Istanbul - Doček Nove Godine na orijentalan način

Datum objave:29.11.2012

Pročitano:8514 puta

Putovanje u Istanbul, grad poznat po orijentalnoj kulturi, bogatoj istoriji i noćnom životu. Za sve one koji žele da novogodišnje praznike provedu ploveći Bosforom, prelazeći preko Bosforskog mosta u Malu Aziju, uživajući u orijentalnim ukusima i mirisima, obilazeći Aja Sofiju, džamije i palate, mogu se pridružiti Manga Trip avanturi.Nekadašnja prestonica triju velikih carstava - rimskog, vizantijskog i otomanskog – Istanbul, smešten u Bosforskom moreuzu, jedini je grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta. Istovremeno, razdvaja i dve kulture – evropsku i azijsku. Grad na sudaru dve civilizacije i religije, grad koji je ispisao stranice istorije, najveći grad u Turskoj i njeno kulturno i privredno središte. Tokom svoje duge istorije nosio je različita imena - Konstantinopolj, Carigrad, Stambol. Po legendi, grad je nastao na mestu koje se ukazalo Konstantinu Velikom u snu. Konstantinopolj je postao i ostao prestonica Istočnog rimskog carstva (Vizantije), sve do njegovog pada 1453. godine. Carstvo je imalo grčku kulturu i nakon odvajanja od rimske crkve postaje centar pravoslavlja i sedište carigradskog patrijarha. U vreme osmanlijske vlasti, grad su naselili Jevreji, hrišćani i muslimani, doseljeni iz svih delova zemlje.

Neopisiv je doživljaj krstariti na mestu koje odvaja evropski od azijskog kontinenta i gde se ujedno mešaju vode Mramornog i Crnog mora. Tokom krstarenja se prolazi ispod mostova koji spajaju evropski sa azijskim delom İstanbula a prolazi se i pored mnoštva palata u kojima su živeli neki od sultana iz otomanskog perioda.

Dolmabahče palata
izgrađena je tokom XIX veka, danas je muzej i ima dva sprata, 285 soba, 43 dvorane, 6 balkona, 6 kupatila, 12 kapija.Smatra se da je za dekoraciju palate utrošeno 14 tona zlata i 40 tona srebra. Ova palata je tipičan primer otomanske arhitekture sa mešavinom neoimperijalnog stila i u duhu vladarskog apsolutizma evropskih vladara.

Smeštena na jednom od sedam istanbulskih brda sa koga se pruža prelep pogled na Bosfor, Topkapi palata je nekadašnja palata sultana Mehmeda Osvajača i njegove porodice, sultanovih žena i konkubina. Služila je kao harem i administrativno mesto u komj se moglo okupiti 3000 ljudi.

Aja Sofija
, remek-delo vizantijske umetnosti. Impresivne veličine, prepuna mozaika i fresaka, u XV veku posle osvajanja grada od strane Mehmeda II pretvorena je u džamiju. Pre toga skoro devet vekova bila je najposećenija hrišćanska crkva (Crkva Svete mudrosti) što se može videti po stubovima, ikonama i figurama u unutrašnjosti. Danas je možete obići kao muzej.

Sagrađena da bi parirala Aja Sofiji sa svojih šest minareta Plava džamija je najdominantnija građevina u Istanbulu. Plave i bele keramičke pločice koje krase unutrašnjost džamije ukrašene su otomanskim cvetnim mustatima.Za razliku od Aja Sofije, Plava džamija nije pretvorena u muzej. Otvorena je za posete svakog dana osim u vreme molitve (petkom popodne).

Sulejmanija džamija
se smatra arhitektonskim pandanom vizantijskoj crkvi Aji Sofiji. Ovo je po veličini druga po redu džamija u Istanbulu i jedna od najznamenitijih građevina tog grada. Postavljanjem savršenog kruga na savršeni kvadrat dobio ozbiljno geometrijsko remek-delo u kojem ukrasi igraju sekundarnu ulogu.Sve je podređeno velikom interijeru koji je natkriven kupolama i smislu za uređeni prostor koji on odaje.

Cisterna Bazilika
, antička podzemna cisterna, služila je za čuvanje vode. Prostorija impozantnih dimenzija sa nepreglednom kolonadom stubova koja se nalazi nekih petnaestak metara pod zemljom.
Kapali čaršija (Grand Bazzar) je najstarija i najveća zatvorena pijaca na svetu. Nargile, ćilimi, bižuterija, ratluk, začini, odeća mogu se naći u 4000 prodavnica smeštenih u 65 krivudavih ulica.

Drugačija kultura i religija, gužve, cenkanja s jedne i moderan grad sa druge strane čine da se osećate kao da niste na istom mestu. Dok prelazite most, setite se, iz Evrope „otvarate vrata“ Azije, setite se da su tu prolazile rimske trupe, da je tu Konstantin Veliki, ne slučajno, sagradio Novi Rim čiji će vas šarm opiti što zbog arhitekture, što zbog kulture, al’ pre svega zbog ljubaznosti njegovih stanovnika. Možda će vama još po nečemu Istanbul biti jedinstven.
 
 
 
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :