Institut Servantes - Program za mart

Datum objave:25.02.2009

Pročitano:4616 puta

MART 2009.

Sreda, 4. mart, 19:00
Galerija Instituta Servantes
Španija i Srbija: teniske velesile
Izložba
Neposredno pred početak najstarijeg postojećeg teniskog turnira, Dejvis kupa, koji se ovog puta igra između Španije i Srbije od 6. do 8. marta, Institut Servantes i Sportski fond Zepter predstaviće izložbu crteža na temu tenisa koje su uradili učenici beogradskih osnovnih škola. Izložbu će otvoriti Huan Fernandes Elorijaga, direktor Instituta Servantes i Siniša Krajčinović, direktor Sportskog fonda Zepter, zajedno sa mladim nadama srpskog tenisa.
Izložba će biti otvorena do 7. marta.
 


Ponedeljak, 9 – ponedeljak, 16. mart
Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu
Međunarodna smotra arheološkog filma
Narodni muzej u Beogradu već deset godina organizuje Međunarodnu smotru arheološkog filma u saradnji sa stranim institutima, kulturnim centrima i ambasadama. Osnovni cilj ove smotre je predstavljanje novih dostignuća na polju arheologije i drugih bliskih nauka. Institut Servantes i ove godine učestvuje na ovom prestižnom festivalu predstavljajući tri španska filma: »Svetionici čovečanstva: Federiko II - veza Istoka i Zapada« autora Eduarda Gosala, »Rimsko pozorište u Kartageni« Hosea Luisa Gomesa Merina i »Život u rimskim termama« Marije Luise Ramos.
Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Narodnog muzeja.
 
 
Utorak, 10. mart, 20:00
Sreda, 11. mart, 17:00
Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu
«Život u rimskim termama» Marije Luise Ramos
Međunarodna smotra arheološkog filma
Tokom šesnaestominutnog trajanja filma, «Život u rimskim termama» predstavlja virtuelnu reprodukciju termi u Malijanju, objašnjava kako su se koristila ova javna kupatila u rimsko doba, koje su bile njegove higijenski blagodeti i u kakvoj su vezi ove terme sa današnjom popularnošću termalnih kupki.
 
 
Sreda, 11. mart, 20:00
Četvrtak, 12. mart, 17:00
Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu
»Svetionici čovečanstva: Federiko II - veza Istoka i Zapada« Eduarda Gosala Međunarodna smotra arheološkog filma
Federiko II Hoenštaufen (1194-1250), naslednik Svete germansko-rimske imperije i normandijskog kraljevstva Sicilije, obrazovao se u Pelrmu, u izvrsnom multikulturalnom ambijentu. Radoznali i otvoren karakter imperatora ogleda se u njegovom delu «De arte Venandi cum avibus», kao i u podsticanju prevoda arapskih i klasičnih tekstova.
 
 
Petak, 13. mart, 20:00
Subota, 14. mart, 17:00
Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu
«Rimsko pozorište u Kartageni» Hosea Luisa Gomesa Merina
Međunarodna smotra arheološkog filma
Rimsko pozorište u Kartageni, nekadašnjoj Kartageni Novi, nedavno je obnovljeno i pretvoreno u muzej. Ovaj kratki fil, putem trodimenzionalne rekonstrukcije, prikazuje istoriju ovog zdanja sve do pozorišne funkcije koju je imalo u rimsko doba. 
 
 
Ponedeljak, 9. mart, 21:00
Artget galerija Kulturnog centra Beograda
Koncert za violu i klavir
Koncert
Mladi i talentovani Samuel Espinosa dolazi u Beograd da nas obraduje svojom umešnošću na violi. Nastupiće u pratnji Ukija Ovaskainena, finskog pijaniste nastanjenog u Beogradu. Uprkos svojoj mladosti, ovaj muzičar iz autonomne španske regije Rioha dokazao je svoje umetničke vrednosti koje je upotpunio međunarodnim obrazovanjem. Autonomna regija Rioha, i njen Sekretarijat za poljoprivredu, stočarstvo i seoski razvoj, ovim koncertom žele da podele sa srpskom publikom svoja najbolju kulturnu baštinu.
 
 
Utorak, 10. mart, 18:00
Svečana sala Instituta Servantes
Degustacija vina iz regije Rioha
Vina sa zvaničnom oznakom porekla iz regije Rioha čuvena su u celom svetu. Proces njihovog nastanka temelji se na velikoj tradiciji koja počiva na izuzetnom kvalitetu koji se održava tokom celog procesa, počev od sađenja vinograda do završnih radova, a jednako je važan i geografski položaj ove oblasti. Gospođica Đurđa Katić (pobednica takmičenja za najboljeg somelijea Srbije za 2007. godinu) i gospodin Havijer Okon (Šef Odseka za vinograde regionalne vlade Riohe) vodiće ovu atraktivnu degustaciju kao uvod u priču o vinima iz Riohe. Rioha je autonomna regija na severu Španije odakle potiču prve pisane beleške na španskom jeziku, nastale pre deset vekova kada se španski jezik razvijao iz okrilja latinskog jezika.
 
 
Utorak, 10. mart, 19:00
Galerija Instituta Servantes
Rioha: kultura i vino
Otvaranje izložbe
U autonomnom regiji Riohi vino i kultura su dva pojma koji idu ruku pod ruku. Vino, tako, prožima sve oblasti kulturnog stvaralaštva, književnost, muziku, slikarstvo, vajarstvo. Zahvaljući Sekratarijatu za poljoprivredu, stočarstvo i seoski razvoj Riohe, sve ovo moguće je i lično doživeti putem slika sa vinskom tematikom čuvenog riohanskog umetnika Hosea Antonija Aguada, grafika posvećenih Bahusu koje je za ovu priliku pozajmila Fondacija Dinastia Vivanco i odabranih fotografija koje su pobeđivale na različitim godišnjim takmičenjima programa pod nazivom »Rioha i pet čula«.
Izložba će biti otvorena do kraja marta.
 
 
Četvrtaks, 19. mart, 19:00
Svečana sala Instituta Servantes
Srdačna poezija Antonija Maćada i Anhela Gonsalesa
Predavanje Luisa Garsije Montere
Luis Garsija Montero (Granada, 1958.) je pesnik, esejista i šef Katedre za istoriju književnosti na Univerzitetu u Granadi. Doktorirao je na istom univerzitetu sa tezom o Rafaelu Albertiju za kojeg ga je vezivalo veliko prijateljstvo. Osim što je istaknuti pesnik, on je i priznati esejista i kolumnista. Među brojnim nagradama, tokom karijere dobio je i Nagradu Federiko Garsija Lorka, Nagradu grada Sevilje, Nagrade Loewe, Adonais i špansku Nacionalnu nagradu za poeziju 1995. Godine 1999. bio je nominovan za Nagradu Servantes, najveće priznanje za književnost na španskom jeziku.
 
Montero će u Institutu Servantes predstaviti poeziju dvojice velikana španske poezije, Antonija Maćada i Anhela Gonsalesa, a ukazaće i na njihov uticaj na njegovo delo. Biće obezbeđen simultani prevod. Ulaz slobodan dok se ne popune mesta.
 
 
Sreda, 25. mart, 20h
Etnografski muzej
Omaž Albenisu
Koncert
Institut Servantes i Etnografski muzej održaće koncert povodom stogodišnjice smrti Isaka Albenisa. Albenis (1860- 1909) se u celom svetu smatra jednim od najčuvenijih španskih kompozitora. Pripisuje mu se zasluga da je bio prvi koji je promovisao vrednosti španske muzike izvan granica svoje zemlje. U pitanju je muzika koja je, iako je bivala sve više ukorenjena u špansko tlo, umela da se nametne i u svetskim okvirima. Danas je opšte prihvaćeno mišljenje da među bogatim Albenisovim opusom, «Iberija» predstavlja vrhunac španskog doprinosa svetskom pijanističkom repertoaru. Ipak, njegova intenzivna i široka muzička aktivnost, kao autora pesama, simfonijske muzike i pozorišnog opusa, i dalje je slabo poznata. Albenis je praktično definisao španski romantizam u oblasti muzike i izvršio je osim toga značajan uticaj na potonje španske kompozitore, poput Turine ili De Falje.
 
Na koncertu učestvuju Nataša Tasić (sopran), Saša Knežević (klavir) i Nina Ćosić (engleski rog i oboa). Oni će između ostalog izvesti kompozicije iz ciklusa

 «Rimas de Bécquer» i «Seis baladas».
 
Ulaz slobodan dok se ne popune mesta.

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :