Humanitarna predstava Živeti ili ne živeti u Beogradu

Datum objave:21.01.2018

Pročitano:1803 puta

Datum održavanja: 23.01.2018

Lokacija: Beograd

Sakupljanje stredstava za pomoć u lečenju Anastasiji Gavrilović, studentkinji oboleloj od leukemije.

Obrazloženje projekta:

Drama koja je pred Vama treba da predstavlja projekat studentske omladinske inicijative. Kroz visprene i duhovite dijaloge, koji se neprestano nadovezuju, ona se dotiče raznih životnih tema i slobodno se sa njima poigrava. Ona, istovremeno, govori i o unutarteatarskoj zbilji, te nastoji da prikaže preklapanje dveju stvarnosti, od kojih je jedna ne u potpunosti refleksivna ravan, koju izobražavaju nesvakidašnji likovi, mistifikovanog porekla i funkcije. Ovi likovi „druge zbilje“, poput Volandove svite Mihaila Bulgakova, stavljaju pred iskušenje troje mladih studenata, prijatelja, nudeći im nesvakidašnji i krajnje ekstreman izbor: da ubiju određenu osobu, ukoliko žele da svi njihovi problemi budu rešeni. Imaćemo priliku da posmatramo kako mladi odgovaraju na ovakvo iskušenje, i koje motive za razmišljanje o mogućnosti ovakvog postupka može da izrodi mladalačka i opšteljudska priroda. Da ne bude zabune, niko u drami neće biti ubijen, mrtav, ni u jednoj od ponuđenih stvarnosti. Tekst je do kraja pisan sa namerom da bude duhovit, provokativan u pogledu pitanja koja iz njega mogu da proisteknu, te poučan i sa pozitivnom poukom.
Prikazivanjem ove predstave želimo da doprinesemo novčanim prihodima koleginici Anastasiji Gavrilović, koleginici oboleloj od leukemije.

 Opravdanje projekta:

Predstava „Živeti ili ne živeti“ premijerno je izvedena 21. maja 2017. godine, na velikoj sceni Doma omladine, pred mnogobrojnom publikom. Gotovo 500 posetilaca, sa ponekim novinarem i kritičarem, prisustvovalo je scenskim performansima talentovane glumačke ekipe, i ispraćena ovacijama i dobrim kritikama. Mladi glumci su prethodno gostovali na televiziji i u radio emisiji, najavljujući ovo izvođenje.
Probama rukovodi režiser i scenarista Jelena Rakidžija, student četvrte godine književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, koja je i prethodnih godina tokom školovanja imala uspešna izvođenja svojih predstava u Teatru pet, i kao volonter učestvovala u orgazaciji Bitef festivala dve godine zaredom. Producent predstave je Natasja Čičić, master klasični filolog i student doktorskih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, koja i sama ima iskustva u studentskim predstavama.

 


U cilju prikupljanja novčanih sredstava za lečenje koleginice Anastasije Gavrilović, predstava „Živeti ili ne živeti“ je imala izvođenje u Teatru 78, i 23. januara 2018. godine u 20h će biti izvedena u Kulturnom centru „Čukarica“, kao i 11. marta 2018. u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, sa istim humanitarnim razlogom.
 


vrh strane
Komentari (0)
Pošalji komentar


Ime i prezime

Komentar

Unesite kod iznad :