Izložba Mister Morgen u okviru festivala Novo Doba

Datum objave:16.09.2016

Pročitano:4682 puta

Datum održavanja: 22.09.2016

By:Marina Lučić

Lokacija: DKSG

Izložba „Mister Morgen“ autora Igora Hofbauera iz Zagreba biće otvorena u četvrtak 22. septembra u 20 časova u Velikoj galeriji Doma kulture „Studentski grad“. Izložba se otvara u okviru festivala „Novo doba“ koji će se pod sloganom „Sve najbolje“ održati od 20. do 25. septembra na više lokacija u Beogradu.

 

Mister Morgen

Mister Morgen

Ceo festivalski dan (22. septembar) u DKSG obuhvataće, pored izložbe, i otvorene strip radionice sa autorom (od 16h praćene di-džej  setom), muzički, filmski i prehrambeni program.

 

Igor Hofbauer je neprikosnovena zvezda Fijuk mreže i jedan od najuzbudljivijih autora u regionu čiji su plakati za koncerte rok bendova odavno postali traženi i prepoznatljivi. U okviru ovogodišnjeg festivala „Novo Doba“ predstavlja najnoviju knjigu stripova "Mister Morgen". U ovoj specifičnoj prilici biće izložene originalne strip table iz knjige, na kojima su vidljivi principi konstrukcije i nenarativnih narativnih zahvata. Vrlo postapokaliptično i vrlo uzbudljivo.

 

Mister Morgen

Mister Morgen je kompilacija trinaest priča koje su nastajale u razdoblju od deset godina. Taj niz priča u početku nije bio povezan, pa se tek vremenom pokazalo da ih, osim mračne atmosfere, povezuje ambijent bezličnih urbanih predgrađa. Tumači njegovog dela tvrde da su kao inspiracija za strip poslužile crtice iz Igorovog života u Novom Zagrebu, Novom Beogradu i ljubljanskoj Šiški.

- Ovaj album jednostavno ne podleže kritici, recenziji, prikazu, pogovoru predgovoru dogovoru. Ni u knjizi nema suvišnih reči, stripovi, strip je polunem, kao i on sam, tako i gospodin, Mister Morgen, nema suvišnu reč utehe, praznoslovlja nema, sitne priče, štedi se na vremenu, štedi se na prostoru, ne postoji suvišna linija, linijica, tačka tačkica, sve je u funkciji, podseća na nedizajn, vojničke galanterije, sve je u funkciji suštine. Suština je u funkciji - objašnjava strip autor Radovan Popović.

Knjiga se u toku 2016. godine pojavila u izdanju renomirane francuske izdavačke kuće L’Association, a zatim i u Zagrebu u izdanju Udruženja za razvoj kulture “URK”, kluba Močvara i izdavačke kuće UPI2M BOOKS.  Izložba traje do 30. septembra.

 

Novo Doba


„Novo Doba“ je era koja dolazi. To je samoorganizovani, neizbežni organizam koji menja živote, izrastao iz Beograda, Zemuna i Pančeva, kao i domaće postjugoslovenske scene stripa novog talasa. To je mesto susreta umetnika, izdavača, poznavalaca i radoznalih gomila gladnih grafičkih ekstaza. To je nezamenjiva karika u svetskoj mreži festivala malih izdavača. U stvari, to je mnogo više od festivala, možda pre jaslice novih vizija i odašiljač čudnih frekvencija.

Program ovogodišnjeg festivala je najambiciozniji do sad. U šest dana „Novo doba“ će biti domaćin šest odvojenih izložbi, postavljenih na pažljivo odabranim lokacijama. „Novo doba“ se kreće kroz grad uvek istražujući nova mesta i nove partnerske institucije i anti-institucije. Sedmo izdanje Novog doba predstaviće se podnaslovom „Sve najbolje“. To je samo izraz, uobičajeni način da okončate svađe i prepirke, uljudan način da se pozdravite, kada pozdrav znači nikad više, da spustite tenziju, da očistite sto od prljavog posuđa i napravite mesta za dezert – ali ne pomerajte se! Neka to batler uradi, plaćen je za to, vi se samo opustite i pustite svoj um da zatvara stara poglavlja, završava unutrašnje debate i tirade, neka padne zavesa, a vi kontemplirajte njen uzbudljivi dizajn.

 

„Sve najbolje“ znači da vam je dopušteno da izađete iz začaranog kruga i anticipirate nov početak. Savršen izraz da se pozdravimo od ovog rđavog perioda i pročistimo put za dolazak parade koja slavi novi, Novo Doba, festival na kome smo svi obučeni u crteže i muziku da bismo učestvovali u nečem boljem, luđem, udobnijem, mnogo mnogo pufnastijem.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :