Izložba "Juvenile" Stefana Đorđevića u Galeriji DOB

Datum objave:24.09.2019

Pročitano:1542 puta

Datum održavanja: 24.09.2019 - 11.10.2019

Lokacija: Beograd

Otvaranje u utorak, 24. septembra u 19:00


Izložba dokumentarne fotografije "Juvenile" Stefana Đorđevića, prikazuje život maloletnih delikvenata koji su smešteni u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. Izolovani od društva, maloletnici tamo borave između 6 meseci i 4 godine, u zavisnosti od krivičnog/krivičnih dela koja su počinili, disciplinskog vladanja u samom domu i psihološke analize kroz koje prolaze za vreme boravka, a na osnovu kojih se zaključuje kada je pogodno da se pojedinac vrati u društveni sistem. U VP domu su smešteni pod visokim nadzorom i konstantnom prismotrom od strane državnih izvršitelja. Njihova dela su razna – od sitnih krađa i krijumčarenja, do razbojništva i ubistva.

 


Stefan Đorđević je kroz seriju fotografija i snimaka zabeležio njihove dane u VP domu, ali i njihov odnos prema fotografiji kao mediju. Kroz njihovo ponašanje u odnosu na kameru su čitljivi ideološki koncepti koji ih definišu. Oni fotografiju ne doživljavaju kao vid umetničkog izraza ili kao objekat koji ima moć da zabeleži momenat i posluži kao dokaz o jednom vremenu, već kao čin koji im omogućava da se osećaju važnim. Zato je u momentima njihovog oslobađanja glavni motiv i polazna tačka autora bio dokument – narativ izgrađen na njihovoj svakodnevici i odnosu prema ljudima iz spoljnog sveta.

Stefan Đorđević je rođen 1987. godine u Boru. Nakon što se zbog studija seli u Beograd, njegovo dotadašnje glavno interesovanje, skejtbording, biva zamenjeno filmom i fotografijom. Završio je osnovne i master studije Kamere na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i trenutno radi kao nezavisni reditelj i snimatelj na filmu i ostalim medijima.

Njegov poslednji film "Poslednja slika o ocu", koji je pisao i režirao, imao je svetsku premijeru na Lokarno Filmskom Festivalu i dobio je nagradu Mladog žirija za najbolji internacionalni kratki film. Regionalna premijera je bila na Sarajevo Filmskom Festivalu i tamo je film osvojio Srce Sarajeva za najbolji internacionalni kratki film.

Njegove fotografije bave se ljudskom emocijom i odnosom pojedinca ili grupe ljudi prema prostoru koji ih okružuje. Bez obzira na medij koji koristi, neprestano istražuje ličnu impresiju savremenih društvenih problema i priče skrivene u detaljima.

Član je internacionalne asocijacije dokumentarnih fotografa, Zero Photos.

Izložba traje do 11. oktobra 2019. u Galeriji Doma omladine Beograda


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :