Izložba „nista spec 1.0" Nadežde Kirćanski

Datum objave:25.06.2018

Pročitano:1947 puta

Datum održavanja: 26.06.2018 - 13.07.2018

Lokacija: Beograd

Otvaranje izložbe u utorak, 26. juna u 19:00

Izložba traje do 13. jula 2018.

Galerija Doma omladine Beograda


"nista spec 1.0" je treća samostalna izložba mlade autorke Nadežde Kirćanski. Realizovana kao site specific ambijentalna instalacija, ona predstavlja početnu tačku dugoročnog umetničkog projekta koji ispituje upotrebu savremenog jezika i njegovu uvezanost u dominantne ideološke okvire.

 

Nadežda Kirćanski


Noseća ideja celokupnog projekta je mapiranje svega što se upotrebom ove fraze u svakodnevnom životu suspenduje. Baveći se opšte poznatim premisama o indiferentnosti/otuđenosti mlađih generacija, projekat je osmišljen sa namerom da problematizuje ovakve kategorije i prezentuje sve pritiske savremenog života na mlade ljude, koji su konsekventno, temeljno uticali na njihov jezik ali i celokupan modus operandi. Markiranjem specifičnih situacija gde je zadovoljenje imperativa funkcionalnog ekonomskog subjekta otežano (zdravstveno ili finansijski) i stvaranjem ambijentalne postavke, autorka pokušava da reprezentuje savremeni grč u kojem svakodnevno funkcioniše omladina.

"(...) social problems are experienced as individual rather than collective, and we feel compelled to seek 'biographic solutions to systemic contradictions'." (Claire Bishop, Artificial Hells: Participatory Art and the Politics of Spectatorship)

************************************

Nadežda Kirćanski (1992, Zrenjanin) završila je master studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na prvoj godini doktorskih studija. U svojoj umetničkoj praksi, Nadežda se bavila istraživanjem tradicije pogrebnih običaja i funkcijom memorijala. Dobitnica nagrade "Sreten Stojanović, profesor ALU" za dostignuća u kulturi 2017. godine. Od 2015. godine njeni radovi bili su deo preko dvadeset grupnih izložbi, a iza sebe ima dve ostvarene samostalne izložbe.

www.behance.net/nadezdakircanski

Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;

nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :