Izložba fotografija: HEROJSKE PRIČE IZ DUBINE ZEMLJE

Datum objave:19.09.2017

Pročitano:2511 puta

Datum održavanja: 21.09.2017

Lokacija: Institut Servantes, Beograd

Izložba fotografija velikog formata „Ukorenjeni“ nagrađivanog umetnika Pjera Gonora, na kojoj će biti predstavljeni portreti rudara iz Asturije, biće otvorena u četvrtak, 21. septembra u 19 časova u galeriji Instituta Servantes (Čika Ljubina 19).

Umetnik Pjer Gonor želeo je da prikaže njihova lica neposredno nakon izlaska iz rudnika, da uhvati njihove poglede, oči, emocije. Razoružavajuće iskreni portreti ovekovečeni vanrednim fotografskim darom u Beograd stižu nakon brojnih evropskih gradova. Pet radova koji će ovom prilikom biti predstavljeni domaćoj publici deo su Gonorovog obimnog ciklusa „Ukorenjeni“ (Arraigados).

„Upravo su završili smenu, izlaze iz okna lica umrljanog odjekom dubina, odlučuju da pogledaju u objektiv… u drugu osobu, da govore o onome što su videli u utrobi zemlje. Neki od njih gledaju pravo u oči, drugi su oborenog pogleda, nekima su oči zatvorene. Zbunjenost, tenzija, napor, ponos, dostojanstvo… Sve to se istovremeno odražava u jednom trenutku. U tišini, uz samo jedan minimalni gest koji govori više od reči“, opisuje proces nastanka ovih dirljivih portreta kustoskinja izložbe Karmen Fernandes Ortis.

 Pjer Gonor rođen je 1963. godine u Šoleu u Francuskoj, a od 1988. živi i radi u Madridu. Ovaj samouki fotograf dobitnik je Nagrade za kulturu grada Madrida (2007) kao i Internacionalne nagrade za fotografiju u Alkobendasu (2014). Čuveni muzej „Kraljica Sofija“ u Madridu ima u svojoj kolekciji nekoliko njegovih fotografija.

Gonor se u svojim delima prvenstveno bavi ljudskim licima. Svoj rad razvija u okruženju osoba sa jakim ličnim pečatom, ali i sa zajedničkim identitetom. Neki od njegovih projekata su „Interiors“ (Madrid, 1999) i „City“ (Njujork, 2001), „Utópicos“ (2004-2005), na kojima se mogu videti vrlo raznovrsni portreti, gde se Gonor približava marginalizovanim društvenim grupama koje je fotografisao u prvom planu. To su bile skitnice, zatvorenici, duševni bolesnici, ali i monasi, gejše, članovi urbanih bandi...

„Započeo sam ovaj projekat 1999. godine. Fotografija je za mene bila spas, prilika da se okrenem nečemu drugačijem, da mu se približim. Nisam ni razmišljao o tome - započeo sam sa jednim portretom. Bilo je to pod izgovorom da živim ’nešto drugo’, da istražujem ljudske sudbine u svoj njihovoj različitosti“, navodi Gonor. „Krenuo sam u potragu za svojim savremenicima, sa kojima sam se mimoilazio u anonimnosti velikih gradova, za stvarima koje sam osećao oko sebe i u sebi. Tada sam odlučio i da oslobodim svoje nesvesno i pustim ga da proviri.“ 

Otvaranje izložbe, kojem će prisustvovati i sam umetnik, održaće se u četvrtak, 21. septembra u 19 časova u galeriji Instituta Servantes. Pre toga, u Svečanoj sali sa početkom u 17:30h biće upriličen razgovor između dvojice fotografa, Pjera Gonora i Davida Pujada (Belgrade Photo Month). Izložba će biti otvorena do 27. oktobra. Ulaz je slobodan.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :