Izložba NATALIJE MIJATOVIĆ - ''Sneyg'' u Nacionalnoj galeriji u Beogradu

Datum objave:28.09.2017

Pročitano:1669 puta

Datum održavanja: 02.10.2017

Lokacija: Nacionalna galerija Beograd

Umetnica, Natalija Mijatović, koja već dugi niz godina živi i radi u ​Americi, otvara izložbu pod nazivom ''Sneyg'' u Nacionalnoj galeriji u Beogradu (Dositejeva 1), u ponedeljak, 2. oktobra 2017. u 19:30

Natalija radi na državnom univerzitetu Njujorka u Bingamtonu, šef je katedre za umetnost i profesor slikarstva.

 Likovni svet Natalije Mijatović je industrijski pejzaž, njen konstantni interes za ljudske tvorevine i objekte, čiji identitet karakteriše tiho odsustvo samih ljudi.
Ona obitava u nenaseljenim talozima pejzaža, urbane erozije i sivih fasada soc-realističke arhitekture istočne Evrope. Mnogobrojni velovi tankih providnih preliva svode industrijske strukture na patinu taloga, koji prizivaju prostor i vreme. Radove na papiru karakteriše svedena ekonomija linearne mreže, jednostavnog kolorita i prirodnog reljefa papirnog substrata. Brižljivo kultivisane površine slika na drvetu odišu tišinom mirnog vodenog ogledala, bez tragova ljudske ruke.

 

Natalija Mijatović je rođena 1974 u Beogradu, a živi u Bingamtonu, SAD. Diplomirala je umetnost na Univerzitetu Crne Gore 1997, a magistrirala slikarstvo na Pensilvanijskoj akademiji lepih umetnosti 2000.

Mijatović je izlagala internacionalno u mnogim samostalnim i pozivnim izložbama: CUE umetnička fondacija, Njujork; Muzej Američke umetnosti, Filadelfija; Savremena Umjetnost Crne Gore - Stephansdom Katedrala, Beč, Austrija; Antoni Bruneli galerija u Bingamtonu, SAD; galerija Haos u Beogradu; Internacionalni Festival Alternativne Kulturne Saradnje - Beograd i Novi Sad, Srbija; Kluj i Bukurešt, Rumunija; Plovdiv i Sofija, Bugarska; Sarajevo, Bosna i Hercegovina; Strazbur, Francuska; Ajndhoven, Holandija; kao i Utopia Stanica - 50. Venecijansko Bijenale, Italija.

 

 

Mijatović je dobitnica mnogihinternacionalnih nagrada uključujući M.F.A. nagradu Joan Mitchell fondacije u Njujorku, nagradu za izuzetan predavački rad Savana koledža umetnosti i dizajna, nagradu 48. Zimskog Likovnog Salona u Herceg Novom, nagradu Centra savremene umetnosti u Podgorici, Crna Gora; kao i rezidenciju Cité u Parizu.

 

Njeni radovi i intervjui su objavljeni u brojnim publikacijama u Austriji, Francuskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Americi: Art Crowd, Artension, Dan,Der Standard, Glas Crnogoraca, House Style, Likovni Zivot, Monitor, Most, Nasa Borba, New American Paintings, Novosti, Philadelphia Weekly, Pobjeda, Politika, Publika, Vijesti. Natalija Mijatović je profesor slikarstva i šef katedre za umetnost i dizajn na državnom univerzitetu Njujorka u Bingamtonu.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :