Klub Barutana Beograd

Inkluzivna plesna predstava "Grad"

Datum objave:03.10.2013

Pročitano:5022 puta

Inkluzivna plesna predstava “Grad” radjena je u produkciji Bitef Dance Company i udruženja Srebrno drvo, a izvodi se u Bitef teatru. Koncept i režiju predstave osmislila je Dina Radoman, koregrafiju Isidora Stanišić, muziku Aleksandra Đokić, a izvode je profesionalni plesači i osobe sa invaliditetom zajedno.


 
Grad kao inspiracija bila je tema radioničarskog pristupa stvaranju ove plesne predstave u kojoj su svi učesnici na neki način i koautori jer su aktivno, svojim intimnim viđenjem grada kreirali završni izgled predstave. Jedan od najvažnijih motiva je otuđenje pojedinca u gradu – susretanje i mimoilaženje, lutanje, ali i preplitanje koje se odigrava haotično, trenutno i bez reda, koje traje promenljivo i ne razvija se u odnose ili komunikaciju pojedinaca. Kada dolazi do interakcija one su lišene međusobne usklađenosti – neko nekog goni u pokušaju da ga“prišije” i zadrži za sebe, neki drugi simuliraju bliskost, treći udaraju o zid ili napeto srljaju u prostoru...pojedinci su bez smiraja i harmonije i u samim sebi i u odnosu na okolinu. Na taj način, implicitno, kroz svoju dinamiku otuđenja grad je spojio i osobe sa i osobe bez invaliditeta.
 
Ipak, koncept Dine Radoman izražen u ovoj uzbudljivoj predstavi je ne samo duboko human, već i duboko optimističan. Grad nosi i svoje pozitivne potencijale, pre svega mogućnost ljubavi koja se očitava u rečitom, snažnom plasu dvoje ljubavnika, ali i mogućnost istinskog sazvučja svih koji se u njemu zadese.
 
Muzika u kojoj se pojavljuju zvuci samog grada, zajedno sa sjajnom koreografijom i video radovima imaju kumulativni efekat, tako da činjenica da u predstavi učestvuju osobe sa invaliditetom, odnosno njihova različitost u odnosu na osobe bez invaliditeta nije u prvom planu, što je i bila osnovna ideja autorke.
 
 

vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :