Ikićeva „Oaza“ na listama top-25 favorita za oskarovsku nominaciju po izboru prestižnih glasila

Datum objave:14.12.2021

Pročitano:335 puta

Lokacija: Beograd

Celovečernji igrani film Ivana Ikića, „Oaza", ovogodišnji je kandidat Srbije u trci za Oskara, odnosno, prvo za nominaciju za tu nagradu u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma (ta se kategorija ranije zvala najbolji film sa neengleskog govornog podruučja); tim povodom, nedavno su tri referentna, cenjena i prestižna filmska i esnafska glasila to Ikićevo ostvarenje uvrstila među 25 favorita za nominaciju i pobedu. U pitanju su izboru objavljeni u sledećim glasilima: Variety, The Hollywood Reporter i The Wrap.Nastanak i ovog zapaženog ostvarenja pomogao je i podržao Filmski centar Srbije.

 vaj film je premijerno prikazan, a onda i i nagrađen na 77. Venecijanskom filmskom festivalu: Ikićevom ostvarenju je, kao najboljem evropskom filmu u selekciji „Dani autora", pripala prestižna Nagrada „Europa Cinemas Venice Label". Nakon toga Oaza je prikazivana i/ili nagrađivana na festivalima širom planete – u Kotbusu, Zagrebu, Skoplju, kineskom gradu Pinjao, Sofiji, El Guni (u Egiptu), Montrealu, Bergenu, Soluni, Minsku, Sevilji, Talinu...

Priča ovog Ikićevog filma smeštena je u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića. Pored scenarista i reditelja Ivana Ikića (poznatog po debitantskom filmu „Varvari" iz 2014. godine), na nastanku „Oaze" su radili: montažer filma Dragan von Petrović, direktor fotografije Miloš Jaćimović, scenograf Dragana Baćović, kostimograf Milica Kolarić, snimatelj zvuka Aleksandar Perović... U filmu glume debitanti Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov. Uloge vaspitača poverene su Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

U pitanju je koprodukcija Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske. Producenti filma su Sense Production iz Beograda (Marija Stojanović i Milan Stojanović), a koproducenti Kepler Film iz Amsterdama, Tramal Films iz Ljubljane, SCCA Pro.ba iz Sarajeva i Les Flms D'Antoine iz Pariza. Projekat su podržali Filmski centar Srbije, Holandski filmski fond, Slovenački filmski centar i Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa (potprogram MEDIA) i panevropski koprodukcioni fond Eurimages.

Film traje 123 minuta, a ovdašnji distributer je kuća FAME Solutions. Na polju režije celovečernjeg igranog filma Ivan Ikić je debitovao ostvarenjim Varvari (2014).
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :