I DANCE ALONE: Bogomir Doringer na Resonate festivalu predstavlja svoj novi projekat

Datum objave:30.03.2017

Pročitano:2673 puta

Datum održavanja: 21.04.2017

By:Barbara Garčević

Lokacija: Jugoslovenska kinoteka

Resonate festival predstavlja Bogomira Doringera, umetnika našeg porekla koji već godinama stvara u svetu. Bogomir kao interdisciplinarni umetnik uzima pojave modnog dizajnera, filmadžije i konceptualnog umetnika kao oblike komentarisanja i raskrinkavanja savremenog društva, čiji je i njegova domovina sa svojom specifičnom sudbinom neizostavni deo. Na Resoante festivalu će predstaviti svoj novi projekat I Dance Alone, u petak, 21. aprila 2017. u Jugoslovenskoj kinoteci. Na ovom projektu Doringer radi još od 2014. godine, a u pitanju je svojevrstan istraživački projekat, u kome istražuje fenomen klabinga iz ptičije perspektive. Posmatranje individualne koreografije kao ogledala sociološko – političke okoline i promena. Za potrebe ovog projekta, Doringer će snimati poslednji dan festivala Resonate, koji će se desiti u klubu Drugstore.

 

Bogomir Doringer


Bogomir Doringer (1983), umetnik, istraživač i kustos odrastao je u Jugoslaviji, kojoj je pripadala Republika Srbija. Posle studija sociologije na Beogradskom univerzitetu, usavršavanje je nastavio na Gerrit Rietveld Academie u Amsterdamu. Nekoliko godina kasnije sa odličnim uspehom magistrira na programu Master of Film na Holandskoj Akademiji za film i televiziju (Nederlandse Film en Televisie Academie), gde su njegova interesovanja za umetnička i interdisciplinarna istraživanja uticala na razvoj tog odseka. U svojim projektima Doringer se bavi sociološkim fenomenima koji se manifestuju u telima i na telima ljudi. Svaki projekat je okupio stručnjake iz različitih oblasti, a rezultati projekata pokazali su se značajnim i u sferama medija, sociologije, psihologije, medicine, antropologije...

Bio je nominovan dva puta kao predstavnik Srbije na Venecijanskom bijenalu, jednom sa projektom Hospitality koji se bavio fenomenom Gulf War syndorme, slučajevima učesnika u ratnim misijama – NATO i UN koji su po povratku iz misija razvijali ozbiljne zdravstvene probleme, teške oblike kancera pluća i limfoma. Doringerova istraživanja koja su trajala više godina ukazivala su na povezanisti oboljenja sa korišćenjem naoružanja sa osiromašenim uranijumom. Između 2012. i 2015. bio je kustos serija internacionalnih izložbi FACELESS i događaja koji su se osvrtali na socio – fenomen otkriven u kulturi pojavnosti. Ovim projektom ispitivao je obično pojavljivanje prikrivenog lica u savremenom društvu posle 11. Septembra. Projekat je okupio preko 100 savremenih umetnika i modnih dizajnera. Univerzitet primenjenih umetnosti u Beču štampao je posebno izdanje posvećeno temi FACELESS. 


Resonate je platforma za povezivanje, razmenu znanja i edukaciju, koja spaja vrhunske umetnike i istraživače u bavljenju pozicijom tehnologije u umetnosti u kulturi. Umetnici, predavači i muzičari koji dolaze na Resonate predstavljaju vrhunac savremene kreativne industrije u svetu. Resonate će imati svoje šesto izdanje u periodu od 19. do 22. aprila 2017. u Beogradu.

Više informacija na www.resonate.io.


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :