Barutana klub Beograd

IZLOŽBA Beograd, grad u kome stvaram!

Datum objave:30.03.2015

Pročitano:7104 puta

Datum održavanja: 08.04.2015

Lokacija: Galerija Singidunum, Beograd

Dana 8. aprila 2015. biće otvorena izložba „Beograd, grad u kome stvaram 2015.” na kojoj će radove izložiti blizu 50 umetnika. Izložba okuplja eminentne umetnike beogradske scene, ali i umetnike koji su inspirisani Beogradom, ali ne žive u njemu.

 

IZLOŽBA Beograd, grad u kome stvaram! | Galerija Singidunum | 2015

 

“Beograd – grad u kome stvaram” je autorski projekat Marine Milovanović-Kušić, akademske umetnice iz Beograda. Tema izložbe je Beograd, grad koji ostavlja trag, daje inspiraciju. Umetnici različitih senzibiliteta i različitih pristupa temi grad doživljavaju i predstavljaju na različite načine: kroz senke u mračnoj ulici, kroz segmente kaldrme, poglede na reku, mostove, arhitekturu, kroz vesela, tužna, spokojna, umorna, dečija lica Beograđana.

 

IZLOŽBA Beograd, grad u kome stvaram! | Galerija Singidunum | 2015

 

Posetioci će moći da vide slike, grafike, akvarele, skulpture, ambijentalne instalacije, tekstil, mozaik... Izložba postaje godišnja manifestacija i predstavlja značajan doprinos kulturnom razvoju grada. Ove godine izložba je nominovana za Nagradu grada Beograda.


– Na radovima se prepoznaju forme beogradskih javnih prostora, kao što su hotel „Moskva”, Narodno pozorište, zgrada SKC-a, Kalemegdan,crkva Ružica, Saborna crkva, Kosančićev venac, obale Save sa mostovima, zemunske fasade, „Geneks” kule... Ponegde se radi o fragmentima iz zabačenih ulica ili prostora sa kojima autori imaju sasvim ličnu vezu, kao što je tradicionalna bombondžijska radnja u Ulici Gavrila Principa, koja prkosi vremenu – ocena je Mioljuba Kušića, istoričara umetnosti i kustosa.

 

IZLOŽBA Beograd, grad u kome stvaram! | Galerija Singidunum | 2015


Mnogobrojne umetnike i njihove goste pozdraviće Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, kao i prošle godine kada je po prvi put organizovana ova značajna izložba. "Grad mora biti prepoznatljiv po svom duhu i energiji. Lepota je u različitosti, to je ono što nam poručuju i autori ove izložbe. Oni su stvarali sledeći inspiraciju i stvaralački dar" kazao je Popović i dodao da ga raduje gužva, kakva nije retka pod krovom ove galerije i u drugim prilikama. "Potrebno je da ljudi steknu naviku posećivanja kulturnih događaja i da tako utiču na kulturnu mapu. Dok sam ja išao u školu, đaci su morali da posete tri izložbe tokom sedam ili petnaest dana i o tome napišu tekst" prisetio se prvi čovek TOB-a.


Svečano otvaranje zakazano je 8. aprila 2015. u 19h, u Galeriji Singidunum, Kneza Mihaila 40.


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
Dragana Đuranović
31.03.2015 22:54
To su prave stvari u ovom vremenu, treba ih negovati i unapređivati, da bi trajale. Dolazim da pogledam radove, naravno...


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :