Intervju: Timmy Mendeljejev i Tomy Catz

Datum objave:23.12.2016

Pročitano:7725 puta

By:Dragana Joksimović

Timmy Mendeljejev (Momčilo Đokić) i Tomy Catz (Miloš Jovović) nastupaju zajedno od 2011. godine. Uprkos tome, pravi breakthrough imali su tek početkom 2016. Puštaju fuziju UK techno-a i industrijal-a, a u nešto blažim varijantama okreću se dub techno-u. Pored DJ-jinga i produciraju, mada ne zajedno - Momčilo je kao Timmy Mendeljejev izdavao za „Tauten” i „District9 Recordings”, a Miloš u tandemu sa Cherry Mind-om za „Pata Pata Recordings” i „Robotica Records”.

 

Timmy Mendeljejev i Tomy Cats

Tomy Catz / Foto: Stefan Danilović


Svoje dane u Ivanjici, malom gradu 4 sata vožnje od Beograda, uglavnom provode tražeći nove trake, što se prepoznaje iz giga u gig. Na njihovim nastupima uvek se čuje nešto što nije puštano pre, prošarano nekolicinom poznatijih traka koje lako pokrenu ljude na dancefloor-u.


Slušali smo ih na „Urban Bug” bini „Dev9t” festivala i na „Oscillate” žurkama širom Beograda, ali je do odluke da ih intervjuišemo definitivno došlo nakon njihovog nastupa u kragujevačkom UMK klubu početkom decembra. Te večeri, u malom prostoru ispod nivoa ulice Crvenog barjaka, nastupali su sa jednim od svojih omiljenih DJ-jeva - Milošem Pavlovićem Regenom.


Organizacija „Oscillate”, koju su osnovali sa nekolicinom mladih zaljubljenika u elektronsku muziku, sveže je počela sa radom, a svoj prvi showcase van Beograda imaće s druge strane Pančevačkog mosta. U industrijskom gradu 20 minuta vožnje od Beograda - Pančevu - nastupiće u subotu, 24. decembra, u klubu „Štab Pogon”. Popričali smo s njima tik pred ovaj gig.

 

Timmy Mendeljejev i Tomy Cats

Timmy Mendeljejev / Foto: Stefan Danilović


Zanima nas period pre nego što ste stali za dekove zajedno. Kada i gde ste prvi put puštali muziku to jest kako ste se upustili u svet DJ-jinga?


Tomy: Davne 2001. godine sam dobio CD sa setom „Carl Cox live at Sensation Amsterdam 2000”, koji je bio emitovan na Slam Radio. Moji vršnjaci su ušli u pubertet i otkrili masturbaciju, a ja sam otkrio Atomix. Prvi put sam nastupao 2006. godine u lokalnom klubu „Kod Ćurana”.


Timmy: Počeo sam da vežbam miksanje sa drugarima koji su se već upustili u te vode krajem osnovne - početkom srednje škole. Igrom slučaja prvi put sam puštao muziku na istom mestu gde i Tomy i to na rođendanu Ćuranove ćerke.

 

Tomy Catz / Foto: Stefan Danilović

Foto: Stefan Danilović

 

To mesto je u Ivanjici?


Tomy: Da, da. Ulica ispod Timmy-jeve kuće.


Kako ste počeli da radite zajedno?


Timmy: Upoznali smo se preko drugarice na čiju smo se kevu obojica ložili te smo brzo shvatili da imamo isti ukus kako za žene tako i za muziku. Obojica smo vrteli muziku uskoro na jednoj žurci na nekoj plaži nadomak Ivanjice, ukrstili smo setove ne bismo li nešto duže vrteli i odmah je bilo jasno da smo jako kompatibilni.


Uporedite mi svoje muzičke stilove. Ko šta „donosi” u vaše b2b-ove?


Tomy: Ja sam više industrijalac, dok je Timmy pobornik UK zvuka. Dakle, prvi iskustvo, drugi mladost i energiju!


Koji vam je omiljeni zajednički nastup i zašto?


Timmy:
Nedavno smo nastupali sa jednim jedinim Milošem Pavlovićem Regenom u UMK klubu u Kragujevcu. Bili smo jako počastvovani i ponosni na sebe!

 

Timmy Mendeljejev /  Foto: Stefan Danilović

Foto: Stefan Danilović


Zašto ne producirate zajedno?


Timmy:
Pokušavali smo u nekoliko navrata, ali za mene je produciranje jako intimna i privatna stvar. Nikada mi nije išlo od ruke sarađivati sa nekim na stvaranju muzike. Doduše imamo nekoliko zanimljivih projekata na kojim radimo koliko nam zajedničko vreme dozvoljava, ali više o tome po završetku procesa.


Tomy, reci mi više o tvojoj saradnji sa Cherry Mind-om.


Tomy: To je deep-tech house projekat na kom smo počeli da radimo krajem 2011. godine i zabeležili smo nekoliko zapaženijih izdanja do momenta kada se Cherry, zbog posla, preselio u Moskvu. Od tada smo na pauzi i radimo samo kada on boravi ovde.


Timmy, kakvi su ti dalji planovi što se produkcije tiče?


Timmy:
Već neko vreme radim na spremanju prvog albuma, ali kako se situacija odvija izgleda da ću ga podeliti u više EP-eva. U poslednje vreme sam više naklonjen offbeat industrial zvuku i vredno radim na stvaranju materijala koji planiram da izdam sledeće godine, možda i pod novim aliasom jer sam ranije izdavao dosta drugačiju muziku.


„Oscillate” organizacija postoji već nekoliko meseci. Kakvi su vam dosadašnji utisci?


Tomy:
„Oscillate” će godinu dana rada proslaviti u aprilu sledeće godine, a do sada smo puno toga naučili. Jako smo zadovoljni pričom koju smo pokrenuli i ekipom ljudi koja nas nesebično podržava.


Planirate da unosite neke promene? Šta možemo očekivati od „Oscillate-a” u budućnosti?


Timmy:
Promene su deo našeg koncepta koji imenom i opravdavamo, osciliramo žanrovski, lokacijski, generacijski... Za sledeću godinu postoje indicije da ćemo imati nekoliko vrlo zanimljivih stranih bukinga dok ćemo u međuvremenu nastaviti da sklapamo kvalitetne line up-ove sa različitim generacijama domaćih DJ-jeva. Planiramo da počnemo da radimo i stvari koje nisu striktno žurke i na taj način stvorimo platformu za predstavljanje drugačijih vrsti talenata koje poseduje ekipa okupljena oko organizacije.

 

Oscillate showcase


Šta publika „Štab Pogona” može očekivati od vas u subotu?


Timmy:
Čuli smo da su Pančevci techno frikovi i zbog toga smo spremili sve sem kompromisa. Jako se radujemo što ćemo „Pogon” staviti u pogon.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :