Klub Barutana Beograd

Izložba 50 godina koncertne ROCK fotografije u Srbiji

Datum objave:10.12.2017

Pročitano:3196 puta

Datum održavanja: 10.12.2017 - 17.12.2017

Rokenrol je najveća kulturna i društvena revolucija koja se širila od pedesetih godina dvadesetog veka, pružila je slobodu, drugačiji model ponašanja i razmišljanja i postavila određene ideale. Rokenrol je prevazišao sve granice, predrasude i ušao u savremene tokove kulture i društva.

 



Izložba 50 GODINA KONCERTNE ROCK FOTOGRAFIJE U SRBIJI obuhvata 100 fotografija 25 autora različitih generacija koji su dali značajan doprinos promovisanju rokenrola i koncertne rok fotografije od 1966. godine (kada su T. Peternek i B. Debeljković priredili prvu izložbu koncertne fotografije Koncert u sto fotografija u Domu omladine u Beogradu) do danas, vredno beležeći nastupe, objavljujući fotografije u muzičkim i omladinskim časopisima širom bivše Jugoslavije, na muzičkim web portalima, sarađujući sa mnogim muzičkim grupama ili priređujući izložbe.

Fotografi koji su sa žarom radili i pratili živu scenu rokenrola, naše domaće bendove i nastupe gostiju iz inostranstva, stoje sa svojim fotografijama na ovoj izložbi – prikazujući prvenstveno svoj izbor onoga što je za njih bilo značajno, a što je obeležilo njihovo i naše vreme. Autori fotografija su: Tomislav Peternek, Branibor Debeljković, Brian Branislav Rašić, Slobodan Purić, Imre Szabo, Goranka Matić, Kamenko Pajić, Zoran Trbović, Vukica Mikača, Zoran Vujović, Slobodan Sarić Hemfri, Nebojša Babić, David Vartabedijan, Stanislav Milojković, Anamarija Vartabedijan, Srđan Veljović, Miloš Milojević, Raša Milojević, Milena Anđela Mišić Atanacković, Nemanja Đorđević, Zoran Mojsin, Marko Ristić, Jovana Milovanović, Wood RS, Danko Strahinić.

 


Foto: Nemanja Đorđević

Na izložbi se mogu videti fotografije sa prve Gitarijade održane na Sajmu u Beogradu 1966. godine, sa Hajdučke česme iz 1977. godine, sa „Boom” festivala u Novom Sadu iz 1978. godine kao i sa prvog koncerta inostranog pank benda (The Ruts) u Srbiji održanog 1980. godine u Hali „Pinki”, sa prvog BROF festivala iz 1981. godine, sa Zaječarske gitarijade i festivala EXIT. Na izložbi je predstavljen presek koncertnih rokenrol dešavanja kroz fotografije domaćih i stranih izvođača kao što su: Bijelo dugme, Točak, Divlje jagode, U škripcu, Idoli, EKV II, Girlschool, Saxon, Džoni Štulić, EKV, Riblja čorba, Bajaga i instruktori, Slađana Milošević, Partibrejkers, Koja, Satan Panonski, Električni orgazam, Nick Cave, Sisters of Mercy, The Mission, Alice Cooper, Motorhead, Rolling Stones, Apocalyptica, Darkwood dub, KKN, Kud Idijoti, Neno Belan, Iron Maiden, Slash, Tunnel of Love, Masser Chups, Popečitelji, UK Subs, Guns n’ Roses, Eric Burdon, Sisters of Mercy, Steve Vai, House of Broken Promises, Pain, The Causalties, Judas Priest, Faith No More, The Cult, The Exploited, Ritam nereda, Goblini, Mortal Kombat, Prodigy, Amorphis, Lacuna Coil, Nikola Vranjković, Swans, Yu grupa, Marky Ramone, Wovenhand i Devin Townsend Project. Ovaj spisak je daleko od konačnog, ali svedoči o bogatstvu događaja kojima smo bili prisutni tokom proteklih pet decenija, a to nije malo...

 

 

Foto: Goranka Matić

Cilj izložbe je okupljanje značajnih fotografa i javna prezentacija dokumentarno-umetničke rok fotografije nastale u proteklih pedeset godina – od analogne do digitalne fotografije kroz isticanje različitosti u izboru i umetničkom izrazu. Uz arhiviranje, dokumentovanje, čuvanje istorijske i umetničke građe, ova izložba ističe i značaj istorijsko-društvenog i kulturnog konteksta rokenrola.

 

 

Foto: Anamarija Vartabedijan

Savet izložbe i organizacija: Anamarija Vartabedijan, Nebojša Babić, David Vartabedijan

Predgovor katalogu:

DOKUMENTI TRAJANJA

Uz pravovremeno buđenje svesti o praćenju „nove muzičke mode” u nekadašnju državnu tvorevinu stigao je i rokenrol. Ipak, deset godina koje sasvim sigurno nisu prošle kao tren bilo je potrebno da se „rokenrol” i omasovi. Prvi opšti događaj od velikog značaja za omladinu i sve one koji su hteli da igraju uz muziku za ples, bila je neusmnjivo Gitarijada održana u Beogradu u prostoru Beogradskog sajma, koji je bio tesan, ako je suditi po fotografijama, da primi sve posetioce koji su došli da pozdrave i podrže „razuzdane električare”. Bila je to inicijalna kapisla električnog orgazma koji je usledio. Nepunih godinu dana kasnije J.B. Tito je rekao da su „studenti u pravu” (doduše drugim povodom, ali…), povratka više nije bilo, samo dokumenata u vidu fotografija sa događaja i u memoriji posetilaca…

I razvijali su se događaji kao i filmovi fotografa koji su ih pratili. Igranke su prerasle u koncerte, svetlo neophodno za fotografiju postajalo je sve blještavije. Štampa je na žalost, bila uglavnom crno-bela, tako da o koloritu odevnih predmeta izvođača koji su tada nastupali može samo da se nagađa, no, bitno je da dokumenti postoje. Ti dokumenti su fotografije, gde su mnogi muzičari „zaustavljeni u trenutku” svog puta ka „zvezdama” ili u svojim ne baš preterano „reprezentativnim trenucima”. Bilo kako bilo poslovna veza između fotografa i muzičara postala je i te kako bitna. „Piši šta hoćeš, samo stavi veliku sliku”, bio je kredo jednog od najpoznatijih muzičara sa ovih prostora.

Sada, nakon 50 godina probijanja po gužvi, guranja po foto-pitovima, psovanja tehničkih urednika što „vole da odseku prs’” sa fotografije, od razvijanja crno-belih filmova do gomilanja gigabajta, svedoci smo bogatstva muzike koja je kroz fotografije uhvaćena u „rock momentu”. Ovde izloženih 100 fotografija, predstavlja spektar estetika i izbora fotografa od samog početka interesovanja za „koncertnu Rock fotografiju” na ovim prostorima pa sve do dana današnjeg, a i sutrašnjeg koji neumitno dolazi. Daleko od toga da ova izložba predstavlja konačan izbor, ovo je samo uvod u škrinju sa „blagom srebrne emulzije” koja oživljava prošlost, dokumentuje sadašnjost i nudi bogatu zaostavštinu za budućnost. Ovo je samo mali, ali i te kako značajan deo rokenrol istorije na ovom brdovitom Balkanu i dokument trajanja, kako muzičara, tako i fotografa, što uopšte nije mala stvar!

 


vrh strane
Komentari (1)
Pošalji komentar
Kokan
11.12.2017 13:22
Pa zar samo 7 dana?! U vreme kada se očekuju hiljade turista, mladih iz nekadašnje Jugoslavije kao logične ciljne grupe. Da ne pominjem nas iz dijaspore koji isto tako dolazimo "kući" oko Božića i nove godine.


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :