Izložba NEXT produžena do sredine januara

Datum objave:02.12.2019

Pročitano:1294 puta

Lokacija: Beograd

Izložba NEXT / Portreti Beograđana nemačkog fotografa Svena Markvarta ispred Filozofskog fakulteta, u okviru prve oktobarske četvorodnevne manifestacije Art Weekend Belgrade, produžena je do sredine januara. Crno-bele fotografije velikih formata biće i dalje izložene na otvorenom, na fasadi Filozofskog fakulteta, kao deo eksterijera prestoničkog centra.

 Tokom 2018. po prvi put u trideset godina dugoj karijeri, Sven Marqurdt, nemački fotograf, radio je na projektu izvan Berlina. Veliku inspiraciju koju je pronašao u Beogradu tokom dvomesečnog rezidencijalnog boravka pretočio je u seriju fotografija čiji su glavni akteri Beograđani koje je sretao tokom svog boravka u našem gradu, a njihovi crno-beli portreti biće izloženi na fasadi Filozofskog fakulteta, u centralnoj pešačkoj zoni Beograda. Zahvaljujući oštrom Svenovom oku, imaćemo priliku da vidimo jedinstvenost Beograda i bogatstvo razlika koje poseduje.

Sven Marquardt je nemački fotograf čija je umetnička karijera umnogome bila uslovljena društveno-političkom situacijom pre i posle pada berlinskog zida. Rođen 1962. godine, svoju karijeru otpočinje ranih osamdesetih godina radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolpha Schafera, prevashodno u modnoj fotografiji. Svoje prve fotografije zabeležio je još početkom osamdesetih u istočnom Berlinu, a od tada se intenzivno bavi analognom fotografijom uz prirodno osvetljenje, što je i specifičnost njegovog rada. Tokom poslednjih nekoliko godina, njegova dela su postigla izuzetan uspeh, a serije fotografija, u kojima uglavnom predstavlja portrete ljudi koje sreće u svom okruženju ili u toku istraživačkih projekata, predstavio je u mnogim zemljama: Japanu, Nemačkoj, Holandiji, Švajcarskoj, Brazilu, Gruziji, Španiji,na Filipinima, u Australiji i Kanadi.

 Pored karijere fotografa Sven Marquardt je poznat i kao „face check" čuvenog berlinskog tehno kluba Berghain / Panorama Bar. Svako ko je ušao, ili nije ušao u Berghain zna da upravo Sven čeka na kraju reda i odlučuje da li ćete ući u klub ili ne.

Projekat je podržala Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji i Ambasada SR Nemačke u Beogradu, kao i Filozofski fakultet u Beogradu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :