Izložba Ksenije Jovišević: Međuvreme/Time in between

Datum objave:05.09.2014

Pročitano:3258 puta

Datum održavanja: 06.09.2014 - 20.09.2014

Lokacija: Galerija Zečević, Beograd

Vreme, naglašeno lični koncept, relativan je u odnosu na posmatrača koji ga meri. Svaka individua raspolaže ličnom merom vremena u zavisnosti od sopstvenog položaja i načina kretanja, a različita stanja postojanja u sadašnjosti vodiće do različitih budućih stanja.Međuvreme – vreme između dve pojave, dva procesa, dva događaja; interval. Vremenski period u kome čekamo da se dogodi nešto veliko.

Sudeći po definiciji, međuvreme ne poseduje preteranu važnost. Označeno je kao beznačajna praznina između dve popunjenosti koje fasciniraju važnošću. Prazno. Međutim, svaki zvuk se javlja iz tišine, zamire u tišini i tokom svog životnog veka tišinom je okružen. Tišina omogućava zvuku da postoji, isto kao i prazno punom. Tišina izvana, mir iznutra. Praznina jeste suština, a vreme između dva događaja, onih manjih ili onih većih, vreme između rođenja i smrti – jeste život. Vreme između prošlosti i budućnosti jeste sada. Sada, naravno, uključuje i ovde. Koliko smo prisutni sada-i-ovde? Živimo li ili samo čekamo da počnemo da živimo? U osnovi, čekanje kao stanje uma znači da se želi budućnost a ne sadašnjost, zanemaruje se ono što se ima, čezne za onim što se nema. Čekamo li trenutno? Šta? Koga? Koliko? Svu negativnost uzrokuje nagomilavanje psihološki percipiranog vremena i poricanje sadašnjosti. Svi oblici straha izazvani su prevelikom potrebom za budućim, a manjkom prisustva, strepnjom od nečega što bi se moglo desiti. Željom da se bude negde “tamo”.

U sadašnji trenutak ulazimo tako što uviđamo da već jesmo u njemu; razumeti prisustvo znači biti prisutan. Biti prisutan znači posmatrati svoje emocije, svoje misli, ne opirati im se. Ukoreniti se unutar sebe. Spoznati sadašnji trenutaka, u medjuvremenu, omogućiti mu da bude, i u njemu živeti.

U njemu uživati.


Ksenija Jovišević
(1988, Beograd)

2012. godine diplomira na slikarstvu Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Gordana Nikolića.
Izlagala u okviru brojnih grupnih izložbi i festivala, u zemlji i inostranstvu ( Švajcarska, Nemačka, Holandija, Amerika, Engleska) .

 

Do sada ima ostvarene četiri samostalne izložbe:

2013 "Make a wish", Galerija Treći Beograd, Beograd, Srbija

2013 "Velika Težnja", Galerija 73, Beograd, Srbija

2013 "Kada ako ne sada", Umetnički prostor U10, Beograd, Srbija

2011 "Ništa nije samo to što jeste", DKSG, Beograd, Srbija 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :