Barutana klub Beograd

Interaktivni programi i filmski stvaraoci iz celog sveta na 13. Slobodnoj Zoni

Datum objave:23.10.2017

Pročitano:2382 puta

Datum održavanja: 01.11.2017 - 05.10.2017

Lokacija: Beograd

Filmski festival Slobodna Zona i ove godine pored bogatog filmskog programa, publici nudi zanimljive i edukativne prateće programe, poput predavanja, diskusija i razgovora sa autorima.

Od petka 3. do nedelje 5. novembra u DKC-u, odmah posle projekcija filmova Muškarci ne plaču, Život od milijun dolara i Škola za buntovnike, predviđen je neizostavan prateći program Slobodne Zone – Noćni razgovori čiji je urednik Ivan Milenković. Publika će imati priliku da u prisustvu autora i eksperata razgovara o aktuelnim temama koje pokreću ova tri filma – koji su to politički mehanizmi koji ranjavaju duše, da li su demokratkse države izgubile zanimanje za svoje građane i zašto se ideja obrazovanja tko brzo urušava.

 

Slobodna Zona

Beogradsku publiku u subotu 4. novembra u sali Art bioskopa Kolarac čeka prava filmska poslastica – celokupna Gvatemalska trilogija američke dokumentaristkinje i aktivistkinje Pamele Jejts. Ovaj događaj je deo programa Ženska linija, koji svake godine podržava Rekonstrukcija Ženski fond. Gvatelmalska trilogija je jedinstveni kinematografski događaj koji obuhvata filmove: Kad planine zadrhte, Granito: Kako srediti diktatora i najnoviji, treći deo 500 godina. 35 godina autorskog rada i 500 godina borbe autohtonog majanskog stanovništva protiv represije kolonijalnih osvajača i vojne diktature stalo je u pet sati filma. Specijalni gost Slobodne Zone Piter Kinoj, koproducent i koautor sva tri filma i dugogodišnji saradnik Pamele Jejts, publiku će voditi kroz Gvatemalsku trilogiju, a nakon projekcije poslednjeg filma odgovaraće na pitanja gledalaca.

 

Slobodna Zona


U nedelju 5. novembra u Kinoteci, Piter Kinoj održaće interaktivni Masterklas na engleskom jeziku pod nazivom Editing Human Right Films, u okviru kog će publiku upoznati sa angažovanim pristupom filmu i modelu rada producentske kuće Skylight sa mladim ljudima. Masterklas je otvoren za studente filmskih škola, filmske profesionalce, aktiviste i zainteresovane ljubitelje filma.

 

Svi zainteresovani mogu da se prijave putem online formulara na sajtu festivala do 1. novembra.

U saradnji sa projektom Videodrom udruženja Transimage, autorka Orijan Brun-Mosketi će u Dvorani kulturnog centra 3. novembra u 17h predstaviti eksperimentalni film Zdravo brate: slike po Reneu Votjeu, filmski esej o francuskom sineasti, rađen po principima koje je on sam ustanovio i po kojima je radio, a koji postavlja pitanja o ulozi reditelja i filmova u društvu i smislu angažovanog filmskog stvaranja.

U saradnji sa Slobodnom Zonom, Filmskim Centrom Srbije i MEDIA Deskom Srbije, Balkan Documentary Center iz Sofije od 1. do 5. novembra organizuje treći modul programa BDC Discoveries, nakon dva modula održana u Sofiji i Prizrenu. Uz sedam timova koji su tokom cele godine razvijali dokumentarce sa internacionalnim potencijalom i multimedijalnom dimenzijom, u Beogradu će raditi i tri odabrana srpska tandema producent-reditelj. 


U okviru BDC Discoveries, 4. novembra u Dvorani kulturnog centra biće održana projekcija turskog dokumentarnog filma Bağlar, uz gostovanje obe autorke i rediteljke filma Melis Birder i Berke Bas. Film govori o najmlađim košarkašima u Bağlaru, kvartu najvećeg kurdskog grada u Turskoj, koji se bore da uđu u nacionalnu ligu i uz pomoć sporta prevaziđu političke probleme u kojima odrastaju. Odmah nakon filma zakazana je panel diskusija na temu plasmana regionalnih filmova u svetu. BDC Discoveries je i ove godine dobio podršku MEDIA programa Kreativna Evropa, a beogradsku radionicu je organizovao u saradnji producentskom kućom Wake Up Films iz Novog Sada.

I ove godine u Muzičkoj kući Metropolis za predstavnike medija i poznavaoce filma održava se program na Kafi sa autorom. Prvi gosti biće članovi ekipe filma Dan oslobođenja i grupe Laibach. Tokom čitavog festivala, sve do 6. novembra ova druženja sa gostima Slobodne Zone vodiće rediteljka Jelena Gavrilović.

 

Slobodna Zona

Filmski festival Slobodna Zona otvara se 1. novembra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu dokumentarnim mjuziklom Dan oslobođenja o događaju o kom su pisali mediji širom sveta – nastupu ex-yu grupe Laibach u najzatvorenijoj i najtajanstvenijoj državi na svetu – Severnoj Koreji. Ovogodošnji filmski program čini bogata međunarodna i regionalna selekcija dokumentarnih i igranih filmova. Kompletan filmski i prateći program dostupan je na sajtu.

Dobro došli u Slobodnu Zonu!


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :