IMAGES festival u Beogradu: Oči koje čuju, uši koje vide

Datum objave:22.08.2017

Pročitano:3522 puta

Lokacija: Dom Omladine Beograd

25. avgust 2017.
Dom omladine Beograda
20.00, Velika sala


Proslavljajući 30 godina postojanja, Images festival, u saradnji sa Rezom, festivalom savremenog eksperimentalnog filma, predstavlja program kratkih filmova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Images, jedan od najprestižnijih festivala avangardnog filma danas, posvećen je nezavisnom i eksperimentalnom filmu, video artu, novim medijima i medijskim instalacijama. Festival se održava svakog proleća u Torontu, a osnovan je 1987. godine, prvobitno kao alternativa Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF).

 

Images festival Dom omladine Beograd

Oči koje čuju, uši koje vide
Od forenzičkih analiza pucnja iz vatrenog oružja, do ručno izrađenih tetovaža oružja u zatvorima, ovaj program kratkih filmova nam ukazuje na činjenicu da, osim svakodnevnih znakova i tragova nasilja, postoje i oni koje naše oči i uši ne primećuju. Ovaj program recentnih ostvarenja eksperimentalnog filma koji su poslednjih godina bili prikazani na Images festivalu, a neki od njih i na mnogim drugim festivalima širom sveta, predstaviće jedan od selektora festivala, Faraz Anušapur, koji će biti naš gost u Beogradu.

--- U mirno DOBA
[In Still Time, Kanada, 2017, 10’]
Lesli Sapnet [Leslie Supnet]
U mirno doba je eksperimentalna animacija koja istražuje prizor katastrofe, uz pomoć slika rata u Siriji, preuzetih sa interneta.

--- Čelik obložen gumom
[Rubber Coated Steel, Liban/Nemačka, 2016, 22’]
Lorens Abu Hamdan [Lawrence Abu Hamdan]
Smešteni unutar komore za merenje tišine, svedoci smo suđenja. Umesto tribunala, tu je spektogram koji sprovodi forenzičku istragu ubistva koje niko nije čuo. Dva izraelska metka su bila crvena, dva nenaoružana Palestinca ubijena.

 

Images festival Dom omladine Beograd

--- Utisci o ratu
[La Impresión de una Guerra, Francuska/Kolumbija, 2015, 27’]
Kamilo Restrepo [Camilo Restrepo]
Narativ jednog nejasnog rata ispričan kroz niz svakodnevnih zapisa i tragova unutrašnjeg oružanog sukoba koji je u Kolumbiji stvorio atmosferu opšteg nasilja koje traje već 70 godina.

Faraz Anušapur [Faraz Anoushahpour] je kustos i umetnik, koji živi i radi u Torontu. Diplomirao je arhitekturu na Udruženju arhitekata u Londonu, a master iz oblasti Interdisciplinarnih umetnosti stekao na univerzitetu OCAD u Torontu. Od 2016. radi kao jedan od selektora Images Festivala.

|| Ovaj program realizuje se u saradnji Images Festivala sa Rezom, festivalom savremenog eksperimentalnog filma i Domom omladine Beograda. ||
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :