Barutana klub Beograd

Igor Adamović: Bendovima treba simbol koji će živeti digitalno

Datum objave:11.04.2016

Pročitano:6869 puta

By:Marija Joksimović

O tome koliko je vizuelni identitet bitan za muzičare pričali smo sa dizajnerom Igorom Adamovićem koji stoji iza vizuelnog identiteta benda Artan Lili.

 

Ako niste čuli za bend Artan Lili, onda je vrlo verovatno da ste prethodne tri godine živeli u pećini. A čak iako vam ime ne zvuči poznato, onda ste sigurno pevušili njihove stihove: „ionako sve što vredi, lova ne može da sredi...“  Ovaj četvoročlani bend pravo je pojačanje i osveženje domaće alternativne scene, a osim muzike i prepoznatljivog zvuka i te kako vodi računa o svom vizuelnom identitetu. 

 

Igor Adamović

Igor Adamović 

 

Igor nam je otkrio kako je nastao čuveni trougao koji u sebi krije svu snagu, energiju i simboličnost koju nose pesme Artan Lilija, a koji je "zaštitni znak" tog benda. Igor, koji inače stoji iza dizajn studija Control Creative, pričao nam je i o tome koliko danas muzičari posvećuju pažnju vizuelnom identitetu, kao i koliki je izazov za jednog dizajnera da radi na jednom takvom projektu.


Koliko dugo se baviš dizajnom i da li si u svojoj dosadašnjoj karijeri radio vizuelni identitet za neki bend pre Artan Lilija?
Grafičkim dizajnom se profesionalno bavim oko 15 godina, ali sam skoro otkrio neke sveske iz osnovne i srednje škole sa raznim ilustracijama koje su nastajale na „zanimljivim“ časovima, tako da je negde bilo predodređeno da se bavim ovim poslom. U šali za sebe volim da kažem da sam dizajner radničke klase sa punk backgroundom, jer nikada nisam imao potrebu da budem deo mainstream ekipe. Kada je dizajn i muzika u pitanju, radio sam logotip za jednu beogradsku radio stanicu, radio emisije kao i nekoliko CD omota. To je niša koja mi se tek sad ozbiljnije otvara.

 

Logo benda Artan Lili

Logo benda Artan Lili 


Svima nam je jasno da je vizuelni identitet, naročito u današnje vreme izuzetno bitan. Po tvom mišljenju koliko danas bendovi i izvođači u Srbiji vode računa o svom vizuelnom identitetu?
Da, svima nam je ta pozicija jasna, deklarativno, a onda izađemo na ulice Beograda i vidimo realnost grafičkog dizajna koja i nije tako lepa. Stvar je u tome da su dizajneri u velikoj meri krivi za takvo stanje stvari, jer mnoge moje kolege imaju taj neki elitistički stav. Što se tiče domaćih bendova mislim da niko nema tako jasnu potrebu da fanovima priđe i na taj način. Kod Artan Lilija je taj stav od samog početka bio sasvim jasan, a to dokazuju svime što rade. Neki bendovi u istu rečenicu stavljaju reči trend i autentičnost, a složićemo se da to nekako ne ide jedno sa drugim. Voleo bih da su stvari drugačije jer dizajneri zaista dosta inspiracije crpe upravo iz muzike.

Kako je došlo do saradnje između tebi i benda Artan Lili?
Kao i sve dobre stvari – sasvim slučajno. Markova (Marko Ajković) sestra je bila kod moje žene i tada nam je rekla da Marko ima novi bend koji se zove Artan Lili i pustila nam je pesmu Džoni, koja me je kupila na prvu. A i sam naziv je bio intrigantan i odmah mi se javila prva asocijacija trougla. Kasnije se ispostavilo da sam naziv benda nema puno veze sa devojkom Lili koja je na artanima...Elem, skicirao sam simbol jako brzo i poslao Marku sa pitanjem: Treba vam logo? Posle nekolkiko dana su Marko i Bojan došli kod mene, i tada smo doterali još neke sitnice. Kasnije sam upoznao i Dragana i na posletku i Romanu. A ostalo je istorija. Šalu na stranu, logotip je, kao i kod svih brendova (u ovom slučaju benda) samo vrh ledenog brega. Da nije snage koju sam bend nosi, logo bi ostao pod vodom. To je realnost svakog logotipa. I u ovom slučaju se ispostavilo da sve što vredi lova ne može da sredi.

 

Omot vinyl izdanja benda Artan Lili

Kako izgleda tvoj stvaralački proces behind the scene? Koliki je izazov bio raditi ovako nešto?
Kao i kod drugih „klijenata“ moraš da se upoznaš sa temom, ako ti već nije bliska. Kad je reč o procesu uglavnom se kreće od skice na papiru. Moje je iskustvo da ono što prvo skiciram je dobitna kombinacija, kasnije to klijent samo pokvari. Što nije bio slučaj sa Artan Lili. Parafraziraću šta je jednom rekao Massimo Vignelli, a dopunio Michael Bierut: „Kada dođeš kod dizajnera to je kao kada odeš kod lekara, a on te ne pita da li hoćeš roze ili plavu pilulu, već tačno zna lek za tvoju boljku.“ To je naš posao, da rešavamo probleme u vizuelnoj komunikaciji i da određenom znaku damo značenje. Kada od klijenta dobiješ mandat za to onda je to dobitna kombinacija. Rad sa Artan Lili je bilo pravo zadovoljstvo.

Iza onog minimalističkog trougla koji je njihov zaštitni znak stoji veoma zanimljiva priča. Zapravo je vrlo simboličan, možeš li nam reći nešto o tome?
Delimično sam već odgovrio na to pitanje. Polazna osnova je bio oblik praznog trougla (Δ), a grafički prikazi zvučnih talasa su nam dali mogućnost dalje finalne stilizacije. Odatle ovakav pojavni oblik i stilizacija početnih slova benda AL. Živimo u svetu kada pojavni oblik klasičnog logotipa kreiranog tipografski više nije dovoljan. Potreban je simbol koji će živeti digitalno. Logos are dead. Long live icons and avatars!

 

Igor kaže da je dizajn omota za vinyl posebna poslastica za sve dizajnere

Igor kaže da je dizajn omota za vinyl posebna poslastica za sve dizajnere

Takođe si dizajnirao i omot za njihovo vinyl izdanje. I to deluje kao umetničko delo za sebe. Reci nam nešto o ideji koja stoji iza tog dizajna?
E to je tek bilo zadovoljstvo. Vinyl, posteri i majice su omiljeni mediji za svakog grafičkog dizajnera, a specijalno vinyl koji je danas rariret. Oko samog koncepta smo se brzo dogovrili. Minimalistički pristup, sa elementima na čistim jednobojnim površinama. Igra pozitiva i negativa... Njihova fotka sa početka karijere...Od samog starta je ekipa iz benda znala šta hoće, ja sam im samo u tome malo pomogao radeći najbolje što znam.

Da li je možda u planu saradnja sa još nekim bendom? Ili možda radiš na nekom zanimljivom projektu?
Zanimljivo pitanje, nakon jedne svirke me je „presreo“ Ika (Crvi) i rekao mi da razmišljam o logotipu za njegov bend. Ko zna možda dođe i do te saradnje. Što se tiče ostalih projekata, vreme mi trenutno zaokuplja rad na jednom novom life style magazinu gde sam art direktor. A nadam se da ćete uskoro videti i još neke novitete kada je reč o vizuelnom identitetu benda Artan Lili. Nakon VJ-inga koji su imali na poslednjem koncertu, sa Bojanom sam razgovorao na temu da sam simbol još oživimo.

 


Koji strani bend po tebi ima zanimljiv vizuelni identitet? Da li postoji neki strani bend ili izvođač kome bi voleo da uradiš vizuelni identitet?
Peter Saville je napravio veliki progres krajem sedamdesetih sa bendom Joy Division, a kasnije sa New Order i mnogim drugima. Raymond Pettibon je uradio odličnu stvar sa legendarim logotipom za Black Flag, kao i cover za Sonic Youth. Jamie Reid, Arturo Vega...Ima ih. Nikog ne bih mogao da posebno da izdvojim. Danas je u isto vreme i najbolje i najteže vreme za kreativce. Nema tehnoloških ograničenja, mogućnosti su neograničene, ali je takođe i nikad teže da se bude originalan. Danas, prvo što uradim kada dođem do neke ideje jeste da odem na Google da vidim da nešto slično već ne postoji, a i to nije garancija da je tvoj rad 100% originalan. Nije se lako otresti svih uticaja koji se godinama talože. Što se tiče toga za koga bi voleo da kreiram logotip...nemam pojma, za nekog ko ima iskrenu priču kao Artan Lili, ako bih morao da izdvojim nekog neka to bude Tricky, recimo. E da, nešto što nema veze sa muzikom, oduvek sam želeo da uradim poster za boks meč.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :