IDENTITETI: Samostalna izložba umetničke grupe JUST MACHINE

Datum objave:13.04.2015

Pročitano:5063 puta

Datum održavanja: 17.04.2015 - 22.04.2015

Lokacija: Galerija ШТАБ, Beograd

Just Machine (Dragana i Marko Stojanović)

"Lična karta je javna isprava kojom građani Republike Srbije dokazuju identitet."

"U skladu sa zakonom, lična karta služi i kao dokaz o drugim činjenicama koje su u njoj sadžane.” ("Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 36/2011 - ZAKON O LIČNOJ KARTI)

 

IDENTITETI: Samostalna izložba umetničke grupe JUST MACHINE | Dragana i Marko Stojanović | Galerija ŠTAB | Beograd 2015

Analizirajući članove zakona o ličnoj karti, zaključujemo da se vizuelni identitet građana utvrđuje prema fotografiji u ličnoj ispravi. U Republici Srbiji su fotografije u ličnim ispravama rezultat procesa fotografisanja koji se odvija u državnim organima zaduženim za izdavanje ličnih dokumenta (policijske uprave) i to u trenutku predavanja zahteva za izdavanje ličnog dokumenta, na licu mesta.

Da li su te fotografije zaista vizuelna predstava naših identiteta?

Izložbom "IDENTITETI", autori Dragana i Marko Stojanović predstavljaju publici konfrontacije fotografija iz ličnih karata 50 građana Srbije koje zakonski predstavljaju njihove identitete i autorskih fotografija istih građana koje njihove identitete realno oslikavaju.

 Uporednim prikazom fotografija iz ličnih dokumenata i fotografija uhvaćenih objektivom autora izložbe, Dragana i Marko postavljaju pitanje koliko je lični identifikacioni dokument građana ono što zaista predstavlja njihov identitet, što je prema zakonu njegova osnovna namena.

Ko smo zapravo mi?
Ko su ljudi na ličnim kartama na kojima, najčešće, ni sami sebe ne možemo identifikovati?

justmachine.net

IDENTITETI - izlozba identiteta - 17-22.04.2015, galerija ШТАБ, Crnogorska 10, Beograd,otvaranje izlozbe 17.04.2015 u 20h


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :