ILINKA G. VUKOVIĆ: Nijedna poetesa ni do članka joj nije!

Datum objave:27.11.2017

Pročitano:1684 puta

By:Milan B. Popović

ILINKE / autorka ILINKA G. VUKOVIĆ / KNJIŽEVNI KLUB MALA PTICA

Uvek se od nečega mora početi, a u primeru impresivne poetike, pesnikinje Ilinke G. Vuković, večno i svevremeno – postojati, trajati! Ilinka je do sada objavila zbirke NI PRVA NI POSLEDNJA, IZOSTAVLJENA REČ, ONDA, ONDE, ZAMAK BLISKOSTI, SREBRNO SEDLO, i pripremila antologiju poezije pesnika, radnika PTT sistema-PAPUČE OD MAHOVINE.
Već u uvodnoj pesmi ZAGONETKA, ovovremenoj temi muško ženskih odnosa u smislu relacija i pogleda na svet, primetno je Ilinkino koketiranje, ili baš, namerno pristajanje na mladost i radost, uključujući savremene pojmove kompijuterske tehnologije – kopi pejst i klik! ILINKA G. VUKOVIĆ nije nimalo naivan lik, niti klik, ONA, ta njena nežna duša, u ovom našem vremenu brutalnih dobronamernika, je inicijalna kapisla za (u nas i šire) zaboravljenu VRLINU sazdane od iskrenosti, dobrote i posvećenosti. Mene je čak i njenom rukom napisana i tako objavljena naslovna pesma ILINKE, oborila s nogu, razoružala i dala mi da uzdahnem, ali i dođem do daha.

 


U pesmi ZAČINI ŽIVOTA, ILINKA G. VUKOVIĆ pokazuje , ukazuje na svoju duhovnost pa i religioznost bravoruznim stihovima, koji se, u prvi mah, čine poznati, ali već kad se dublje zađe u njih, pitajmo se i pomislimo li u nekim situacijama na njih...a evo stihova koji dovoljno govore sve


Čovek je sličan Bogu dok stvara
žena Bogorodici kada rađa...


U pesmi DIVLJI JAGANJCI, što je gotovo neverovatni preokret- urbanu i supkulturnu ILINKU G. VUKOVIĆ . Ona resko secira i skenira današnji momenat, sadašnju realnost, pominjući simbole poput tetovaža, mišićavih tela, splavova, lakih žena... Pesma NEPOSLATO PISMO je dirljiva pesma, gotovo balada, sa vrhunskim stihom na kraju – subota je vreme kada poštari ne dolaze.
U pesmi U FAZONU , opet i iznova, vidimo i čitamo savremenu mladu i duhom, dušom i godinama, ILINKU G. VUKOVIĆ, sa svim sleng pozicijama današnje omladine, bez ikakvog cinizma nit ironije. Njen radar životaje nežan i suptilan, ali i nemilosrdno jasan, precizan i korektan.

 


Govoreći i ispovedajući se njemu, nekome, nepoznatom, nama nepoznatoj osobi,njoj zasigurno –da- ILINKA G. VUKOVIĆ, u pesmi FOND UŽIVANCIJA, završava sa krajnjom notom- da je fond, presušio!


Na devetnaestoj strani zbirke pesama ILINKE, autorke ILINKE G. VUKOVIĆ, nailazimo na fascinantnu pesmu neobičnog naziva, poput šifre - M 64. Ukoliko želite da je pročitate javite se na email kulturaurbanih@yahoo.com , a u polju SUBJECT upišite Za Ilinku G. Vuković. Odgovor od autorke zasigurno će vam stići. Da samo znate, čitalački auditorijume, kakav se raskoš reči, vokabulara, mirisnih termina i razbarušenih tonova i nijansi krije u pesmi MIRIS 021, zaprepastili bi se, naravno, u kvalitetu plus koji mora biti naglašen, pomenut i podcrtan!


Samo jedna od pesama liričarke Ilinke je nagrađena -PLAVI ANĐEO. Poetesa Ilinka se pojavljuje u mnogobrojnim zbornicima. Na konkursu duhovne poezije RAKOVICA, BOGORODICI, A ODRVENELA I ARHIVA, su pesme zastupljene u zborniku ŠUMADIJSKE METAFORE.


Pesme PARK, PUT U EVROPU, odrvenela, BARBADDOS, ŽENA I DRUGE POKAZUJU MODERNU SAVREMENU PESNIKINJU KOJA SE NE MIRI SA VREMENOM, TEHNIKOM KOJA RAZDVAJA, A NE POVEZUJE LJUDE, O URBANOJ OTUĐENOSTI, PROLAZNOSTI I POVRŠNOSTI POSTOJANJA, SREĆE, LJUBAVI, TRAJNIH OSEĆANJA...

U ZBIRCI ILINIKE, NAZVANE PO IMENU PESNIKINJE, ŠTO JE ORIGINALAN I PREPOZNATLJIV NAČIN PISANJA I MIŠLJENJA OVE AUTORKE, JER SE ЅAISTA ONA PREPOZNAJE PO ISKRENOM, ISTINITOM REČJU, SLIKOM ...
PRVA PESMA SE ZOVE ZAGONETKA I NIJE MISTERIJA, JER DANAŠNJI ČOVEK ŽIVI IZMEĐU ZABLUDA I ZBILJE,ON JE VIDOVITI SLEPAC, KAKO I.V. KAŽE.60 PESAMA GOVORE O ŽIVOTU, RADOSTIMA, SUMNJAMA, DILEMAMA, BOLOVIMA, NADAMA, LIRSKE DUŠE KOJA POKUŠAVA DA NAĐE REŠENJA, SREĆU, SPOKOJ. A POEZIJA NEKADA SAMO POSTAVLJA PITANJA, NE NALAZI ODGOVORE, ALI POKREĆE MISAO, SUMNJU, TRAGANJE...


ILUSTRACIJE JE URADILA TALENTOVANA I NAGRAĐIVANA GIMNAZIJALKA JOVANA B. VUKOVIĆ. ZBIRKA JE PREDSTAVLJENA U BEOGRADSKIM BIBLIOTEKAMA. JEDNA JE OD INTERESANTNIJIH I ZRELIJIH ZBIRKI OVE UMETNICE.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :