Barutana klub Beograd

IZLOŽBA "BEOGRADSKI ENFORMEL" TRAJE DO 15. JUNA 2021.

Datum objave:09.06.2021

Pročitano:426 puta

Datum održavanja: 01.01.1970

Lokacija: Beograd

Kapitalna dela najvažnijih predstavnika enformela kod nas, nalaze se do 15. juna 2021. u Modernoj galeriji Beograd na Dorćolu, u ulici Strahinjića Bana 8 u okviru izložbe Beogradski enformel.

 

foto: Vladimir Miloradović

 


Izložba Beogradski enformel okupila je na jednom mestu osam slikara, koji su činili jezgro beogradskog pokreta: Miodrag Mića Popović, Vera Božičković-Popović, Lazar Vozarević, Zoran Pavlović, Živojin Žika Turinski, Branislav Branko Protić, Vladislav Šilja Todorović i Branko Filipović Filo.


Upravo tokom trajanja ove izložbe, u Modernoj galeriji Beograd promovisana je i knjiga Polemički konteksti Beogradskog enformela, autorke dr Vesne Kruljac. istoričarke umetnosti i docentkinje na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u izdanju fondacije Vujičić kolekcije. Knjiga predstavlja naučni doprinos tumačenju i razumevanju idejnih i formalno-jezičkih aspekata, kao i problemskih konsekvenci ovog umetničkog fenomena u srpskoj kulturi pedesetih i šezdesetih godina 20. veka.
Tokom trajanja ove izložbe, subotom od 13 časova profesor Ješa Denegri imao je stručna vođenja, koja su bila izuzetno posećena. Poslednje vođenje zakazano je za subotu, 12. juna za 13 časova. 


O enformelu:
Reč enformel dolazii iz frncuskog jezika (informel) i ima značenje ''neformalno''. U slikarstvu je reč o apstrakciji zasnovanoj na istraživanjima materije i tehnološkim eksperimentima, tj. primeni materijala koji nisu tipično slikarski i nekonvencionalnih operativnih postupaka. Budući da je apstraktan vizuelni iskaz već postojao u umetnosti, ono što je u enformelu bilo inovativno je upravo pozicioniranje dela izvan konvenciocionalnih kategorija slike i sadržaja, odnosno njegovo prevođenje u medijski ambivalentnu i polisemičnu strukturu (znak, simbol, ideogram).


Izložba Beogradski enformel dešava se gotovo 60 godina posle prve izložbe  Enformel– mladi slikari Beograda, koju je 1962. godine u Galeriji Kulturnog centra organizovao Lazar Trifunović, likovni kritičar koji je najzaslužniji za prepoznavanje beogradskog enformela i grupe beogradskih umetnikaenformelne orijentacije. 

 

foto: Vladimir Miloradović


Moderna galerija ovom izložbom ima za cilj edukaciju šire publike u razumevanju i prihvatanju enformela, buntovnog umetničkog pravca, koji je u Srbiji i imao vrhunske predstavnike.


Radno vreme galerije je od 10 do 19 časova.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :