Izložba : Promena je moguća

Datum objave:03.03.2014

Pročitano:4775 puta

Datum održavanja: 14.03.2014 - 20.03.2014

Lokacija: Gradska galerija, Smederevo

Prva samostalna izložba mlade slikarke Darinke Slijepčević otvara se se u gradskoj galeriji Smedereva 14. marta, pod nazivom „Promena je moguća“. Izložba je interaktivna a koncept osmišljen tako da spoji tradicionalno slikarstvo i moderno percipiranje umetnosti.Posetioci će imati priliku da uđu u zamračeni deo prostora i uz baterijsku lampu pogledaju sliku. Kada svetlo pređe preko određenog dela slike aktivira se muzika.

Svaki prelazak svetlosnog snopa u području slike modulira zvuk.

Instalacija je nastala kao posledica saradnje sa prijateljem Bojanom Musulinom, producentom i multimedijalnim umetnikom nove generacije.

Koncept se bazira na glavnom elementu Brehtovog epskog teatra-„Verfemdungseffektu“ koji treba da podstakne auditorijum na razmišljanje i delovanje, a ne samo na posmatranje.

-Želeli smo da razbijemo prepreke između publike i dela kao i ideju da se izložbe i umetnost generalno posmatraju pasivno - objašnjava umetnica i autorka izložbe.

Kako posetilac sliku gleda uz pomoć lampe on je ne vidi u celini već sagledava samo detalj i primoran je da pored tematike razmišlja i o tehnici i materijalu, o tom detalju kao o zasebnom delu slike. Na ovaj način posmatrač realno sagledava delove pre nego što ih spoji u celinu i stekne neki osećaj.

Darinka Slijepčević je akademski slikar, a učestvovala je na mnogobrojnim kolektivnim izložbama i izlagala u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, Beogradskom studentskom gradu i regionalnom centru za mlade talente „Mihajlo Pupin“ u Pančevu, a svojim mozaicima predstavila se i na internacionalnom sajmu kamena u Kragujevcu.

Postavka izložbe će trajati sedam dana.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :