Impuls! festival od 11. do 13. maja u Novom Sadu

Datum objave:07.05.2018

Pročitano:617 puta

Datum održavanja: 11.05.2018 - 13.05.2018

Lokacija: Novi Sad

Impuls festival se održava po drugi put u Novom Sadu, od 11. maja do 13. maja 2018. godine, sa temom „Gde nam je scena?!“. Svojim raznovrsnim programom festival pruža mogućnost publici da se kroz edukativni i zabavni pristup bliže upozna sa pojavom scenskog dizajna.

 Nastao je potrebom studenata Scenskog dizajna za ispitivanjem kulturne i umetničke scene i za osvešcivanjem društvene svrhe umetnosti i aktiviranja prostora grada Novog Sada.

 

Lokacije održavanja festivala: 

Scenska Laboratorija „Borislav Gvojić“ na Fakultetu tehničkih nauka (Trg Dositeja Obradovića br. 5);

Studio televizijskog kanala 9 „K9 Station“ (Dimitrija Bugarskog br. 12A);

Kulturni centar Lab (Doktora Hempta br. 2).


Učesnici festivala: Arpad Slančik (skulptor), MR Gnoj (MiroslavLazendić), Selma Spahić (rediteljka), Dve Čađave (DJ duo, Milana Nikić i Filip Šćekić), Neutron (Bojan Musulin), Kecman i Pura (Nenad Kecman i ), članovi Pozorišta Promena, kolektiv „Izvuci mene“, predstava „Teret“ (Jelena Jovanović ,autorka predstave), Milivojev (Ivan Milivojev), Sodip (Dejan Stojkov), Free Delivery (akustični bend)

 

Satnica festivala:


1 DAN (petak, 11. maj)

10:00 Kulturni centar Lab
Skulptorska radionica sa Arpadom Slančikom
19:00 Scenska laboratorija „Borislav Gvojić“
Otvaranje festivala i tribina na temu „Gde nam je scena?!“ sa Selmom Spahić


2 DAN (subota, 12. maj)

10:00 Kulturni centar Lab
Skulptorska radionica sa Arpadom Slančikom
19:00 Scenska laboratorija „Borislav Gvojić“
Filmski program
22:00 K9
Multimedijalni program
(izložba, muzički program i performans)
učesnici: Arpad Slančik, Dve čađave, Neutron, Kecman i Pura, članovi Pozorišta Promene


3 DAN (nedelja, 13. maj)
17:00 Kulturni centar Lab
Klasične minijature kolektiva „Izvuci mene“
20:00 Scenska laboratorija „Borislav Gvojić“
Pozorišni program 
predstava „Teret“ (Beograd)
22:00 Kulturni centar Lab
Multimedijalni program
(izložba radova sa radionice, muzički program, gaming room, sito štampa)
učesnici: učesnici skulptorske radionice, Milivojev, Sodip, Mr. Gnoj, Free Delivery (acoustic band)
 

Programske celine festivala:


Tribina je tematski program koji otvara festival. Gost tribine je rediteljka Selma Spahić (BiH) koja će zajedno sa učesnicima i publikom razgovarati na temu „Gde nam je scena?!“. Ova tribina će se baviti pitanjem i položajem umetnosti i umetničke scene danas.


Radionica sa multimedijalnim umetnikom Arpadom Slančikom (Subotica) za cilj ima da polaznike radionice podstakne na izražavanje svojih potreba i razmišljanja kroz umetnost, nezavisno od prethodnog obrazovanja ili profesije. Broj polaznika radionice je ograničen na 15 i konkurs je otvoren za sve zainteresovane.


Izložbeni program obuhvata glavnu izložbu koja će se održati u sklopu multmedijalnog programa u subotu 12. maja. Na izložbi će biti predstavljeni skulptorski radovi Arpada Slančika koji će zajedno sa muzičkim programom i performansom činiti jedinstven scenski događaj i doživljaj.


Pozorišni program predstavlja prestavu „Teret“ (Beograd) koju organozatori festivala smeštaju u svoj radni i eksperimentalni prostor, u Scensku laboratoriju, prostor na Fakultetu tehničkih nauka.


Filmski program obuhvata niz autorskih kratkometražnih filmova, koji su kreacije mladih afirmisanih i neafirmisanih stvaraoca. Odabir filmova se vršio putem konkursa na kom je jedini uslov bila dužina filmova i odgovor na temu festivala. Među prikazanim filmovima naći će se i autorska ostvarenja studenata Scenskog dizajna.


Muzički program okuplja stvaraoce koji neguju poseban odnos ka muzici i umetnosti uopšte. Publika može da očekuje širok spektar muzičkog programa, od elektronske do klasične muzike. Kao jedan od primarnih scenskih elemenata, muzika će biti sastavni deo oba multimedijalna događaja (12. i 13. maj).


Performans u produkciji Impuls festivala i u saradnji sa glumcima Pozorišta Promene će biti ilustracija teme festivala koju publici priređuju studenti-organizatori. Ovaj događaj će se odigrati u subotu, 12. maja u sklopu multimedijalnog programa.
Kao prateći program, u nedelju,13. maja, publika će imati priliku da se zabavi uz video igre u gejming rumu i da za uspomenu sa festivala ponese majicu sa sito štampom koju će izrađivati umetnik Mr. Gnoj (Subotica).

Program festivala je otvoren za sve koji deluju u oblasti umetnosti i kulture ali i za ljubitelje i pratioce inovacija u sferama kulturno-umetničkih dešavanja. Svi programi festivala su besplatni!

 Više informacija možete pronaći na facebook i instargram nalozima.


Scenski dizajn je oblast profesionalnog, umetničkog, kustoskog i teorijsko-kritičkog delovanja koja je nastala proširenjem pojma i oblasti scenografije. Scenski dizajn u pozorištu obuhvata različite oblasti scenskog stvaralaštva – scensku arhitekturu, tehnologiju, scenografiju i dizajn svih elemenata scenske slike. Kao posebna umetnička i kustoska disciplina, scenski dizajn pripada interdisciplinarnom polju ukrštanja arhitekture, pozorišta i vizuelnih umetnosti. Na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu scenski dizajn pojavljuje se prvi put u Srbiji kao razvijeni sistem studijskih programa na sva tri obrazovna nivoa – osnovnim, master i doktorskim studijama. Više informacija na www.scen.uns.ac.rs


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :