ISTRAJNOST MITSKOG: Izložba Ethnic Vibes Ivane Kaline Mitrović!

Datum objave:20.03.2015

Pročitano:5238 puta

Datum održavanja: 26.03.2015 - 07.04.2015

Lokacija: Mala galerija ULUPUDS-a, Beograd

U Maloj galeriji UPUPUDS-a (Uzun Mirkova 12, Beograd) u Beogradu 26. marta u 19 časova biće otvorena izložba „Ethnic Vibes” umetnice i dizajnerke Ivane Kaline Mitrović. Na ovoj izložbi ona predstavlja digitalne slike, za koje su joj kao predložak poslužili predmeti tradicionalne narodne umetnosti: pirotski i vojvođanski ćilimi, narodni vez i nakit.

 

ISTRAJNOST MITSKOG: Izložba  Ethnic Vibes Ivane Kaline Mitrović! | Mala galerija UPUPUDS-a | Beograd | 2015

 

Roland Bart u svojim „Mitologijama” kaže: „Neprestano lutamo između predmeta i njegove demistifikacije, nemoćni da dočaramo njegovu ukupnost: jer ako prodremo u predmet, oslobađamo ga, ali ga uništavamo; a ako mu ostavimo njegovu težinu, poštujemo ga, ali ga rekonstruišemo kao još uvek mistificiran.” Rad Ivane Kaline Mitrović upravo balansira između navedenih krajnosti.

 

ISTRAJNOST MITSKOG: Izložba  Ethnic Vibes Ivane Kaline Mitrović! | Mala galerija UPUPUDS-a | Beograd | 2015

 

Umetnica polazi od piktograma kao osnovnog motiva koji povezuje umetnost praistorijskih ljudi i drevnih civilizacija sa tradicionalnom narodnom umetnošću, a potom i sa savremenom vizuelnom kulturom, i iznova kreira motive primenjujući postupke koje nude savremene digitalne tehnologije. U tom procesu, ornament sa jednog tradicionalnog predmeta narodne umetnosti preoblikuje se i ugrađuje u kompoziciju digitalne slike. Šta se gubi, a šta zadržava u tom procesu ponovnog kreiranja drevnog motiva savremenim sredstvima i tehnologijom? Sličnost sa polazištem je neporeciva, ali idejna osnova ovakvog postupka i njegovo formalno ishodište čine ovako nastale slike samostalnim umetničkim delima. Da li piktogrami sa tih umetničkih dela zadržavaju vezu sa predmetom iz kojeg su istrgnuti? Umetnica postavlja pitanja o tome šta se dešava sa jednom predstavom ako je izolujemo od njenog prvobitnog konteksta i upotrebimo je u drugom vremenu i u drugačijem mediju. Da li jedan autohtoni narodni ornament gubi svoje magijsko značenje kada ga prevedemo u drugi medij, digitalizujemo, preobličimo ili upotrebimo na drugom materijalu? Da li predmeti koji su izgubili svoj mitografski karakter i dalje u nama izazivaju uzbuđenje? Da li njihovo magijsko značenje nestaje?

 

ISTRAJNOST MITSKOG: Izložba  Ethnic Vibes Ivane Kaline Mitrović! | Mala galerija UPUPUDS-a | Beograd | 2015


Segment izložbe koji nosi naziv „Gift Shop” predstavlja upotrebne predmete koji ponavljaju motive i kompozicije digitalnih slika. Umetnica daje motivima ulogu sličnu prvobitnoj, a to je da budu deo ukrasa, odnosno dizajna, upotrebnih predmeta. U vreme kada su nastajali, ti predmeti su bili vez, ćilim ili ogrlica. Danas su to predmeti bliski savremenom čoveku i njegovim potrebama. Ovim delom izložbe Ivana Kalina Mitrović, između ostalog, otvara brojna pitanja koja se tiču uloge dizajna kako u savremenoj umetnosti, tako i u sveopštoj ekonomiji umetnosti.

 

ISTRAJNOST MITSKOG: Izložba  Ethnic Vibes Ivane Kaline Mitrović! | Mala galerija UPUPUDS-a | Beograd | 2015


Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Gradskog sekretarijata za kulturu, a posetioci će moći da je pogledaju do 7. aprila.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :