za dizajn pažljivo su negovane brojne generacije studenata. Danas su mnogi od njih priznati i široj javnosti poznati dizajneri i umetnici.


Poslednjih godina predstavnici srednje i mlade generacije nastavnika uveli su novine i savremen sadržaj u nastavne planove i programe odeljenja za dizajn. Na smeru za Grafički dizajn to su: Duško Trifunović, Anamarija Vartabedijan, Jelena Drobac, Goran Tadić, Dušanka Komnenić, Vukan Ćirić i David Tipšin; na smeru Dizajna industrijskih proizvoda: Aleksandar Kutrički, Dejan Vračarević, Iva Hauber, Predrag Maksić, Sandra Depalo i Željko Zdravković; na smeru Modnog dizajna proizvoda od kože: Rade Pejović, Maja Milinić Bogdanović, Jelena Zdravković i Ana Cvijanović. Glavni predstavnik za Koncept i karakter dizajn je Dejan Vukadinović. Polje likovnih umetnosti, ključno za obrazovanje mladih dizajnera svih smerova, pokrivaju kao nastavnici eminentni likovni umetnici – slikari, grafičari i vajari. Temelje metodologije nastavnog procesa u Beogradskoj politehnici za ovo polje postavio je doajen lihovnih umetnosti profesor Ivan Luković, a dalje su ga razvijali i unapređivali Aleksandra Šaranović, Natalija Simeonović, Petar Radlović, Žolt Kovač, Davor Dukić, Jelena Jocić i Gordana Kapunac.


Ova izložba je odlična prilika da se studenti, ali i šira javnost, temeljnije upoznaju sa dizajnerskim i umetničkim radom nastavnog kadra Beogradske politehnike. Ona predstavlja zanimljiv, eklektičan sklop različitih generacija, dizajnerskih procesa, likovnih poetika i medija u čijim okvirima nastavnici stvaraju svoja dela. Revijalna izložba nastavnika Beogradske politehnike otkriva kako publici tako i izlagačima u kolikoj meri je zajednički rad na edukaciji mladih dizajnera uticao na individualne poetike i lični stil autora.


Ova galerijska postavka tek je okvir za dinamičnu komunikaciju sa publikom u cilju promocije studija dizajna, zatim samog dizajna kao društvenog konstrukta, paradigme umetnosti i kreativnosti, ali i značaja delovanja Beogradske politehnike u našem društevnom okruženju.

 

Izložba je otvorena do 12. 04. 2019. 


vrh strane
Tagovi:
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :