Izložba Milice Salaški: Žanr scene od 3 do 5/ Slikarstvo u službi kućnog saveta

Datum objave:24.06.2014

Pročitano:6412 puta

Datum održavanja: 24.06.2014 - 01.07.2014

Lokacija: New Moment Galerija Ideja, Hilandarska 14, Beograd

Izložba “Žanr scene od 3 do 5/ Slikarstvo u službi kućnog saveta” beogradske umetnice Milice Salaški biće otvorena u utorak 24. juna u 19 časova u New Moment Galeriji Ideja. Autorka će predstaviti široj publici svoja najnovija dela nastala u proteklih godinu dana. Pored neizostavne prepoznatljivosti i originalnosti ova postavka donosi i značajne promene u dosadašnjoj likovnoj poetici slikarke.

 


U skladnom spoju tišine inkubacione svakodnevice i pozivanjem na žanr scene holandskih majstora autorka osluškuje raspričani prostor slike. Standardno poigravanje sa različitim društveno angažovanim i aktuelnim temama koje se smenjuju je pojačano intimnim doživljajem preispitivanja o idejama apsurda, različitosti, rodne ravnopravnosti, otuđenosti, detinjstva, egzistencije i trajanja.

Vreme od 15 do 17 časova je po propisima kućnog saveta vreme tišine. To je vreme za hipnagogičke vizije, lenstvovanje, snove dokolice... za momente bez dešavanja ,tzv nomente. A odatle sve počinje! U tim paralelnim svetovima samoća, kada gradovi utihnu, kada su ulice poluprazne; leti zbog asfaltne žege, zimi zbog hladnoća sumraka, to je vreme za eskapizme koji iz dosade kreću da se razvijaju. U tom vremenu Milica slika, to vreme fiksira stvarajući autonomnu, izazovnu, poetiku praznog vremena , Milice u zemlji čuda, piše Jelena Spaić u tekstu kataloga izložbe.

 


Dvojstvo stvarnog i eteričnosti fantazmagoričnog vremena čini ove slike intrigantnim i vrednim.

Milica Salaški je rođena u Beogradu 1980. godine. Magistrirala je 2009. godine i diplomirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Gordana Nikolića. 2005. godine postaje članica ULUSa. Izlagala je samostalno osam puta i učestvovala na više od šezdeset grupnih izložbi u Sloveniji, Italiji, Bugarskoj, Finskoj, Makedoniji, Grčkoj, BIH, Češkoj, Japanu. Jedna je od najmlađih dobitnica prestižne nagrade za slikarstvo Zlatna paleta 2011. godine, tradicionalne Prolećne izložbe ULUS-ovih članova.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :