Izložba Art + science + makers – Eksperiment, stvaranje i tehnologija

Datum objave:14.11.2018

Pročitano:2020 puta

Datum održavanja: 13.11.2018

By:Ivana Vraneš

Lokacija: Beograd

Sinoć, 13.11. u Muzeju primenjene umetnosti i galeriji Instituta Servantes je otvorena izložba art + science + makers koja je realizovana u saradnji sa autorima i stručnim saradnicima Centra za promociju nauke u okviru projekta Mejkers spejs – otvorenog za ideje.

 


Radovi koji su izloženi predstavljaju spoj umetničke inspiracije i novih tehnologija. Izložba art+science+makers prikazuje seriju radova autora različitih profesija koji putem umetnosti pronalaze svoj zajednički jezik i čiji pristup odlikuje želja za razumevanjem života, posmatrajući ga iznutra i spolja. Oni  predstavljaju primere interdisciplinarne saradnje nauke i umetnosti.

 


Teme koje se kroz ovu postavku otvaraju suočavaju nas sa svakodnevnim izazovima i okruženjem koje odlikuje tehnološki napredak. One daju oblik i formu nevidiljivim aspektima savremenog i ljudskog. Autori izložbe art+science+makers postavljaju važna pitanja koja su deo sadašnjice i kroz kreativnu upotrebu tehnologije omogućavaju nam uvide u pojave čijih smo i mi sami deo. Možemo videti otkucaje sopstvenog srca, zapitati se kako izgleda naš digitalni koren na internetu i koji je uticaj našeg prisustva na mreži, ko i na koji način stvara nova književna dela – mi ili mašine, da li smo kontorlisani ili kontorlišemo, kako naučni rad i praksa postaju umetnost, kako zvuči matematički haos, kako kreativna vizualizacija otvara nove perspektive i tumačenje podataka, kako oživeti fotografski predeo, uporediti gradnju različitih bioloških vrsta i proveriti da li nas projektovanje tehnološkog avatara može učiniti empatičnim.


Kroz postavku se razmatra sama priroda i raznovrsni modeli art+science saradnji, pitanje razvoja publike i brisanja granica među disciplinama. Radovi predstavljeni na ovoj izložbi dovode i do nastanka tehnoloških inovacija. S obzirom da su većina eksponata „živi“, te da se u i na njima dešavaju razvojni procesi, kao i u prirodi, postavka se svakim danom menja, tako da ćemo pri kraju trajanja postavke moći da vidimo sasvim drugačiju izložbu.

 


Izložba je otvorena do 8.12.2018. godine. Umetnici čiji radovi su izloženi su: Bio2Arch, Milica Nikolić, Milijana Komad, Vukašin Stančević,Nikola Vuković, Andrej Banjac, Darija Medić, Isidora Pejović, Milan Ličina, Dragoljub Dimitirijević, Vuk Valter, Milica Ćebić, Bojana Gligorijević, Uroš Krčadinac, Katarina Petrović.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :