Ibikus – Paskal Rabate

Datum objave:15.11.2013

Pročitano:4427 puta

Kada svet ogrezne u krvi, kada rat uđe u svaku kuću, kada brat na brata digne ruku, ti ćeš tada postati bogat!

Izdavačko preduzeće "Besna kobila" osnovano je 2010. sa namerom da srpsku čitalačku publiku, pažljivim odabirom autora i naslova, učvrsti u veri da je strip istinska deveta umetnost te da objavljivanjem najkvalitetnijih svetskih (a i naših) stripova, prevashodno grafičkih romana, zauvek razbije famu o stripu kao petparačkoj zabavi. Od prvog izdanja opredelili su se da im je u prvom planu kvalitet, kako samog stripa tako i papira i štampe, a da i pored svega omoguće čitaocima da im stripovi budu pristupačni – „strip po svaku cenu ali za kupca najpovoljniju“.Sudeći po Ibikusu, rekao bih da su u pravu. Iako u današnje vreme nijedna svota nije zanemarljiva (a sadržaj ovog izdanja ukazuje da je tako oduvek), ovaj strip je svakako velik, ne samo zbog tvrdog poveza i preko 500 stranica. Anegdota kaže da je crtač i scenarista Paskal Rabate, tražeći po buvljaku knjige (poznatijeg) Lava, greškom kupio roman njegovog prezimenjaka Alekseja Tolstoja. Bilo ovo tačno ili ne, tek istina je da je autor grafički oživeo nekih sedamdeset godina staro, doduše nesporno vredno, ali ipak pomalo zaboravljeno delo (ako je uopšte ikada imalo status koji zaslužuje). Ostalo je nepobitna činjenica: upravo su Rabateovi crteži udahnuli život sjajnoj priči, njega samog vinuli na pijedestal najznačajnih predstavnika francuskog stripa, a glavnog (anti)junaka predstavili onako kako bi i on samog sebe – „Semjon Ivanovič Njevzorov, sjajna ličnost, kralj života“.

Čitajući Ibikus, nisam mogao da se otmem utisku da ne mogu da razaznam šta je tu zapravo, da tako kažem, „važnije“: u jednom trenutku radnju vode dijalozi, kao da sve od njih zavisi, reči diktiraju tok i tempo, a onda iznenada pažnju zaokuplja vizuelno, nastupa tišina i samo slike govore, često odajući još jači utisak nego kakva žučna rasprava u „oblačićima“. Za raziku od nekih drugih stripova, gde su slova i crtež podjednako zastupljeni i jedno drugom svrha, ovo je nekako drugačije – razgovori i razmišljanja ustupaju mesto oblicima, naizmenično ali u talasima, oseka teksta i plima slika. Crno-belih, naravno. Sjajan način da se dočara turobna atmosfera rata, ruskih revolucija, vremena boljševika i karakter našeg Njevzorova, koji hrli ka predskazanju ciganske gatare iz podnaslova, verujući mu čvrsto i nepokolebljivo, kukajući ali i (bukvalno) gazeći preko leševa. Naravno, kao i kod svih heroja sa „one“ strane, srdačno sam navijao za njega, sve do samog... kraja?Kupljeno. „Veliki strip - za male pare“.

O autoru:
Paskal Rabate (1961), crtač stripa, ilustrator, scenarista i filmski režiser (Pascal Rabate IMDB.com), zanimljiv je i po sposobnosti da u svojim stripovima kameleonski menja stil, prilagođavajući ga, kako sam kaže, „potrazi za formom koja će odgovarati suštini dela“. Autor je više publikacija i dobitnik nekoliko nagrada za strip i režiju.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :

Exit Live Stream