Izložba JA MAJMUN: Fotograf Aleksandar Jovković predstavlja portrete majmuna! Sveta šuma majmuna, Bali, Indonezija

Datum objave:07.08.2019

Pročitano:2961 puta

Datum održavanja: 19.08.2019 - 26.08.2019

By:Barbara Garčević

Lokacija: O3ONE Art Space, Beograd

Ponedeljak, 19.08.2019, 19h

O3ONE ART SPACE

Gavrila Principa 16, Beograd
Izložba fotografija “JA MAJMUN”

Portreti majmuna iz Svete šume majmuna, Bali, Indonezija
Fotograf: Aleksandar Jovković 

 

Na svom foto-putovanju po Aziji, inspirisan ljubavlju prema životinjama i pod utiskom ogromne sličnosti između majmuna i ljudi, Aleksandar Jovković se upustio u avanturu fotografisanja portreta ovih fascinantnih stvorenja u prelepoj SVETOJ ŠUMI MAJMUNA.

 

Izložba JA MAJMUN | Fotograf Aleksandar Jovkovic  |  Sveta šuma majmuna, ostrvo Bali, Indonezija

SVETA ŠUMA MAJMUNA (Mandala Suci Wenara Wana) je veliki prirodni rezervat majmuna sa kompleksom hramova unutar šumskog područja, a nalazi se u Indoneziji, na ostrvu Bali, u drevnom gradu Ubud, smeštenom u centralnom delu ostrva. Šuma se prostire na 10 km2 i broji oko 180 različitih vrsta drveća. Samo postojanje Svete šume dokaz je mogućeg suživota u svetu prirode, jer majmuni se u ovoj sredini kreću slobodno i bez straha, živeći neposredno uz svoje bliske rođake – ljude.

 

Izložba Aleksandra Jovkovića nosi provokativni naslov “JA MAJMUN”. Ovo je zapravo precizan opis fotografija na kojima portreti majmuna neodoljivo podsećaju na likove i karaktere ljudi, čime ovaj naslov dobija dodatni i dublji smisao.

 

Na izložbi će biti prezentovano 6-7 velikih fotografija (formata 70 x 100cm), štampanih na slikarskom platnu. Na svakoj od njih prepoznatljiv je i dodatni pečat autora, uočljiv u obradi, postprodukciji i umetničkom postupku koji podseća na pop-art stil. To su noseće fotografije izložbe. Pored njih, biće izloženo i tridesetak radova manjeg formata i bez dodatnih intervencija. Ove fotografije dočaravaju atmosferu Svete šume i svakodnevni život ovih divnih i nama tako sličnih stvorenja. Uz njih, posetioci će moći da se upoznaju i sa tekstovima koji će nas informisati o životu majmuna, njihovim navikama, pravilima ponašanja i slično...

 

Izložba JA MAJMUN | Fotograf Aleksandar Jovkovic  |  Sveta šuma majmuna, ostrvo Bali, Indonezija


Fotograf Aleksandar Jovković u široj javnosti je postao poznat po svojoj izložbi “Devojka sa Ade”. Za ovu seriju radova specifična je lakoća kojom je autor uspeo da predstavi obične beogradske devojke kao nehotične top modele, u setingu koji je potpuno spontan i bez prethodne pripreme ili najave. Zatim je sa velikim uspehom usledila izložba COSPLAYER BELGRADE! Mašta, fikcija ili stvarnost? gde autor uspeva da fiktivne likove smesti u nama poznato, ali za njih neočekivano okruženje, a poznati beogradski ambijent pretvori u skoro stripovski kvadrat. Ovoga puta Saša Jovković se oprobao u sasvim drugačijoj tematici, fotografišući majmune u njihovom prirodnom okruženju i iz neposredne blizine. Njegove fotografije spajaju autorski i dokumentaristički pristup i predstavljaju više od portreta životinja, jer nameću razmišljanje o individualnosti i karakternim razlikama. Jovković nenametljivo povlači paralele između ljudi i majmuna, individualnog i plemenskog, realnog i imaginarnog, stranog i prepoznatljivog, uz to nam približavajući i temu ekologije i sveta čiju raznolikost treba sačuvati.

 

Nakon otvaranja izložbe, zvanice se sele u obližnju Art Gecko Cafe Galeriju (ul. Balkanska 21), na „after party“ s početkom od 21h, a za muziku i dobru atmosferu će biti zaduženi Vladimir Dragaš i Nenad Mandić.

 

Izložba JA MAJMUN | Fotograf Aleksandar Jovkovic  |  Sveta šuma majmuna, ostrvo Bali, Indonezija

Balinežanski dugorepi majmun


Populacija balinežanskog dugorepog majmuna (balinese long tail monkey), kod nas zvanog makaki majmun (masaque – macaca fascicularis) koja živi u Svetoj šumi majmuna, sastoji se oko 750 jedinki. Podeljeni su u 6 grupa (klanova), a svaki klan živi u svom delu šume i broji oko 100-120 članova. Borbe za prevlast oko teritorije izmedju klanova su konstantne i svakodnevne. Životni vek makaki majmuna je između 15 i 20 godina. Kao i ljudi, podeljeni su u sledeće starosne dobi: dete, maloletnik, adolescent i odrasli. Seksualna zrelost traje od 3 do 5 godina. Ženke su trudne oko 6 meseci i obično dobiju jedno dete, retko blizance. Dete ostaje sa majkom skoro 10 meseci. Majmunske majke predano i ljubomorno čuvaju svoje bebe, ali čak i ženke koje nisu roditelji aktivno učestvuju u čuvanju mladunaca. Majmuni su svaštojedi i na njihom meniju se uglavnom nalaze krompir, banana, list papaje, kukuruz, krastavac, kokos i drugo lokalno voće. Njihova sličnost sa ljudima je fascinantna!
 

Izložba JA MAJMUN | Fotograf Aleksandar Jovkovic  |  Sveta šuma majmuna, ostrvo Bali, Indonezija

 

Majmuni se odmaraju noću i najaktivniji su tokom dana. Posetioci mogu da posmatraju njihove svakodnevne aktivnosti – borbe, brigu o svojim mladima, hranjenje, čak i parenje, a mogu i da se jednostavno druže sa njima. Majmuni uopšte nisu stidljivi; rado će se popeti na vas, ako ste im zanimljivi ili želite da ih nahranite, jer uopšte ne osećaju strah od ljudi.

 

Izložba JA MAJMUN | Fotograf Aleksandar Jovkovic  |  Sveta šuma majmuna, ostrvo Bali, Indonezija

Biografija


Aleksandar Jovković rođen je 22. maja 1975. u Beogradu. Završio je grafički dizajn na Višoj politehničkoj školi u Beogradu. Od 2002. godine radi profesionalno kao fotograf pod umetničkim pseudonimom GURU.


Izrađivao je fotografije za poznate svetske i domaće brendove kao što su: Loreal, Garnier, Maybeline, Carlsberg, Smirnoff, Fly London, Time Zone, Eurosalon, Rubin... Osnivač je legendarnog časopisa i internet vodiča Urban BUG u kome je prve dve godine bio urednik fotografije, da bi kasnije prešao na poziciju glavnog urednika, gde se i danas nalazi. Fotografisao je za naslovne strane više domaćih časopisa, a trenutno sarađuje sa desetak svetskih agencija preko kojih prodaje svoje fotografije putem interneta.

Do sada je imao 4 izložbe fotografija:


COSPLAYER BELGRADE!
Mašta, fikcija ili stvarnost?
O3ONE ART SPACE, Beograd, 25.12.2015 - 15.01.2016.


DEVOJKA SA ADE
Izložba fotografija najlepših devojaka beogradske Ade
Galerija Ada Ciganlija, Beograd, 25.08 - 22.09.2011.


ROOF
Izložba modnih fotografija
Planeta BIGZ, Beograd, 22.11 - 29.11.2008.


REFLEKSIJA Pixel Decibel
Izložba fotografija noćnog života
SKC Beograd, 26.05 – 04.06.2005.
KC Pančevo, 24.09.2005.
KC GRADILIŠTE Novi Sad, 06.07 – 11.07.2005.
SKC NiŠ, 24.06.2005.

Izložba JA MAJMUN će biti otvorena do 26. avgusta 2019, a može da se poseti svakog radnog dana od 12-19h, kao i subotom od 12-16h.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :